avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Prelungire valabilitate oferta
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Prelungire valabilitate oferta

In cazul unei licitatii mi se cere prelungirea valabilitatii ofertei si garantiei de participare (peste cele 90 zile).
1.Sunt obligata la aceasta?
2.Pot sa nu prelungesc oferta si sa cer restituirea garantiei de participare?
Cel mai recent răspuns: vlad nicolae , moderator 17:34, 29 August 2013
Eu am interpretat situatia astfel: daca nu imi prelungesc oferta si garantia de participare, acestea expira si prin urmare imi pierd calitatea de ofertant. In aceasta situatie AC nu imi poate retine GP intrucat nu mi-am retras-o in perioada de valabilitate, ci nu am prelungit-o. Pierzandu-mi calitatea de ofertant articolele mentionate de dl. Vlad Nicolae nu cred ca mi se mai aplica din moment ce toate fac referire la ofertant.

Nu stiu daca interpretarea mea este corecta, dar OUG 34/2006 nu obliga in nici un fel ofertantii sa isi prelungeasa ofertele peste termenul asumat initial (mentionat in Fisa de date) si nici nu da dreptul AC sa-mi retina garantia de participare dupa expirarea termenului de valabilitate. Perioada stabilita de AC este cea din Fisa de date; solicitarile de prelungire sunt exceptii pe care nu sunt obligat sa mi le asum.
Art.171 din OUG 34 instituie obligativitatea valabilitatii ofertei pe toata perioada de valabilitate stabilita de AC. Implicit, prelungirea perioadei, stabilita tot de AC, conform art.6 din HG 925, instituie si obligativitatea prelungirii ofertei. In cazul nerespectarii acestor conditii, devin incidente celelalte articole.

In momentul in care un operator economic depune o oferta, acesta are cunostinta legala din art.200, alin.2 din OUG 34 de posibilitatea prelungirii de catre AC o singura data a perioadei evaluarii ofertelor, care i se comunica cf. art.200, alin.4, si isi asuma ca atare riscul.
art. 6 din HG impune obligativitatea prelungirii ofertei de catre AC si nu de catre ofertanti

"(2) Perioada de valabilitate a ofertelor, prevãzutã în anunţul/invitaţia de participare şi în documentaţia de atribuire, trebuie sã fie stabilitã astfel încât sã se întindã pânã la momentul încheierii contractului/acordului-cadru. Atunci când stabileşte perioada de valabilitate a ofertelor, autoritatea contractantã va lua în considerare estimãrile privind perioada necesarã pentru analiza şi evaluarea ofertelor, perioada necesarã pentru verificãrile legate de aceste activitãţi, precum şi perioada legalã prevãzutã pentru rezolvarea eventualelor contestaţii. Fãrã a afecta prevederile art. 93 alin. (3) şi asumându-şi implicaţiile prevederilor art. 97 alin. (4) lit. b), autoritatea contractantã are obligaţia de a solicita prelungirea valabilitãţii ofertelor, precum şi, dupã caz, a garanţiei de participare, în situaţii excepţionale care impun o astfel de prelungire."

"ART. 171 din OUG 34
Oferta are caracter obligatoriu, din punctul de vedere al continutului, pe toata perioada de valabilitate stabilita de catre autoritatea contractanta.
"

Perioada stabilita de AC este
"art. 6 din HG 925
(2) Perioada de valabilitate a ofertelor, prevãzutã în anunţul/invitaţia de participare şi în documentaţia de atribuire, trebuie sã fie stabilitã astfel încât sã se întindã pânã la momentul încheierii contractului/acordului-cadru. Atunci când stabileşte perioada de valabilitate a ofertelor, autoritatea contractantã va lua în considerare estimãrile privind perioada necesarã pentru analiza şi evaluarea ofertelor, perioada necesarã pentru verificãrile legate de aceste activitãţi, precum şi perioada legalã prevãzutã pentru rezolvarea eventualelor contestaţii. Fãrã a afecta prevederile art. 93 alin. (3) şi asumându-şi implicaţiile prevederilor art. 97 alin. (4) lit. b), autoritatea contractantã are obligaţia de a solicita prelungirea valabilitãţii ofertelor, precum şi, dupã caz, a garanţiei de participare, în situaţii excepţionale care impun o astfel de prelungire.
"

