avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Manager spital si sef sectie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Manager spital si sef sectie

Buna seara.
Am cateva nelamuriri: Managerul unui spital este sau nu functionar public?
Seful unei sectii din spital este sau nu functionar public?
Ma refer aici la faptul ca spitalul este o institutie publica (legea 95/2006).
Ma interesa in special aplicabilitatea legii 188/1999, a legii 161/2003, 144/2004, 176/2010
Multumesc
Ultima modificare: Marți, 27 August 2013
AndreiPopescu79, utilizator
Cel mai recent răspuns: AndreiPopescu79 , utilizator 22:49, 28 August 2013
freeelis a scris:


Prin urmare, managerul unui spital nu este functionar public.



Art. 246 codul penal: Abuzul in serviciu contra intereselor peroanelor - Fapta functionarului public, care, ...

Nu am inteles o chestiune: daca managerul unui spital public nu este functionar public atuncii cum poate raspunde penal pentru abuz in serviciu?
Multumesc.
deci nici seful de sectie nu este functionar public?
ce implica "a fi functionar public"?

Legea 188/1999: Art. 2. - (1) Functia publica reprezinta ansamblul atributiilor si responsabilitatilor, stabilite in temeiul legii, in scopul realizarii prerogativelor de putere publica de catre administratia publica centrala, administratia publica locala si autoritatile administrative autonome.
(2) Functionarul public este persoana numita, in conditiile legii, intr-o functie publica.

Managerul nu este numit intr-o functie publica?

Art. 13. - (1) Categoria functionarilor publici de conducere cuprinde persoanele numite in una dintre urmatoarele functii publice:
a) director general si director general adjunct din aparatul autoritatilor administrative autonome, al ministerelor si al celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si in functiile publice specifice asimilate acestora;
b) director si director adjunct din aparatul autoritatilor administrative autonome, al ministerelor si al celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si in functiile publice specifice asimilate acestora;
e) sef serviciu, precum si in functiile publice specifice asimilate acesteia;
f) sef birou, precum si in functiile publice specifice asimilate acesteia.

Multumesc









Ultima modificare: Miercuri, 28 August 2013
AndreiPopescu79, utilizator
Numirea intr-o functie publica inseamna emiterea unui act administrativ de numire si nu incheierea uni contract de management sau de administrare.

Nu trebuie sa confundam notiunile sau raporturile juridice create in urma unui act de numire sau in urma unui contract de mandat, administrare sau management.

Practica organelor de cercetare penala denota faptul ca managerii de spital pot fi anchetati pentru acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor publice.
Totusi managerul este numit in functie printr-un act administrativ al ministrului, presedintelui consiliului judetean, etc. si ulterior incheie contract de management.
Asta este partea pe care nu prea o inteleg...

O R D I N
privind aprobarea Regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiei de manager, persoană fizică din spitalele publice din reţeaua sanitara a Ministerului Sănătăţii
ART. 4
(1) Numirea în funcţia de manager al spitalului public se face prin ordin al ministrului sănătăţii, în baza prevederilor Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii , cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Managerul încadrat în condiţiile alin. (1) încheie contract de management cu Ministerul Sănătăţii pe o perioadă de maximum 3 ani, în baza prevederilor Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii , cu modificările şi completările ulterioare. Contractul de management poate înceta înainte de termen, în urma evaluării anuale sau ori de câte ori este nevoie, pe baza criteriilor de performanţă stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii.
Pentru seful de sectie, numirea este facuta de manager (tot act administrativ) dupa care se incheie contractul de administrare.

Multumesc

Ultima modificare: Miercuri, 28 August 2013
AndreiPopescu79, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incompatibilitate?! andrale andrale Un manager de spital,poate avea si un alt job? Nu in spitalul pe care-l manageriaza,in alta parte,in privat,care nu are nici-o treaba cu spitalul unde este ... (vezi toată discuția)
Manager spital CorinaP85 CorinaP85 Buna ziua Pentru a fi director de spital trebuie sa ai calitatea de functionar public? La manager de spital din cate stiu nu trebuie. Multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Conflict de interese dana manea dana manea Daca un sef de sectie dintr-un spital public are angajat in sectia pe care o conduce o reuda pana la gradul IV, inclusiv, se afla in stare de incompatibilitate? (vezi toată discuția)