avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Traducãtor autorizat - înregistrare tardivã la ...
Discuție deschisă în Traduceri

Traducãtor autorizat - înregistrare tardivã la tribunal

Buna ziua. Sunt traducator autorizat din 2003 si nu sunt inregistrata la niciun tribunal, la data respectiva, dupa cat stiu eu, nu era necesar. Stiti cumva daca trebuie sa o fac acum sau daca e vrea problema ca nu m-am inregistrat?
Cititi acest topic :
www.avocatnet.ro/content/for...
Ideea era daca a mai fost sau este cineva intr-o situatie similara si ce s-a intamplat.
Multumesc de raspuns.
Ultima modificare: Marți, 13 August 2013
Laura Ciobeica, moderator
Daca nu profesati nu este o problema.
Respectarea termenului de 60 de zile este o recomandare. Potrivit Legii nr. 178/1997, traducatorii autorizati au urmatoarele obligatii:

Obligaţii:
1. Potrivit art. 61 din lege: Interpreţii şi traducătorii autorizaţi sunt obligaţi să solicite, în termen de 60 de zile de la data autorizării, luarea în evidenţă la tribunalul în circumscripţia căruia domiciliază. Precizăm că termenul de 60 de zile reprezintă un termen de recomandare, traducătorii şi interpreţii autorizaţi putând îndeplini această obligaţie şi după expirarea termenului legal. Traducătorii şi interpreţii autorizaţi nu pot desfăşura activităţi de traducere şi interpretare până la îndeplinirea obligaţiei de înregistrare.
2. Conform aceleiaşi prevederi legale, interpreţii şi traducătorii autorizaţi au obligaţia să notifice emitentuluiautorizaţiei (Ministerul Justiţiei), în termen de 30 de zile de la luarea la cunoştinţă, orice schimbări ale situaţiei lor în urma cărora condiţiile de acordare a autorizaţiei nu mai sunt îndeplinite.
3. De asemenea, în cazul în care interpreţii şi traducătorii îşi schimbă numele, domiciliul, reşedinţa sau numărul de telefon, au obligaţia să aducă la cunoştinţă această situaţie, în termen de 60 de zile de la data modificării, Ministerului Justiţiei şi tribunalului unde sunt luaţi în evidenţă.
Până la data îndeplinirii celor trei obligaţii, interpreţii şi traducătorii nu pot desfăşura activitatea de traducător şi interpret.

[ link extern ]
In concluzie, pana nu indepliniti cele 3 conditii de mai sus plus obtinerea CUI-ului de la Administratia Financiara, nu puteti profesa ca traducator.
L.C.

Problema este ca profesez si pana acum nici nu am auzit de inregistrarea la tribunal.
Va trebui sa va inregistrati in registrul traducatorilor detinut de tribunalul localitatii de domiciliu. Este o procedura de luare in evidenta pentru a vi se solicita serviciile in cazul in care institutiile statului au nevoie.

Procedura este relativ simpla.
In Bucuresti, inregistrarea se face la sediul tribunalului de pe B-dul Unirii, la camera 146, etajul 1, cu autorizatia + copie, CI + copie si stampila (pe ştampilă este bine sa fie trecute următoarele: numele, traducător şi interpret autorizat lb…, Aut.nr., data, Elib. de MJ, nume oraş...- Romania).
In urma completarii cererii care va contine urmatoarele date:
"Domnule preşedinte, subsemnatul XY, domiciliat în…., în calitate de traducător şi interpret pentru limba - limbile…...., autorizatie nr…. din data… emisă de Ministerul Justiţiei solicit înregistrarea în Registrul Traducătorilor Autorizaţi al Tribunalului…(puneti numele localităţii)," veti primi o adeverinta ce se elibereaza in aproximativ 10 zile.

Lecturati prevederile continute in legea 178/1997 din linkul de mai sus pentru a fi la curent cu toate modificarile inclusiv cu cea care face referire la modul de desfasurare a activitatii traducatorului prevazuta la cap. XII.
De asemenea, sa aveti in vedere noile modificari in ceea ce priveste incheierea de certificare a traducatorului, prevederi intrate in vigoare odata cu publicarea regulamentului de aplicare a legii notarilor la 1 august (art. 318-324).
[ link extern ] /
L.C.

Alte discuții în legătură

Autorizaþie de traducãtor obþinutã în 2005. ce trebuie fãcut pentru a funcþiona legal? ioana_7_fr ioana_7_fr Buna ziua! Sunt traducator autorizat din 2005,cand am obtinut autorizatia de traducator de la Mnisterul de Justitie.M-am inregistrat la Finante si in fiecare ... (vezi toată discuția)
Traducator autorizat Miriam1980 Miriam1980 Buna ziua. Lucrez in cadrul unui grup de firme ca si functionar economic dar tocmai am obtinut autorizatia de traducator pentru engleza. In cadrul firmei sunt ... (vezi toată discuția)
Autorizaþia de traducãtor ºi obligaþia de a profesa TARATACRRISS TARATACRRISS FIICA MEA TOCMAI A OBTINUT AUTORIZATIA DE TRADUCATOE DE LA MJ SI NU DORESTE SA PROFESEZE INCA.ESTE OBLIGATA SA-SI DESCHITA PFA IN 60 DE ZILE SAU ACEASTA ... (vezi toată discuția)