avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda rutiera ºi comportament inadecvat lucrator de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda rutiera ºi comportament inadecvat lucrator de politie

in data de 1.08.13 am traversat(ca pieton) intersectia gen vasile milea cu bd iuliu maniu, dinspre statia de metrou politehnica.In momentul in care mai aveam 2 m de traversat semaforul a indicat rosu la pieton( lampa verde nu functiona, eu orientandu-ma la semaforul de pe sensul de mers spre pasaj basarab), semaforul dinspre sensul de mers spre afi nefiind corelat cu cel de pe sensul de mers spre pasaj basarab; in timp ce asteptam sa traversez spre apaca, a aparut un ag de pol rutiera.mi-a cerut CI fara sa imi precizeze motivul, pe un ton f arogant.L-am intrebat pt ce ma retine si pt ce e nevoie de identificare.A raspuns ca am traversat pe rosu si m-a dus la superiorul sau. Acesta era intr-un Logan rosu cu numere de MAI, pe care le-am notat.Am precizat ca semnalul rosu m-a prins pe mijlocul benzii 2 si nu am avut ce face.Stiam ca in astfel de situatii Codul rutier prevede ca pietonul sa grabeasca traversarea.Am solicitat sa mi se prezinte o inregistrare prin mijloc tehnic omologat prin care sa se dovedeasca contraventia.Agentul din masina a continuat sa scrie sanctiunea.A coborat din automobil si mi-a cerut sa semnez procesul. I-am solicitat sa se prezinte , lucru pe care l-a facut destul de ezitant.Mentionez ca in acele momente mai multe grupuri de persoane traversau intreaga intersectie la semnalul rosu, nefiind surpinse ca mine pe trecere de acest semnal, ci angajandu-se in traversare pe durata acestui semnal rosu.La semnalarea mea, agentii imi raspundeau ironic , ca pietonii traverseaza pe verde.I-am anuntat hotararea de a face o sesizare la Corpul de Control pt atitudine.Cel ce a constatat contraventia mi-a spus ca subalternul sau (care mi s-a adresat cu "ba" "ma" sau "taci" si a refuzat initial sa imi spuna motivul retinerii) are 2 saptamani de teren si ca asta e . Mi-au spus ca e acelasi lucru sa traversezi pe rosu sau sa fii surprins de semnalul rosu pe trecere.Sunt hotarat sa achit amenda, dar solicit indrumari clare asupra modului in care sa ma pot asigura ca acesti agenti vor fi cercetati disciplinar pt modul in care sustin ca si-au exercitat autoritatea conferita de functie.De asemenea , agentul care m-a abordat prima oara a sustinut in fata sefului ca s-a prezentat si ca mi-a comunicat fara ca eu sa il intreb motivul identificarii si retinerii, lucru FALS.
Ultima modificare: Joi, 1 August 2013
aslan02, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:54, 6 August 2013
din pacate bunul simt e o problema grava pentru multi.
puteti face o sesizare disciplinara la Corpul de Control. Se va face o ancheta, ei vor primi "avertisment" si gata. dar daca se aduna mai multe "avertismente", la un moment dat vor fi pe pas gresit si vor plati. cine stie
adutescu a scris:

Plangerea contraventionala se depune la judecatoria din circumscriptia domiciliului dvs. ( mai nou), si mai nou se timbreaza cu 20 lei.


De timbrat cu 20 de lei de acord dar plangerea se depune tot la judecatoria pe raza careia s-a savarsit fapta.
Care este temeiul legal ptr depunerea plangerii la judecatoria unde isi are domiciliul petentul? Era in discutie aceasta posibilitate dar nu am cunostinta sa se fi modificat in acest sens.
cyan a scris:
Care este temeiul legal ptr depunerea plangerii la judecatoria unde isi are domiciliul petentul? Era in discutie aceasta posibilitate dar nu am cunostinta sa se fi modificat in acest sens.

