avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul de a construi pe terenul altuia
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul de a construi pe terenul altuia

As avea o intrebare: se poate construi o casa pe terenul altei persoane, iar aceasta persoana din urma sa devina proprietar? Multumesc
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 08:12, 17 August 2013
Pentru proprietarul constructiei se poate institui un drept de superficie asupra terenului pe durata existentei constructiei. Iar proprietarul terenului poate deveni proprietarul constructiei printr-a accesiune imobiliara constatat de instanta.
Cu stima
Ultima modificare: Marți, 13 August 2013
Avocat Alexandru Gheorghe, Avocat
multumesc. dar ce contract incheie proprietarul constructiei cu proprietarul terenului?
Între constructorul , denumit "superficiar", care construieşte pe terenul altuia, şi proprietarul terenului se încheie un contract, ca orice act juridic, la notariat, contract în care sunt prevăzute toate aspectele pe care le doresc să le evidenţieze cei 2 - respectiv, dreptul de superficie se constituie în scopul construirii sau a unei construcţii deja existente, a unei plantaţii, etc, întinderea sau limitele superficiei, constituirea în mod gratuit sau oneros, modalităţi de plată şi termene, perioada de timp pentru care se încheie dreptul de superficie şi efectele stingerii acestui drept asupra construcţiei şi terenului( în care d-voastră puteţi preciza că vă va revenii construcţia-aceasta fiind de fapt întrebarea d-voastră).
Solicitaţi de asemeni înscrierea în cartea funciară a acestui drept.Mai pot fi înscrise şi alte prevederi pe care le veţi considera necesare.
Succes!!!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de comodat autentificat sau superficie? BratuIon BratuIon Detin un teren intravilan pe care vreau sa amplasez un SKID GPL,M-am prezentat la Primaria de domiciliu pentru a solicita un certificat de urbanism cu toate ... (vezi toată discuția)
Dreptul la superficie klaudio klaudio in cazul in cre cineva construieste o parte din casa pe terenul vecinului se poate aplica dreptul la superficie? (vezi toată discuția)
Carte funciara cladire pe terenul primariei teodorabalan teodorabalan Pot face o carte funciara pe o cladire daca aceasta se afla pe un teren detinut de primarie?Cine trebuie sa faca cartea funciara? (vezi toată discuția)