avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1987 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Constructie boxe subsolul blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Constructie boxe subsolul blocului

Buna ziua,

Am construit impreuna cu mai multi locatari boxe la subsolul blocului.
Boxele sunt din caramida sau BCA la care s-a pus o usa metalica fara sa se darime ziduri existente sau de rezistenta iar in interiorul boxelor nu trec tevi .
Conform legii nr 50/1991 actualizata 2012 nu este nevoie de autorizatie de constructie :
Art. 11
(1) Se pot executa fără autorizaţie de construire următoarele lucrări care nu modifică structura de rezistenţă şi/sau aspectul arhitectural al construcţiilor:
m) lucrări de compartimentare provizorie nestructurală.

Doresc sa mentionez ca am facut facut cerere la asociatia de proprietari pt. aceasta constructie si cererile acestor locatarilor au fost aprobate.
Primaria ne-a trimis somatie sa daramam aceste boxe spunand ca vom primi si o amenda.
Din punctul de vedere al meu ca si locatar nu am nevoie de autorizatie de constuire si am obtinut aprobarea asociatiei de proprietari , deci nu am nicio vina.
Conform Legea nr. 230/2007

Art. 39
Proprietatea comuna poate fi utilizata de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public sau de drept privat, numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune.


Ce ne sfatuiti sa facem , ca si locatari , pt. evitarea platii unei amenzi si daramarea boxelor in a caror constructie am investit bani?
Este necesar un contract de concesiune intre locatari si administratie?
Legat de Legea nr. 230/2007:
Ce se intelege prin acordul majoritatii locatarilor?Nu este specificat nimic tipul majoritatii(50% +1 sau 100%)
Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 15:28, 22 August 2013
Am fost personal la primarie.
Raspunsul este acelasi -demolare si amenda.
Primaria nu are nicio proprietate in blocul unde locuiesc.
Cred ca ar trebui sa ne postati aici, pe scurt, ce spune somatia primariei si, in special, la ce acte normative, legi, HG-uri, HCL-uri se refera sau....ce argumente au pentru amenda. In baza a ce va da amenda?

Pai sa vedem ce scrie in legea 50/1991 la art.11 din care dv. ati citat trunchiat:
Art. 11. - (1) Se pot executa fara autorizatie de construire urmatoarele lucrari care nu modifica structura de rezistenta,
caracteristicile initiale ale constructiilor sau aspectul arhitectural al acestora:
a) reparatii la împrejmuiri, acoperisuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimba forma acestora si materialele din
care sunt executate;
b) reparatii si înlocuiri de tâmplarie interioara si exterioara, daca se pastreaza forma, dimensiunile golurilor si tâmplariei;
c) reparatii si înlocuiri de sobe de încalzit;
d) zugraveli si vopsitorii interioare;
e) zugraveli si vopsitorii exterioare, daca nu se modifica elementele de fatada si culorile cladirilor;
f) reparatii la instalatiile interioare, la bransamentele si racordurile exterioare, de orice fel, aferente constructiilor, în
limitele proprietatii, montarea sistemelor locale de încalzire si de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate,
precum si montarea aparatelor individuale de climatizare si/sau de contorizare a consumurilor de utilitati;
g) reparatii si înlocuiri la pardoseli;
h) reparatii si înlocuiri la finisaje interioare si exterioare - tencuieli, placaje, altele asemenea -, la trotuare, la ziduri de
sprijin si la scari de acces, fara modificarea calitatii si a aspectului elementelor constructive;
i) lucrari de întretinere la caile de comunicatie si la instalatiile aferente;
j) lucrari de investigare, cercetare, expertizare, conservare si restaurare a componentelor artistice ale constructiilor
prevazute la art. 3 lit. b), cu avizul Ministerului Culturii si Cultelor si al autoritatii administratiei publice judetene sau locale,
dupa caz;
k) lucrari de foraje si sondaje geotehnice pentru constructii de importanta normala sau redusa, situate în afara zonelor de
protectie instituite pentru zacaminte acvifere;
l) lucrari de constructii funerare subterane si supraterane, cu avizul administratiei cimitirului.
(2) Se pot executa fara autorizatie de construire si lucrari pentru amplasarea de tonete, pupitre acoperite sau închise,
destinate difuzarii si comercializarii presei, cartilor si florilor, care sunt amplasate direct pe sol, fara fundatii si platforme,
precum si fara racorduri si/sau bransamente la utilitati urbane, cu exceptia energiei electrice.
(3) Daca lucrarile prevazute la alin. (1), cu exceptia celor prevazute la lit. e) si j), se executa la constructiile mentionate la
art. 3 lit. b), este obligatorie emiterea autorizatiei de construire.

