avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz

Am facut cerere de intrerupere a contractului de munca pe 2 august. Am primit drept raspuns un preaviz de 20 zile lucratoare. Vreau sa stiu in cazul in care imi gasesc inlocuitor mai trebuie sa stau in preaviz? Mentionez ca nu am functie de conducere ci de executie.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:49, 6 August 2013
Conf art 81 alin 4 CM termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie.
Conf art 81 alin 7 CM contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.

In concluzie, daca ati demisionat, va trebui sa ramaneti in preaviz. Durata preavizului e prev in CIM, dar nu mai mult 20 zile lucratoare.
Doar angajatorul poate renunta la preaviz, si astfel sa va puteti incheia activitatea mai repede. Intelegerile cu angajatorul de genul "in cazul in care imi gasesc inlocuitor mai trebuie sa stau in preaviz?" nu sunt regelementate de legislatie, insa l-ar putea determina pe angajator sa renunte la perioada de preaviz si in acest fel sa va incheiati activitatea mai repede.

Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz numai in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie -renuntare la termenul de preaviz 22.08.2009 22.08.2009 cf. art 81 CM demisia este urmata de un termen de preaviz de 20 zile lucratoare ptr. functii de executie si de 45 zile ptr. functii de conducere sau conform ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz RZAndreea RZAndreea Buna ziua! Vreau sa va intreb daca este obligatoriu sa stau in preaviz 15 zile daca nu am semnat niciun contract de munca, dar am Revisalul depus...nu mai ... (vezi toată discuția)
Preaviz incetare cim cu acordul partilor? i0n i0n Buna seara. Am o situatie mai delicata in familie. Un angajat al unei societati a fost pus in fata faptului implinit: pe x.06.2013 trebuie sa plece de la locul ... (vezi toată discuția)