avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare anticipata

Am 31 de ani vechime dintre care 13 ani gr II.Sunt nascuta in 27 ianuarie 1958.Cand pot iesi la pensie anticipat, ce penalizare voi avea .
Cel mai recent răspuns: croi , utilizator 18:46, 15 Ianuarie 2014
Imi cer scuze daca sunt prea insistenta in ceea cepriveste acest subiect , dar am o nelamurire.Pe 27 imi depun dosarul de pensionare anticipata (pe 27 ianuarie fac si varsta de pensionare).Cineva mi-a zis ca din momentul in care imi depun dosar sa nu mai merg la munca, la serviciu pt ca voi primi pensie chiar din ziua in care mi-am depus dosarul si apoi voi da pensia inapoi pentru a ramane cu salariul.
Daca eu imi depn dosarul pe 27 ianuarie si voi mai merge la serviciu inca 3 luni pana primesc decizia, voi primi si pensie si salariu pe acele luni de cand mi-am depus dosarul si pana primesc decizia?
Vreau o lamurire pt a nu ajunge sa dau banii inapoi.
Legea 263/2010

ART. 105
In sistemul public de pensii, pensiile se platesc de la data acordarii................................................................cu exceptia pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale, care se platesc de la data incetarii calitatii de asigurat.

Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept:

c)...........................la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate,
Deci, in momentul in care primesc decizia de pensionare merg cu ea la locul de munca si imi baza ei incetez contractul d emunca.E bine?Multumesc mult pt ajutor
Corect.Dupa care duceti incetarea CIM la casa locala pentru a fi pusa in plata pensia.
Revin cu un amanunt:la dosar am si o cerere, pe care am facut-o in fata secretarului unde lucrez, in care am solicitat pensie anticipata incepand cu 1 februarie 2014.
Aceasta cerere pe care am facut-o (pentru ca asa mi-a zis conducerea unitatii unde lucrez) face ca eu sa nu mai merg la munca de la 1 februarie si sa astept pensia?Sau fac asa cum m-ati sfatuit mai sus?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta de pensionare Sorina2014 Sorina2014 sunt nascuta in 1958 luna Februarie ,lucrez din anul 1978 am lucrat 6 ani si 9 luni in grupa I de munca si doresc sa stiu cand ma pot pensiona Multumesc (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata roxyy23 roxyy23 buna seara,referitor la pensionarea anticipata mama mea este nascuta pe 16 02 1958 ,30 de ani vechime ,am vrea sa stim daca are dreptul la pensionare ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala femei valerius1510 valerius1510 Pot iesi la pensie anticipata partiala avand 30 ani si trei luni vechime in munca? Sunt nascuta pe 08-Nov-1958. (vezi toată discuția)