Va rog sa-mi spuneti care este cea mai simpla si mai ieftina solutie pentru a face un act cu unchiul meu de la tara pentru a-mi trece in propietate casa si ceva teren arabil.Mentionez ca nu are copii,sotia decedata ,dar are mai multi nepoti.
Actul de la IML atesta ca are capacitate de exercitiu deplina si se da pt intocmirea unui act cerut de parte.
Eu in locul dvs as face un contract de intretinere. In schimbul intretinerii unchiul dvs va transfer a dreptul de proprietate, asta in cazul ca intentionati sa aveti grija de dansul. Sau donatie cu rezerva uzufructului.
Revin cu o noua intrebare sau chiar doua.
1.Cum va spuneam vreau sa fac un act cu unchiul meu.Astazi am fost pe la el si l-am intrebat daca are intabulare pe teren.El are intabulare si cadastru doar pe casa si terenul aferent casei.Pentru terenul arabil nu are.Intrebarea este daca se poate face act de donatie daca nu este intabulat?
Nu este mult mai simplu sa fac testament(spuneati ca nu poate fi atacat daca nu are copii si sotia este decedata) si sa treaca toate proprietatile pe care le are in acel testament ,urmand sa se faca succesiunea ,evident trecerea in propietate dupa deces?
2.Tatal meu vrea sa-mi faca donatie un teren la tara (327 mp-in judetul Ialomita) are cadastru ,intabulat ,dar mi se pare cam scump taxa de 600 ron.Atat de mult este sau depinde de notarul la care faci actul de donatie?
1. vi s au expus actele pe care le puteti face si avantajele si dezavantajele fiecaruia. Si testamentul era o varinata. Nu puteti face niciun un cat translativ intre vii fara cadastru si intabulare.
2. Taxele nu sunt mari, avand in vedere ca dvs platioti la notar onorariu, tva, taxa ANCPI de intabulare pt a figura ca proprietar in valoare de 0,15% din pret. Notarul v a taxat la grla de expertiza imobiliara pt uzul notarilor pt acea zona, categorie de folosinta a terenului etc....
Incercati si la alt notar.
O sa incerc si la alt notar sa vad daca difera pretul'
Dupa cum imi spuneati citez "Testamentul nu poate fi supus reductiunii liberalitatilorvexcesive in lipsa mostenitorilor rezervatari adica sot si copii. Este cel mai ieftin insa isi produce efectele la decesul testatorului in urma dezbaterii succesiunii"
Pe limba unuia care nu stie drept se traduce ca actul (testamentul)nu poate fi atacat decat de copii sau sotie?
Ca intra in vigoare dupa deces ,nu ma grabesc,sa fie sanatos,important este sa am o garantie cat de mica ca voi mosteni ce doreste unchiul meu dupa decesul lui.
Trebuie terenurile intabulate pentru a fi trecute in testament?
Multumesc,