avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Timbru de mediu - partaj
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Timbru de mediu - partaj

Buna ziua ! se mai poate face partajul intre doi coproprietari ( nu sot si sotie ) pentru a fi scutiti de timbrul de mediu?
Cel mai recent răspuns: girl2oo9 , utilizator 18:04, 5 August 2013
se poate..dar ar trebuie sa te grabesti in curand nu se va mai putea...
cu rar e foarte complicat..incearca sa il faci in alt judet
@ robert Esti sigur ca nu a fost publicata modificarea legii in monitorul oficial de vineri?
@initiator, nu se mai poate, s-a modificat legea veche prin ordonanta 16, deja publicata in monitorul oficial.
Ultima modificare: Luni, 5 August 2013
Eduard Ciprian Slai,
Nu mai inteleg nimic,pe internet scrie ca ordonanta care anuleaza inmatricularea prin partaj intra in vigoare de la 1 septembrie,am inteles ca la politie de azi nu mai accepta dosare fara plata taxei.Cum sta treaba pana la urma ,a intrat legea sau nu?
Ordonanţa nr. 16/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare



Vineri, 02 august 2013, a fost publicata ordonanta 16/2013. Actul modifică Codului fiscal, legea 9/2013 privind timbrul de mediu și un alt act normativ.
Prin Ordonanța 16 se introduce cota redusă de TVA pentru livrarile de panificatie; se reintroduce accizarea unor produse de lux, cum ar fi bijuteriile, iahturile, dar si unele autoturisme si se extinde taxarea inversa pentru livrarea de energie electrica si de certificate verzi.

Prin OG 16/2013 se aprobă următoarele modificări/completări la Codul fiscal:
A. aplicabile de la 1 septembrie 2013
- se introduce cota redusă de TVA la paine si la alte sortimente de produse de panificatie, cum ar fi beghete, impletituri, dar si faina pentru paine. Cota se reduce de la 24% la 9% si intra in vigoare cu data de 01 septembrie 2013.
- se reintroduc accizele pentru produse considerate de lux (bijuterii, blanuri, iahturi, autoturisme cu capacitate cilindrică egala sau mai mare de 3000 cm cubi).
Accizarea se introduce incepand cu 1 septembrie 2013.
- se extinde masura de taxare inversa pentru livrarea de energie electrica catre un comerciant (cumparator revanzator), ce detine autorizatie ANRDEE pentru cumparare revanzare de energie electrica (incepand cu 1 septembrie 2013);
- se va aplica taxarea inversa si pentru transferurile de certificate verzi (incepand cu 1 septembrie 2013).
B. aplicabile din 2 august 2013
- ajustarea TVA in favoarea contribuabilului, pentru valoarea taxei de la achizitiile cand acesta le efectueaza in situatia de contribuabil inactiv, iar bunurile sunt supuse comercializarii dupa reinregistrarea in scopuri de TVA;
- nu se va mai anula inregistrarea in scopuri de TVA din oficiu, cand au fost inscrise in cazierul fiscal, fapte de natura infractiunilor economice cand actionarii sau asociatii sunt minoritari si detin mai putin de 10% din capitalul social al persoanei juridice;
- contribuabilii ce achizitioneaza bunuri sau servicii de la contribuabili la care a fost anulata din oficiu inregistrarea in scopuri de TVA, nu au dreptul sa deduca TVA de la achizitiile de la acesti contribuabili. Fac exceptie achizitiile efectuate in cadrul procedurii de executare silita sau achizitiile de bunuri de la persoane aflate in procedura falimentului.

Modificări la Codul fiscal – detalii
De la 1 septembrie 2013, se va aplica cota TVA de 9% pentru urmatoarele produse:
a. toate sortimentele de paine;
b. urmatoarele sortimente de produse de panificatie: cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzelute si impletituri;
c. faina alba de grau, faina semialba de grau, faina neagra de grau si faina de secara;
d. grau comun, care se incadreaza la codul NC 1001 99 00 si secara, care se incadreaza la codul NC 1002 90 00. Nota: alte sortimente de grau si secara sunt supuse taxarii inverse, conform art. 160 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal.

De la 1 septembrie 2013, se extinde sfera produselor cu acciza nearmonizata pentru urmatoarele categorii de bunuri:
a. bijuterii din aur si platina, cu exceptia verighetelor. Acciza este de 1 euro/gram pentru bijuteriile cu pana la 14k si de 2 euro/gram pentru cele peste 14k.
b. confectii din blanuri naturale. Acciza este intre 50 si 1200 euro/bucata, in functie de costul de achizitie sau productie al blanurilor.
c. iahturi si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement. Acciza este de 500 euro/metru liniar pentru iahturile si navele care au lungimea egala sau mai mare de 8 metri si de 10 euro/CP pentru navele cu motor peste 100 CP.
d. autoturisme si autoturisme de teren, inclusiv cele importate sau achizitionate intracomunitar, noi sau rulate, a caror capacitate cilindrica este mai mare sau egala cu 3000 cm cubi. Acciza este de 1 euro/cm cub.
e. arme de vanatoare si arme de uz personal. Acciza este intre 50 si 1500 euro/bucata, in functie de costul de achizitie al armelor.
f. cartuse cu glont si alte tipuri de munitie. Acciza este intre 0,1 si 0,4 euro/bucata in functie de costul de achizitie.

Privind timbrul de mediu pentru autoturisme, se elimină una dintre exceptii, care devenise o portita de evitare a acestei taxe, la transferul unui autoturism prin partaj. Ordonanta abroga scutirea de la plata timbrului de mediu in cazul partajului si se va datora plata taxei si in aceasta situatie.

Alte discuții în legătură

Aplicare tva 9% silviu7925 silviu7925 vreau sa stiu daca pentru cozonaci umpluti ,paleuri glazurate ,saleuri, fursecuri ,se aplica tva 9% (vezi toată discuția)
Aplicare tva 9% la faina alba soricanicoleta soricanicoleta intr-un magazin alimentar , comertul cu amanuntul cat este tva-ul la faina 24% sau 9%? (vezi toată discuția)
Aplicare tva 9% kamy_nora kamy_nora Buna ziua, O firma de distributie a primit o cantitate de faina de la un furnizor cu tva 24%. De la 1 sept. o vinde cu tva 9 % ? Multumesc! (vezi toată discuția)