avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 380 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Obligatii declarative persoana cu cod de TVA anulat
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Obligatii declarative persoana cu cod de TVA anulat

Buna ziua

O societate al carei cod de tva a fost anulat din oficiu din data de 01.08.2012 pentru depunere deconturi pe 0 (mentionez ca soc nu a avut activitate tot anul 2012) isi reincepe activitatea de transport marfa intern incepand cu data de 01.03.2013 .
Facturile intocmite sunt fara tva .
Trebuie depunsa declaratia 311 lunar si plateste tva la valoarea facturata ?
Eu l-am tratat ca pe o societate neplatitoare de tva si nu am depus nimic , (asa mi-a fost spus si de la Administratie ) dar tind sa cred ca am gresit.
Va rog o parere , daca cineva a mai avut o astfel de situatie .
Multumesc
Cel mai recent răspuns: me.elena , utilizator 19:51, 21 August 2013
Buna ziua,

In situatia dvs va erau incidente prevederile art.11, alineatul (1^3) din CF care precizeaza ca:
Contribuabilii cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. b) - e) nu beneficiază, în perioada respectivă, de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adăugată aferente achiziţiilor efectuate, dar sunt supuşi obligaţiei de plată a TVA colectate, în conformitate cu prevederile titlului VI, aferentă operaţiunilor taxabile desfăşurate în perioada respectivă.

Din punct de vedere declarativ, sunt incidente prevederile art.156^3, alineatul (10) din CF:
Persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat potrivit prevederilor art. 153 alin. (9) lit. a) - e) trebuie să depună o declaraţie privind taxa colectată care trebuie plătească, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a intervenit exigibilitatea taxei pentru livrări de bunuri/prestări de servicii efectuate şi/sau pentru achiziţii de bunuri şi/sau servicii pentru care sunt persoane obligate la plata taxei, a căror exigibilitate de taxă intervine în perioada în care persoana impozabilă nu are un cod valabil de TVA, respectiv:
a) taxa colectată care trebuie plătească în conformitate cu prevederile art. 11 alin. (1^1) şi (1^3) pentru livrări de bunuri/prestări de servicii efectuate şi/sau pentru achiziţii de bunuri şi/sau servicii pentru care sunt persoane obligate la plata taxei, efectuate în perioada în care persoana impozabilă nu are un cod valabil de TVA;
b) taxa colectată care trebuie plătească pentru livrări de bunuri/prestări de servicii efectuate înainte de anularea înregistrării în scopuri de TVA a persoanelor impozabile care au aplicat sistemul TVA la încasare, dar a căror exigibilitate de taxă potrivit art. 134^2 alin. (3) - (8) intervine în perioada în care persoana impozabilă nu are un cod valabil de TVA.

Formularul ce trebuia depus in conditiile de mai sus este formularul 311 pe care il regasiti accesand link-ul urmator.
[ link extern ]

Numai bine
Ultima modificare: Miercuri, 21 August 2013
CONTABIUM, Contabil
Sa inteleg ca voi colecta tva la toate facturile emise (chiar daca ele sunt fara tva ) si voi plati la stat lunar , pe toata perioada cat va functiona societatea?
Buna ziua,

Din cate am inteles, anularea inregistrarii in scopuri de TVA a avut loc ca urmare a indeplinirii conditiilor prevazute la art.153, alineatul 9, litera e din CF, deconturile de taxa depuse neavand inscrise achizitii sau livrari.
In acest caz, potrivit ultimului paragraf al alineatului 9^1, nu puteati aplica prevederile referitoare la plafonul de scutire pentru mici întreprinderi prevăzut la art. 152 până la data înregistrării în scopuri de TVA, fiind obligata sa aplicati prevederile art. 11 alin. (1^1) şi (1^3), pe care le-am citat in raspunsul anterior.
Dvs, ati aplicat practic regimul de scutire, actionand ca atare, incalcand astfel prevederile sus mentionate.

Sfatul meu este ca cel mai bine ar fi sa solicitati inregistrarea in scopuri de TVA, in temeiul art.153, alineatul 9^1, litera (d) care precizeaza ca dupa anularea inregistrarii, puteti inregistra compania ca platitoare de TVA prin simpla solicitare pe baza unei declaraţii pe propria raspundere din care sa rezulte ca veti desfasura activitati economice. In acest caz, data inregistrarii in scopuri de TVA a persoanei impozabile este data comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA.

In opinia mea, daca nu efectuati acest demers, veti fi obligata sa colectati taxa pentru operatiunile realizate.

Numai bine
Va multumesc pentru raspuns .:wave:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare cod de inregistrare in scopuri de tva Iordache  Victoria Ioana Iordache Victoria Ioana Pentru o firma care are codul de TVA anulat din oficiu pt motivul ca nu a depus decontul doua trimestre consecutiv incepand din 1 februarie are urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Anulare inregistrare in scopuri de tva Iordache  Victoria Ioana Iordache Victoria Ioana Buna seara, In cazul in care este anulata inregistrarea in scopuri de tva in data de 1.02.2014 iar firma are ca perioada fiscala trimestrul, pentru primul ... (vezi toată discuția)
Tva anulat felisana felisana Firmei i-a fost anulat codul de tva cu data de 01.08.2012 pentru nedepunere deconturi. Din pacate am depus 099 dupa cele 180 de zile, am facut toate ... (vezi toată discuția)