mai mult
"ART. 97 din HG 925
(4) Ajustarea preţului fãrã a fi îndeplinite condiţiile prevãzute la alin. (3) este posibilã numai în urmãtoarele cazuri:
a) atunci când survin circumstanţe imprevizibile şi independente de voinţa pãrţilor, altele decât cele prevãzute la alin. (2) lit. a) şi b); sau
b) atunci când durata de aplicare a procedurii de atribuire se prelungeşte, în mod neprevãzut, peste perioada preconizatã iniţial şi din motive care exclud orice culpã a ofertantului/contractantului.
"

Nu vreau sa deranjez cu insistentele mele, dar daca nu prelungesc garantia si nici nu o retrag in perioada de valabilitate, in ce baza legala imi retine AC garantia de participare din moment ce art. 87, alin. 1 din HG 925 nu are prevazuta aceasta situatie?! Neprelungirea ofertei si a garantiei nu este echivalenta cu retragerea ofertei "in perioada de valabilitate" (art. 87, alin. 1, lit a).
Evaluarea ofertelor se face de catre AC in 25 zile, iar in Fisa de date de obicei este trecuta o perioada de valabilitate a ofertelor de 60 - 120 zile, perioada care acopera si perioada de prelungire a evaluarii ofertelor de catre AC.

:help:
Ultima modificare: Miercuri, 28 August 2013
ibitza78, utilizator
art.6 din HG 925 impune obligativitatea AC de a solicita prelungirea ofertei, iar art.171 a ofertantului de a respecta perioada de valabilitate a ofertei stabilita de AC, "stabilit" incluzand si prelungirea stabilita de ea. Neprelungirea ofertei cu termenul stabilit de AC este echivalenta cu depunerea ei fara a avea valabilitatea ceruta. Totodata neprelungirea GP este echivalenta cu nerespectarea art.43, alin.2, lit.b) din OUG 34 si intra sub incidenta art.33 alin.3 lit.b din HG 925. Art.33 face referire la respingerea ofertei raportat la GP, iar faptul ca oferta nu este respinsa la deschidere, asa cum precizeaza explicit art.33, nu exclude posibilitatea respingerii ei ulterioare pe acelasi motiv, in temeiul art.36, alin.1, lit.a din HG 925.

Pana la urma, tot ce s-a scris aici sunt interpretari ale articolelor legislative. Din pacate, desi s-a solicitat, fiind foarte posibile astfel de situatii,nu stiu de ce nu s-a introdus o reglementare explicita.
Intrucat singurul care poate emite o solutie legala este CNSC, cred ca prin neprelungirea GP ofertantul isi asuma un risc, in conditiile in care solutia corecta poate fi stabilita doar in urma unei contestatii.
Apreciez foarte mult rabdarea dvs. si va multumesc pentru raspunsuri!

Alte discuții în legătură

Restituire garantie participare cateldestept cateldestept Am participat la o licitatie, la care a expirat perioada de valabilitate a ofertei (90 zile) si nu s-a declarat castigatorul. Pot sa cer returnarea garantiei ... (vezi toată discuția)
Refuz semnare contract rodica24r rodica24r Ofertantul declarat castigator nu prelungeste valabilitatea ofertei si a garantiei de participare si nu se prezinta la semnarea contractului La data ... (vezi toată discuția)
Decizie cnsc heta1982 heta1982 Buna ziua, 1.Am primit decizia CNSC ca fiind admisa contestatia (eu fiind AC). Care sunt pasii? Presupun ca trebuie sa transmit tuturor ofertantilor ... (vezi toată discuția)