avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA problema tva
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

problema tva

Am achitat in contul unui anume Birou Vamal in noiembrie 2007 o suma reprezentand tva-ului aferent unui import de marfa,suma inscrisa de pe DVI .Imediat ce s-a dovedit ca marfa era de provenienta comunitara,si cu documentul de transport T2 s-a solicitat Vamii anularea DVI-ului,s-a incheiat cu Vama un act constatator care sustine realitatea acestui lucru.Diferenta de tva nu stim cum sa o recuperam nici dupa un an!.Vama respectiva sustine (in scris)ca nu ne restituie si nici nu ne compenseaza decat taxa vamala si comisionul vamal. iar ANAF sustine ca restituirea sumei achitate eronat se va solicita la Vama.
Pe de alta parte,eu la acea data (2007)prin decontul de tva am facut taxare inversa pe baza facturii de achizitie comunitara si la cursul din data facturii,nu am inregistrat deci importul ,stiind ca va fi anulat,si nici suma tva-lui achitat din DVI.
In principiu ce as mai putea face ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 19:59, 20 Mai 2009
Pot sa trec deci fara probleme suma.pe rd 25 Regularizari taxa dedusa ,astfel incat sa micsorez din suma de plata.in urmatorul decont din anul 2009?Multumesc.
Reglati fisa de platitor inainte.
Multumesc mult de raspunsuri tuturor.Am cam inteles acum.Si de la Vama am primit raspunsul ca e vb intr-adevar de tva achitat vamii,dar fiindca exista act constatator se va produce efectul fiscal prin trecerea sumei in decont ,la regularizari/pe deduceri(deoarece suma achitata nu a fost dedusa de noi prin decont la momentul respectiv)si astfel se scade din ce avem de plata in decontul lunii respective/sau se recupereaza de la stat prin decont daca nu exista suma de plata.
Daca nu ar fi existat dvi sau act constatator ,atunci s-ar fi considerat platit in plus si mergea pe restituire direct de catre Vama.

Legat de ultimul raspuns,nu inteleg ce legatura are cu fisa de platitor,care este scopul sa reglez inainte fisa,daca acest tva nu apare in fisa?.(va rog mult sa imi explicati,ca sa nu gresesc ).Pur si simplu eu am inteles ca voi declara acum in decontul 300 din perioada aprilie 2009 mai putin de plata => imi reglez astfel suma achitata in vama ,in 2007.
Ma gandeam ca l-ati declarat in 2007 prin decont si atunci apare in fisa.Si daca l-ati platit, unde apare?Nu trebuie sa confruntati fisa cu deconturile si cu jurnalele de cumparari si vanzari?
Ultima modificare: Joi, 26 Martie 2009
Smart Contab Expert S.R.L., Contabil
Draga doamna Gabriela David (davideg) vad ca repetati faptul ca trebuie sa regleze fisa platitorului. TVA platit in vama se plateste in alt cont decat cel de la bugetul de stat si desi vad ca sunteti si contabil si consultant nu stiti lucrul acesta. In vama se plateste TVA pe codul fiscal al comisionarului vamal, acest TVA nu se regaseste in fisa societatii care plateste TVA-ul.
Draga maryette, m-am confruntat si eu cu aceeiasi problema ca si dvs. Nu am gasit raspuns la Administratia Financiara, cum sa recuperez acel tva pe care vama nu putea sa mi-l returneze (ei imi spuneau sa mi-l dea vama inapoi, vama spunea sa mi-l dea statul inpoi si tot asa pe drumuri) In fisa nu se regasea, iar in afara de faptul ca aveam o decizie de regularizare de la vama, nu aveam altceva de facut decat sa trec pe rubrica de regularizari in decont. Am facut chiar si o adresa scrisa in decembrie 2008 catre Administratia Financiara la care trebuia sa primesc raspuns, dar nu am primit nimic. Asa ca nici macar cei de la asistenta contribuabili, cei care ar trebui sa fie sprijinul societatilor comerciale in rezolvarea corecta a problemelor fiscale si contabile, nici macar ei nu au fost de competenta sa ne ajute.
Drept urmare am trecut TVA-ul la rubrica de regularizari din decont si mi-am diminuat TVA-ul de plata cu cel platit de mine, iar ca document justificativ am Decizia Vamala.

Alte discuții în legătură

Deducere tva in vama croitoru raluca croitoru raluca buna ziua ma confrunt cu o problema legata de deducerea tva in vama. mai precis am avut import din norvegia cei din vama au calculat gresit tva iar noi am ... (vezi toată discuția)
Achizitie sua Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA O societate achizitioneaza din SUA un iPad-700 $ Inregistrez taxare inversa 4426-4427168 $? In D 300 trec aceasta achizitie? (vezi toată discuția)
Importuri !!! stefpasca stefpasca Suntem o firma din Romania care am achizitionat o marfa din Elvetia. Marfa a fost vamuita in Austria de catre un transpotator (comisionar), care a ... (vezi toată discuția)