La care punct credeti ca va incadrati?
La art.3 se spune:
Art. 3. - Autorizatia de construire se elibereaza pentru:
a) lucrari de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinatie sau de reparare a constructiilor de orice fel, precum si a instalatiilor aferente acestora, cu exceptia celor prevazute la art. 11;


Asadar cred eu ca nu va incadrati in exceptii pentru care nu se cere autorizatie de constructie, ba chiar va aflati in plin art.3, iar primaria are treaba cu orice cladire care se modifica conform cu art. 3 (cu exceptia art.11), indiferent de proprietate.

Asa zice legea!
Ultima modificare: Miercuri, 21 August 2013
elga50, moderator
Proprietarii blocului , cei care au construit boxele, doresc sa obtina o autorizatie de constructie pt. boxele din subsol, dar Primaria spune ca nu se pot da astfel de autorizatii.
Conform anexei 2 din Legea nr. 50/1991 se definesc lucrarile de compartimentare usoara:
Lucrări de modificare

Lucrări de intervenţii asupra elementelor constructive, structurale şi/sau nestructurale, având ca efect modificarea totală sau în parte a acestora.

Lucrările de modificare pot fi:

a) lucrări de modificare structurală, din care fac parte,

în principal, lucrările de consolidare, de supraetajare şi/sau de extindere a construcţiei;

b) lucrări de modificare nestructurală, din care fac parte,

în principal, lucrările de amenajări interioare şi recompartimentări uşoare, care nu afectează în mod semnificativ structura de rezistenţă a construcţiei şi pentru care este necesar avizul prealabil al unui proiectant autorizat.

Pentru executarea lucrărilor de modificare, cu excepţia lucrărilor de compartimentare provizorii, nestructurale, este necesară emiterea unei autorizaţii de construire în condiţiile legii şi cu respectarea prevederilor legale privind calitatea în construcţii.


Admit ca poate nu este o constructie provizorie cum se defineste tot in art.2 ,desi un zid de BCA/caramida si o usa metalica se pot dezafecta la fel de usor ca o confectie metalica iar terenul ar putea fi adus la starea initiala la fel de usor:

Construcţii cu caracter provizoriu

Construcţiile autorizate ca atare, indiferent de natura materialelor utilizate, care, prin specificul funcţiunii adăpostite ori datorită cerinţelor urbanistice impuse de autoritatea publică, au o durată de existenţă limitată, precizată şi prin autorizaţia de construire.

De regulă, construcţiile cu caracter provizoriu se realizează din materiale şi alcătuiri care permit demontarea rapidă în vederea aducerii terenului la starea iniţială (confecţii metalice, piese de cherestea, materiale plastice ori altele asemenea) şi sunt de dimensiuni reduse. Din categoria construcţiilor cu caracter provizoriu fac parte: chioşcuri, tonete, cabine, locuri de expunere situate pe căile şi în spaţiile publice, corpuri şi panouri de afişaj, firme şi reclame, copertine, pergole ori altele asemenea. În sensul prezentei legi realizarea construcţiilor provizorii se autorizează în aceleaşi condiţii în care se autorizează construcţiile definitive.


De ce nu avem voie sa obtinem o autorizatie de constructie?
Banuiesc, pentru ca v-ar da o autorizatie pentru schimbarea destinatiei spatiului care este subsol tehnic necompartimentabil, iar ceea ce ati facut acolo numai improvizatie nu se cheama, insemnand spatiu de depozitare... La caz de urgenta nu poti dezafecta acea compartimentare.

Macar daca la compartimentare ati fi avut in vedere pe toti proprietarii, dar acolo ati facut incaperi in toata regula. Sigur ca asta starneste nemultumiri. Daca initial nu au vrut, totusi trebuia sa le rezervati un spatiu si lor. Isi amenajau daca voiau si cand voiau.
Acelasi drept are fiecare pentru ca toti sunt proprietari in acea scara.

Citatul al doilea se refera la amenajari exterioare, dupa cum observati din enumerare.

Eu cred ca primaria a vrut sa spuna ca nu este necesara nici o autorizatie .De ce doresc proprietarii care au facut cate ceva pe la subsol , neaparat, o autorizatie ?.Nu pot dormi in pat linistiti ?.

Alte discuții în legătură

Autorizatie de construire pentru renovare apartament latrech latrech Ce tip de lucrari de renovare sunt legale intr un apartament fara autorizatie de construire? Cf . Legii N° 50:1991 ART 11 - 1, literele b), d) , f), g), h) ... (vezi toată discuția)
Boxa la subsolul blocului gelirolu gelirolu Buna ziua. Suntem proprietari de apartament si blocul are statutul de AP. La subsolul blocului unuii din Proprietari au facut boxe. ( numai cei din consiliul ... (vezi toată discuția)