avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere - sporuri pentru orele lucrate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere - sporuri pentru orele lucrate

Buna ziua,daca in CIM si Regulamentul intern figureaza ca zile libere zilele de duminica si luni, ptr orele lucrate sambata se da un spor la salariu?
Daca da, care este acest spor la salariu?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:27, 27 August 2013
Conf art 137 CM
(1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
(2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.


In concluzie, zilele de repaus saptamanal sunt zilele de sambata si duminica. Daca societatea nu le poate acorda in aceste zile atunci, conf art 137 alin 2 CM, le va acorda in alte zile prev in RI, in cazul dvs in zilele de duminica si luni.
In acest caz, conf art 137 alin 3 CM, salariatii vor beneficia de un spor la salariu, pe care il stabiliti prin negociere in cadrul CIM, sau ulterior printr-un act aditional. Nu exista un spor minim.
Legiuitorul nu a reglementat legal un cuantum minim al acestui spor, ci a lasat partilor libertate deplina in stabilirea cuantumului sporului. Sporul trebuie stabilit prin negociere si acordat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore sambata si duminica Mainerici  Ctin Mainerici Ctin daca angajatorul stabileste prin reg de ordine interioara un spor de 2% din salariu ptr orele de sambata si duminica,dar nu modifica si contractul individual ... (vezi toată discuția)
Codul muncii paula manta paula manta In conformitate cu: ART. 137 (1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica. (2) În cazul în care ... (vezi toată discuția)
Salarizare sambata si duminica sanducatanas sanducatanas Daca un salariat lucreaza sambata sau duminica cum se recupereaza zilele libere? Multumesc. (vezi toată discuția)