avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Sedinta informare mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Sedinta informare mediere


Care sunt consecintele neprezentarii la sedinta de informare privind medierea, pentru parat?
Cel mai recent răspuns: Stefan Bicov , Avocat 17:38, 17 August 2013
Procedura de informare cu privire la mediere este o procedură prealabilă celei de judecată.
Având în vedere prev. art. 193 NCPC care reglementează procedurile prealabile, instanța nu va putea pune în discuția părților neîndeplinirea acestei proceduri de către reclamant, doar dacă este invocată de către pârât.
Deci, dacă pârâtul nu invocă la primul termen de judecată nerespectarea acestei proceduri de către reclamant, instanța nu va putea aplica sancțiunea respingerii acțiunii ca inadmisibilă.

Vom vedea ce va stabili practica instanțelor cu privire la invocarea excepției de inadmisibilitate, dar deocamdată din art. 193 NCPC și de asemenea din prevederile legii speciale nu rezultă că instanța va putea aplica din oficiu sancțiunea respingerii acțiunii ca inadmisibilă în situația în care procedura informării cu privire la mediere nu este îndeplinită de către reclamant.
BicovStefan a scris:

Nu gresiti.
Pe parat nu il afecteaza in nici un fel neprezentarea la sedinta de informare.


Aceasta este o parere personala ridicata la nivel de adevar absolut. Legea spune ca "partile" sunt tinute sa participe la aceasta sedinta. Daca legiuitorul ar fi vrut ca numai reclamantul sa o parcurga ar fi formulat textul legal in consecinta.
Si cum il afecteaza legea indicata de dvs. pe parat ? Ce se intampla daca paratul nu participa ?

Sau va place sa vorbiti ,doar asa sa va aflati in treaba ?
Puteti pastra agresivitatea pentru sala de judecata dle avocat. Asa cum spunea si colegul Dvs intr-un post anterior, paratul are cel putin o problema de imagine.
Imprejurarea ca nu avem o sanctiune clara pentru neparticiparea acestuia nu inseamna ca prevederea nu trebuie respectata.

Acum daca tot m-am apucat sa vorbesc ca sa ma aflu in treaba, am sa va reamintesc cateva notiuni elementare din manualul de drept civil: Norma de drept este o regulă de conduită generală, impersonală și obligatorie, instituită sau (atentie... nu scrie si) sancționată de autoritatea publică, aplicată din conștiința juridică a oamenilor (pt cine are ...) și, în caz de abatere, prin constrângerea asigurată de autoritatea publică.

Personal nu am inteles niciodata avocatii care isi sfatuiesc clientii sa incalce legea numai pentru ca pot scapa nepedepsiti..... dar poate sunt eu depasit.
Din discutiile purtate cu diversi magistrati, am inteles ca informarea nu este tratata ca o procedura prealabila (art.193 CPC) ci ca o obligatie procesuala.
Astfel ca, in virtutea art 129 CPC, al.2 (Judecatorul va pune in vedere partilor drepturile si obligatiile ce le revin in calitatea lor din proces si va starui, in toate fazele procesuale, pentru solutionarea amiabila a cauzei.) instanta poate informa ea insusi partile cu privire la mediere (art.131 al.1) dispunand prin citatie, sub sanctiunea amenzii judiciare, infatisarea partilor chiar daca sunt reprezentate, ori poate pune in vedere partilor sa se prezinte la mediator pentru informare si sa depuna procesul verbal.
In ambele situatii, incalcarea dispozitiilor se sanctioneaza cu amenda judiciara conform art.108 (1) lit.f si respectiv lit.g
Instanta poate chiar suspenda cauza, in cazul reclamantului care nu a indeplinit obligatia (art.155).
Paratul poate fi sanctionat numai in cazul in care accepta sa mearga la sedinta de informare dar dupa aceea refuza sa o faca.

Conform Art.31 ind. 2 din Legea nr.192/2006 actualizata: "Instanta va respinge cererea de chemare in judecata ca inadmisibila in caz de neindeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare in judecata, sau dupa declansarea procesului pana la termenul dat de instanta in acest scop, pentru litigiile în materiile prevazute de art. 60 (1) alin.1, lit. a-f."
In cele cateva zile care au trecut de la 1 august, pot sa va spun ca sunt instante care nu primesc dosare fara dovada procesului verbal si altele care primesc dosare si dau termen pentru indeplinirea obligatiei.


Alte discuții în legătură

Inadmisibilitatea intemeiata pe lipsa informarii despre mediere ContSters305985 ContSters305985 suntem de acord ca inadmisibilitatea este o exceptie de nulitate a cererii/actiunii :) 1. intrebarea mea este daca-i relativa sau absoluta? 2. cand si ... (vezi toată discuția)
Modalitatea concreta de realizare a procedurii prealabile, confom art 193 ncpc SIMION BOGDAN BACIU SIMION BOGDAN BACIU Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu o parere in privinta modalitatatii concrete de realizare a procedurii prealabile, confom art 193 NCPC? Avand in ... (vezi toată discuția)