Temeiul legal este Legea 2/2013 privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, citez: "Art. 10^1
Prin derogare de la dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, plangerea, insotita de copia procesului-verbal de constatare a contraventiei, se introduce la judecatoria in a carei circumscriptie domiciliaza sau isi are sediul contravenientul."


Succes!

ORDONANŢA GUVERNULUI nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor

Art. 32. −
(2) Plângerea împreună cu dosarul cauzei se trimit de îndată judecătoriei în a cărei
circumscripţie a fost săvârşită contravenţia.


Eu inteleg ca derogarea din Legea 2/2013 se refera numai la OG 15/2002! Gresesc?:(

Daca s-ar fi referit si la OUG 195 atunci derogarea ar fi trebuit sa se refere si la OUG 195!.

Legea 2/2013 privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila.

Sectiunea 2 - Modificarea si completarea unor acte normative in materie contraventionala si in materia contenciosului administrativ si fiscal
Art. III
Dupa articolul 10 din Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 82 din 1 februarie 2002, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 424/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduce un nou articol, art. 10^1, cu urmatorul cuprins:
"Art. 10^1
Prin derogare de la dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, plangerea, insotita de copia procesului-verbal de constatare a contraventiei, se introduce la judecatoria in a carei circumscriptie domiciliaza sau isi are sediul contravenientul."

Parerea mea este ca se putea modifica art. 118 alin. (1) din OUG 195 in sensul derogarii de mai sus prin Legea 203/2012 (care a intrat in vigoare dupa L 2/2013) astfel incat acesta sa fie formulat:

"Art.118. - (1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria in a carei circumscriptie domiciliaza sau isi are sediul contravenientul (in loc de "în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta").

Oricum politia nu se oboseste decat rareori sa se prezinte la judecatorie solicitand judecarea in lipsa, de fapt formularele de "intampinare" trimise de politie la judecatorii sunt tiparite direct cu "judecarea in lipsa" astfel incat este perfect justificata inaintarea plangerii la judecatoria de domiciliu a contravenientului.

In plus si regulamentul de aplicare al OUG 195 l-au facut varza prin modificarile si completarile aduse prin HG 480/2013, au abrogat articole care erau necesare (ex. art. 44), au introdus notiuni care nu sunt definite in OUG 195 sau HG1391 cum ar fi starea de ebrietate (ce inseamna, cum se constata, ce se intampla daca persoana aflata in stare de ebrietate nu se supune constatarii starii de ebrietate), nu s-a definit termenul de preschimbare a permiselor obtinute in strainatate de persoane cu domicilul in RO ptr care exista sanctiune in OUg 195 (art. 101/1/3-cls. III sanctiuni), nu s-a definit in regulament procedura de ridicare a masinilor in cazul in care politistul rutier dispune ridicarea masinilor in conditiile art. 64 alin. (1) din oug105, etc., etc..

Dar, vorba aceea, cine face si desface are tot timpul ce face! :)
Partea proasta este ca o face pe banii contribuabililor.
Prin Legea nr. 2/2013 a fost modificată numai O.G. nr. 15/2002 în sensul că plângerile contravenţionale aplicate în temeiul acestui din urmă act normativ sunt de competenţa instanţei de la domiciliul contravenientului. Restul plângerilor contravenţionale rămân a fi judecate în continuare de judecătoriile în raza cărora a fost săvârşită contravenţia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este instanta competenta? tucalan tucalan In cazul savarsirii contraventiilor instanta competenta sa judece plangerile contraventionale formulate impotriva pv,ramane tot instanta in a carei ... (vezi toată discuția)
Amenda rovinieta pentru masina vanduta georgeionica georgeionica daca am vandut masina si e radiata doar fiscal iar la 4 luni de la incheierea contractului noul proprietar a luat amenda pentru rovinieta trebuie sa o platesc ... (vezi toată discuția)
Amenda rovinieta fetesti mihaitode mihaitode Buna ziua! Am primit o amenda ca am circulat pe podul de la fetesti, pe motiv ca am circulat fara a detine rovinieta valabila. Am platit aveasta rovinieta cu o ... (vezi toată discuția)