avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de muncã nul sau se poate anula în ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de muncã nul sau se poate anula în instanțã?

Bună ziua
Am următoarea problemă referitoare la contractul meu de muncă:
Angajatorul pentru care lucrez în prezent mi-a încălcat următoarele drepturi contractoale:
Dreptul la egalitate de șanse și tratament m-a obligat să lucrez la un program de 12/24 indiferent de zile libere sau sărbători și mi-a încalct parțial dreptul la salarizare deoarece acesta nu m-a plătit corespunzător, adică m-a plătit la oră deși în contractul de muncă era prevăzut un salar brut de 840 RON la care s-a adăugat și sporuri de noaptea de 25% și un spor de weeckend de 5%, scrise la litera H în contract.
De o săptămână am refuzat să mă prezint la servici deoarece angajatorul a impus un program de lucru de 12/24 fără a respecta repaosul săptămânal de 2 zile consecutive prevăzut prin lege și din cazua asta am refuzat să mai intru deservici.
În acst caz contractul de muncă poate fi considerat nul sau nu?, că acuma am fost convocat la comisia de disciplină deoarece zic ei că am absențe nemotivate(5 la munăr) și eu le-am înanintat săptămâna trecută cererea de desfacere a contractului de muncă, cerere ce au refuzat să o preieie și să o înregistreze?
Mulțumesc anticipat de răspunsuri
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:56, 9 August 2013
C.i.m. nu poate fi considerat nul decat in anumite situatii.

Art. 57 C.mun. reglementeaza nulitatea contractului individual de muncă, astfel :
(1) Nerespectarea oricăreia dintre condiţiile legale necesare pentru încheierea valabilă a contractului individual de muncă atrage nulitatea acestuia.
(2) Constatarea nulităţii contractului individual de muncă produce efecte pentru viitor.
(3) Nulitatea contractului individual de muncă poate fi acoperită prin îndeplinirea ulterioară a condiţiilor impuse de lege.
(4) În situaţia în care o clauză este afectată de nulitate, întrucât stabileşte drepturi sau obligaţii pentru salariaţi, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de muncă aplicabile, aceasta este înlocuită de drept cu dispoziţiile legale sau convenţionale aplicabile, salariatul având dreptul la despăgubiri.
(5) Persoana care a prestat munca în temeiul unui contract individual de muncă nul are dreptul la remunerarea acesteia, corespunzător modului de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu.
(6) Constatarea nulităţii şi stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul părţilor.
(7) Dacă părţile nu se înţeleg, nulitatea se pronunţă de către instanţa judecătorească.


In situatia dvs, se constata incalcari ale acestuia care pot atrage raspunderea juridica a angajatorului.
Nu inteleg de ce Dv. nu ati notificat angajatorul pentru ai prezenta nemultumirea dv. Si ajungerea la un compromis privind clauzele contractuale. In cazul Dv. se poate invoca de catre angajator ca ati incalcat disciplina muncii prin absentarea de la servici mai mult de 3 zile lucratoare...In instanta trebuie sa aveti motive pertinente si probe solide. Dar pana la instanta aveti obligatoriu procedura medierei. Succes.
Medierea nu este obligatorie. Medierea rămâne facultativă.
Devine obligatorie doar procedura de informare cu privire la mediere, înainte de a fi judecat de instan?ă, ?i doar în anumite cazuri ne-penale expres prevăzute de lege (pentru celelalte cazuri, informarea cu privire la mediere rămâne facultativă, potrivit art. 227 alin. 2 C. proc. civ.).

Sursa mesajului:
[ link extern ] /
Ultima modificare: Duminică, 11 August 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz maramures maramures Buna ziua, apelez la cunostintele dvs din cauza ca nu stiu legea asa bine, si nu o pot interpreta. Eu doresc sa imi dau demisia fara preaviz, din ... (vezi toată discuția)
Contract de munca lovit de nulitate marianconta marianconta Buna ziua. Am un contract de munca incheiat cu data incepere 01.03, transmis revisal corect, dar nu am analizele medicale. De fapt, analizele medicale au fost ... (vezi toată discuția)
Contract de munca nesemnat teisoara teisoara Buna ziua,va rog frumos sa-mi spuneti daca un contract de munca ,inregistrat REVISAL,conform cu originalul,dar,nesemnat de beneficiar poate fi declarat NUL ... (vezi toată discuția)