avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Mi se refuzã legalizarea sentinþei pe motiv cã ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Mi se refuzã legalizarea sentinþei pe motiv cã aceasta trebuie publicatã în ziar

O functionara a unei judecatorii refuza sa imi legalizeze o sentinta civila pe motiv ca trebuie publicata int-un ziar.
Am citit sentinta si nu am regasit nicaieri o astfel de indicatie/obligatie iar functionara imi spune ca judecatorul a scris cu pixul pe margine sentintei ca trebuie sa o public.
Am publicat un extras din sentinta si am mers dinou la judecatorie si surpriza, aceiasi functionara imi spune ce nu este bine cum am publicat, trebuia sa public tot dispozitivul#-o.
Are cineva idee unde scrie in codul de procedura asa ceva??? Puteti sa imi dati un sfat ce este de facut?
NCPC (declararea judecătorească a morţii)

Art. 944. -
(2) Totodata, presedintele va dispune sa se faca afisarea cererii la ultimul domiciliu cunoscut al celui disparut, la sediul primariei comunei, orasului, municipiului sau sectorului municipiului Bucuresti si la sediul instantei, precum si publicarea intr-un ziar de larga circulatie a unui anunt despre deschiderea procedurii de declarare a mortii, cu invitatia ca orice persoana sa comunice datele pe care le cunoaste in legatura cu cel disparut.

Art. 945. -
(2) Persoana a carei moarte se cere a fi declarata se citeaza la ultimul domiciliu cunoscut; citatia se publica intr-un ziar de larga circulatie. Daca persoana in cauza a avut un mandatar, va fi citat si acesta, pentru a da lamuriri instantei.

Art. 946. - (1) Prin grija instantei care a judecat cererea, dispozitivul hotararii de declarare
a mortii ramase definitiva se va afisa timp de doua luni la sediul acelei instante si al primariei
comunei, orasului, municipiului sau sectorului municipiului Bucuresti
, in a carei raza teritoriala a avut ultimul domiciliu cunoscut cel declarat mort, precum si la acest domiciliu.
(2) Dispozitivul hotararii va fi comunicat instantei de tutela de la ultimul domiciliu cunoscut al
celui declarat mort, spre a se numi un curator, daca va fi cazul.
(3) De asemenea, dispozitivul hotararii de declarare a mortii, cu mentiunea ca hotararea a
ramas definitiva, va fi comunicat serviciului de stare civila de la ultimul domiciliu cunoscut al celui declarat mort, pentru a inregistra moartea.
(4) Cand este cazul, dispozitivul hotararii de declarare a mortii va fi notat in cartea funciara
si se va inregistra in registrul comertului, in registrul succesoral, precum si in alte registre publice.



Nici măcar în acest caz legea nu lasă la latitudinea judecătorului posibilitatea de a dispune asupra publicării hotărîrii într-un ziar. O astfel de dispoziţie a instanţei ar fi contrară literei codului.
care-i relevanta expunerii dvs domnule themis
milika a scris:

care-i relevanta expunerii dvs domnule themis


:slap: Jaj! Istenem! Apai dumnevoastra, draga maestre, esti de la haromsek de nu pricepi deloc romaneste? @themis :bow: zicea ca nici macar in procedura civila noua, nici macar in declarararea judecatoreasca a mortii NU exista o astfel de aberatie numita "comunicarea dispozitivului hotararii judecatoresti prin presa" asadar, CU ATAT MAI PUTIN in codul de procedura civila veche in procedura de drept comun ar putea exista asa ceva. Erted?
eu cred ca ambii amandoi nu ati cetit 167 ncpc

sau o faceti pe interesantii:D

urat urat urat sa suflati tot ce misca aici....desi pareti si seriosi si batrani.....:hammer:
Ultima modificare: Joi, 29 August 2013
ContSters297103, utilizator
milika, io suflu doar ceea ce mişcă anapoda.

Serios nu-s, deşi par. Iar bătrîn nu-s, pentru că nici nu par, nici nu mă simt. E drept, am ceva mai multe amintiri decît alţii, dar asta nu înseamnă altceva decît că am trăit mai intens.

Iar de cetit, ce să zic? Încă mai văd şi încă mai judec: articolul respectiv grăieşte fix despre citarea prin publicitate. Nu despre comunicarea actelor de procedură, nu despre publicarea sentinţei. Ci doar despre citare şi atît.

Extrapolarea făcută de domnia voastră nu prea ţine. Art.427 NCPC nu face referire la modalitatea de comunicare, e adevărat. În schimb, iată ce grăieşte alin.(3) art.167 NCPC, pe care îl invocaţi:

(3) Odata cu incuviintarea citarii prin publicitate, instanta va numi un curator dintre avocatii baroului, potrivit art. 58, care va fi citat la dezbateri pentru reprezentarea intereselor paratului.


So, dacă instanţa numeşte un curator, unde altundeva ar trebui să comunice sentinţa decît la sediul profesional al curatorului?

Zic şi io, ca omul bătrîn... Sau ca omul care, atunci cînd ceteşte ceva, cată să şi priceapă, pentru a nu zice lumea că a trecut prin ea ca gîsca prin baltă.

Alte discuții în legătură

Divort crissta38 crissta38 Am inaintat cererea de divort dar paratul nu este in tara ci lucreaza fara forme legale in strainatate.La prima infatisare procesul s-a aminat si mi s-a spus ... (vezi toată discuția)
Citatie prin publicare in ziar robertsega32 robertsega32 Buna ziua. Mi s-a pus in vedere de instanta sa efectuez procedura de citare cu partea adversa prin publicarea citatiei intr-un cotidian de larga circulatie. In ... (vezi toată discuția)
Suspendã judecarea cauzei în baza dispoziþiilor art. 1551 cod proc. civ mariannet mariannet Buna ziua am un proces pe rol la care sa dispus Suspendă judecarea cauzei în baza dispoziţiilor art. 1551 Cod Proc. Civ datorita faptului ca nu sa putut ... (vezi toată discuția)