avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ANRE si reglementarile in domeniul sistarii furnizarii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

ANRE si reglementarile in domeniul sistarii furnizarii gazelor naturale pentru neplata integrala a facturilor

Din nefericire ANRE (cu ai ei functionari platiti regeste) nu a reglementat sistarea furnizarii gazelor naturale pentru neplata integrala a facturilor de catre asociatiile de proprietari, astfel incat operatorii (gen Distrigaz) trec la sistarea furnizarii gazelor si pentru datorii de 1 leu - ceea cein opinia mea, constituie un abuz din partea acestora.
Numai ca abuzul este tolerat de autoritatea statului chemata sa protejeze si beneficiarii nu numai furnizorii.
Conform regulilor stabilite de ANRE, furnizorul nu trebuie sa faca dovada primirii preavizului de catre "datornic" si astfel daca din diverse motive nu primiti avizul, deveniti o victima a sistemului, pentru ca furnizorul de gaze din Bucuresti, trimite avizul cu urmatoarea factura prin scrisoare simpla, fara confirmare de primire.

Etape:
1.Furnizorul emita decizia/ordinul de sistare a furnizarii gazelor catre operator (fostul furnizor Distrigaz).

2.Operatorul trebuie sa emita odinul de sistare a furnizarii gazelor catre echipa din teren.

3. Tehnicianul care executa operatiunea de sistare a furnzarii gazelor intocmeste un buletin care are prevazuta si semnatura beneficiarului - in practica nu se prea inghesuiesc sa ceara semnatura unui proprietar sau locatar.
Tot acum, tehnicianul este obligat sa puna anuntul de oprire a gazelor naturale.
Bineinteles ca il pune intr-o zona putin vizibila (langa contor - care este amplasat ...) nu il pune la un loc vizibil pentru ca ANRE, grijuliu nevoie mare, nu a prevazut acest minor aspect.
Si bineinteles ca in acest caz "nu exista riscul de producere de incendii sau explozii".

Daca o firma executa lucrari pe conductele de gaze ce presupun oprirea gazelor, firma este obligata sa afiseze intr-un loc vizibil anuntul cu 48 ore inainte de efectuarea lucrarii.

Desi in ambele cazuri exista riscul de producere de incendii sau explozii, nici o autoritate publica nu tine evidenta producerii unor asemenea evenimente nedorite produse din cauza neafisarii intr-un loc vizibil a anuntului de oprire a gazelor.

Si acum cireasa de pe tort:
Sa presupunem ca operatorul sisteaza gazele vineri pe la orele 15.00.
Reusesti sa platesti diferenta inainte de terminarea programului.
Conform prevederilor legii, operatorul este obligat sa reia furnizarea gazelor in maximum 24 de ore de la efectuarea platii.
Surpriza, operatorul are echipa de lucru in zilele de sambata si duminica numai pentru interventii in cazuri nedorite, nu si pentru reluarea furnizarii gazelor.
Conform prevederilor contractului-cadru intocmit de specialistii ANRE nu poti sa iei nici macar praful de pe toba furnizorului - pentru ca nu a fost prevazuta aceasta situatie.
De fapt ANRE nu are nici o procedura de sistare a furnizarii gazelor pentru neplata integrala a facturii.

Daca reclami, ANRE se face ca studiaza problema, noi ramanem 3 zile fara gaze si cu obligatia de a plati taxa de sistare/reluare a furnzarii gazelor.

Furnizorului nu prea ai ce sa-i faci...

Acesta in schimb vorbeste de etica in afaceri, responsabilitate sociala etc...
Cel mai recent răspuns: eliasav , utilizator 22:24, 9 August 2013
Va aflati in situatia concreta in care furnizorul de gaze a dispus suspendarea furnizarii gazelor pentru debit de 1 leu?
Indiferent de valoare, vorbim de un abuz cu dezlegare de la ANRE.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intreruperea furnizarii de gaze naturale timp de 3 zile. e legal? aru aru Buna ziua. As dori foarte mult sa imi oferiti un raspuns. Din punct de vedere legal, se poate intrerupe furnizarea cu gaze naturale in tot orasul si in alte ... (vezi toată discuția)
Referitor la garantie (rebransare gaz) danafancsali danafancsali - In data de 13 august 2013 a fost intrerupta furnizarea gazelor naturale la adresa sus mentionata datorita neachitarii facturilor reprezentand contravaloarea ... (vezi toată discuția)
Există vreun act normativ care obligă asociațiile de proprietari/locatari să monteze electrovalve și detectoare de gaze pe scara blocului? Decebal58 Decebal58 Exista vreun act normativ, prin care asociatiile de proprietari/locatari sunt obligate sa monteze electrovalve si detectoare de gaze, pe scara blocului? Cu ... (vezi toată discuția)