avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Sedinta informare mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Sedinta informare mediere


Care sunt consecintele neprezentarii la sedinta de informare privind medierea, pentru parat?
Cel mai recent răspuns: Stefan Bicov , Avocat 17:38, 17 August 2013
Birou_de_Mediator a scris:

Din discutiile purtate cu diversi magistrati, am inteles ca informarea nu este tratata ca o procedura prealabila (art.193 CPC) ci ca o obligatie procesuala.


Tocmai asta este problema pe care vroiam să o lămuresc. Din discuțiile pe care le-am avut și bineînțeles din textul legal rezultă că procedura de informare cu privire la avantajele medierii este o procedură prealabilă care trebuie îndeplinită de reclamant.
Cum s-ar motiva, prin ce argumente faptul că procedura de informare cu privire la avantajele medierii „nu este tratată ca o procedură prealabilă”? În fond este o veritabilă procedură prealabilă...


Birou_de_Mediator a scris:

In cele cateva zile care au trecut de la 1 august, pot sa va spun ca sunt instante care nu primesc dosare fara dovada procesului verbal si altele care primesc dosare si dau termen pentru indeplinirea obligatiei.


Dacă „nu primesc dosarele” sau dacă „dau termen pentru îndeplinirea obligației” înseamnă că tratează lipsa informării ca pe o neregularitate a cererii de chemare în judecată și urmează procedura regularizării cererii conform art. 200 NCPC. Dar regularizarea cererii de chemare în judecată se aplică doar pentru lipsurile prevăzute de art. 194 - 197 NCPC... ceea ce însemană că nu procedează legal.

Bineînțeles că judecătorul „se bucură” dacă poate scăpa de dosar, „neprimindu-l”, dar dacă se vrea ca excepția inadmisibilității acțiunii să poată fi invocată din oficiu de instanță ar trebui ca de lege ferenda să se modifice art. 193 NCPC în acest sens, adică să se prevadă pe lângă procedura prealabilă din cazul dezbaterilor succesorale (art. 193 alin. 3) și cazul procedurii prealabile a informării cu privire la avantajele medierii care să poată fi pus în discuție din oficiu.
Ultima modificare: Joi, 15 August 2013
Patrick_, utilizator
bpcs a scris:

Puteti pastra agresivitatea pentru sala de judecata dle avocat. Asa cum spunea si colegul Dvs intr-un post anterior, paratul are cel putin o problema de imagine.
Imprejurarea ca nu avem o sanctiune clara pentru neparticiparea acestuia nu inseamna ca prevederea nu trebuie respectata.

Acum daca tot m-am apucat sa vorbesc ca sa ma aflu in treaba, am sa va reamintesc cateva notiuni elementare din manualul de drept civil: Norma de drept este o regulă de conduită generală, impersonală și obligatorie, instituită sau (atentie... nu scrie si) sancționată de autoritatea publică, aplicată din conștiința juridică a oamenilor (pt cine are ...) și, în caz de abatere, prin constrângerea asigurată de autoritatea publică.

Personal nu am inteles niciodata avocatii care isi sfatuiesc clientii sa incalce legea numai pentru ca pot scapa nepedepsiti..... dar poate sunt eu depasit.


Va place sa vorbiti ca sa va aflati in treaba.
problema de imagine........daca justitia se face in functie de imagine atunci cred ca trebuie sa ne facem designeri vestimentari.

Avocatii nu isi sfatuiesc clientii ca sa incalce legea .
nu am inteles cum este incalcata legea si ce pedepse trebuie aplicate paratului care nu doreste informarea asupra medierii , tot ce am inteles este ca aveti interpretari gresite ale legii ,din toate punctele de vedere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inadmisibilitatea intemeiata pe lipsa informarii despre mediere ContSters305985 ContSters305985 suntem de acord ca inadmisibilitatea este o exceptie de nulitate a cererii/actiunii :) 1. intrebarea mea este daca-i relativa sau absoluta? 2. cand si ... (vezi toată discuția)
Modalitatea concreta de realizare a procedurii prealabile, confom art 193 ncpc SIMION BOGDAN BACIU SIMION BOGDAN BACIU Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu o parere in privinta modalitatatii concrete de realizare a procedurii prealabile, confom art 193 NCPC? Avand in ... (vezi toată discuția)