avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Spor de vechime conform CCM la nivel de ramura
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Spor de vechime conform CCM la nivel de ramura

CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCÃ nr. 42/01 din 11 februarie 2010
la nivelul Ramurii Comerţ pe anul 2010

ART. 40
(1) Părţile contractante sunt de acord ca în perioada următoare să actioneze pentru includerea unor sporuri în salariul de bază, care să reprezinte retribuţia pentru munca prestată şi condiţiile de la locul de muncă, astfel încât salariul de bază să aibă pondere majoritară în salariu.
(2) Sporurile se acordă numai la locurile de muncă unde acestea nu sunt cuprinse în salariul de bază.
(3) Sporurile minime ce se pot acorda în condiţiile prezentului contract sunt:
...
g) pentru vechime în muncă, minimum 5% pentru 3 ani vechime şi maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de bază;

[ link extern ]



formulari similare gasim si anterior, precum si o solutie a unei instante:


Analizand recursul prin prisma motivelor invocate si a actelor atasate la dosar, Curtea de apel constata urmatoarele:

Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2005 - 2006 publicat in Monitorul Oficial, din 22 februarie 2005 stabileste la art. 40 alin. (1) ca ”Partile contractante sunt de acord ca in perioada urmatoare sa actioneze pentru includerea unor sporuri in salariul de baza, care sa reprezinte retributia pentru munca prestata si conditiile de la locul de munca, astfel incat salariul de baza sa aiba pondere majoritara in salariu”, iar la alin. (2) s-a prevazut ca "Sporurile se acorda numai la locurile de munca unde acestea nu sunt cuprinse in salariul de baza.”

Potrivit art. 40 alin. (3) lit. d din acelasi contract: "Sporurile minime ce se acorda in conditiile prezentului contract sunt: pentru vechime in munca, minimum 5% pentru 3 ani vechime si maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de baza.”

Prevederi cu continut identic au fost inserate si in art. 41 alin. 1, 2 si 3 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007 - 2010 publicat in Monitorul Oficial din 29 ianuarie 2007.

...
Intrucat, in speta, nu exista contract colectiv de munca incheiat la nivel de angajator, reclamantei ii sunt aplicabile prevederile contractelor colective de munca la nivel national, aflate in vigoare in perioada 15.07.2006 – 15.05.2009.
...
Raportand aceste probe la dispozitiile legale incidente, Curtea retine ca solutia primei instante de respingere a actiunii reclamantei reflecta o aplicare si interpretare gresita a legii in cauza, ceea ce impune potrivit art. 312 raportat la art. 304 pct. 9 Cod procedura civila admiterea recursului, modificarea hotararii, in sensul admiterii actiunii si obligarii fostului angajator la plata sporul de vechime in munca in cuantum de 25% din salariul de baza aferent perioadei 15.07.2006 -15.05.2009, suma ce se va actualiza cu rata inflatiei pana la data platii efective.
[ link extern ]



ce spor de vechime poate solicita un fost salariat cu o vechime in munca de 15 ani pe perioada 11.02.2010 - 11.02. 2012 (aplicabilitate CONTRACT COLECTIV DE MUNCÃ nr. 42/01 din 11 februarie 2010 la nivelul Ramurii Comerţ)?




Ultima modificare: Marți, 6 August 2013
ContSters257414, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters257414 , utilizator 09:45, 15 August 2013
Poate solicita din 2010 , intrucat pentru 2007-2009 este prescrisa actiunea.
daca se constata obligativitatea aplicarii sporului de vechime pe perioada ian.2007 - ian. 2012, cu statul imi par mai incurcate lucrurile:

Art. 23 Naşterea creanţelor şi obligaţiilor fiscale
(1) Dacă legea nu prevede altfel, dreptul de creanţă fiscală şi obligaţia fiscală corelativă se nasc în momentul în care, potrivit legii, se constituie baza de impunere care le generează.
(2) Potrivit alin. (1) se naşte dreptul organului fiscal de a stabili şi a determina obligaţia fiscală datorată.


...
Art. 91 Obiectul, termenul şi momentul de la care începe să curgă termenul de prescripţie a dreptului de stabilire a obligaţiilor fiscale
(1) Dreptul organului fiscal de a stabili obligaţii fiscale se prescrie în termen de 5 ani, cu excepţia cazului în care legea dispune altfel.
(2) Termenul de prescripţie a dreptului prevăzut la alin. (1) începe să curgă de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a născut creanţa fiscală potrivit art. 23, dacă legea nu dispune altfel.

(CODUL DE PROCEDURÃ FISCALÃ)

deci ar intra in calcul, pentru declaratii salariale (chiar daca salariatul nu-l mai poate obliga pe angajator sa-i plateasca sporul de vechime), si anii 2008,2009.
Parerea mea este ca daca nu se poate obtine acordarea sporului , nici statul nu poate impune asa ceva.
cred ca nu poate, nici statul.

instanţa urmează a analiza dacă potrivit contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional reclamanţii au dreptul la spor de vechime în muncă, în lipsa unor prevederi în contractele individuale de muncă ale acestora.
Potrivit art. 41 alin. 3 lit. d din contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007 – 2010 sporurile minime ce se acordă în condiţiile prezentului contract sunt pentru vechime în muncă , minim 5% pentru trei ani vechime şi maxim de 25% pentru o vechime de peste 20 ani , din salariul de bază.
Această formulare conduce la concluzia existenţei obligativităţii angajatorului de a acorda sporuri de vechime în muncă între 5% pentru trei ani vechime şi maxim 25% pentru o vechime de pesete 20 ani , obligaţie pe care pârâta nu a îndeplinit-o.
Prin urmare, fiecărui reclamant i se cuvine un spor de vechime în muncă pe transe de vechime între 5% şi 25%.
Pentru cele ce preced, fiind îndeplinite prevederile art. 269 din Codul muncii, precum şi prevederile art. 154 şi următoarele din Codul muncii care stabilesc că salariul reprezintă contraprestaţia muncii depusă de salariat în baza contractului individual de muncă, cuprinzând salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri, tribunalul urmează a admite în parte acţiunea formulată şi a obliga pe pârâtă la plata către reclamanţi a drepturilor salariale neacordate , astfel cum acestea au fost stabilite în sume brute , urmând ca reţinerile să se facă la sursă, la data plăţii efective.


[ link extern ]
Ideea era ca daca nu se pot obtine drepturi salariale pentru care s-a implinit termenul de prescriptie, cum poate statul lua impozit pe ceva ce nu poate nici instanta acorda?

Speta la care va referiti are in vedere perioada pentru care termenul de prescriptie nu s-a implinit.

Alte discuții în legătură

Spor de vechime dana_d dana_d Buna ziua. Ma puteti ajuta va rog ? Exista vreo reglementare legata de sporul de vechime pentru angajati ? Imi puteti spune unde pot citi mai multe ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv la nivel national - sporuri ContSters60781 ContSters60781 As dori sa intreb daca sporurile prevazute in art 41 al CCM la niv national, trebuie sa se aplice in toate unitatile, chiar si la cele din domeniul privat. Ma ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime ContSters74221 ContSters74221 exista obligativitatea platii unui spor de vechime la societatile private? daca da ,cat este in procente? (vezi toată discuția)