ramyy3 a scris:
Nu inteleg ce semnifica "parte civila",pt. ca i a spus si "politaiul incapatant"de acest lucru cand i am spus ca sotul si copilul meu au cosmaruri si am cerut asistenta psihologica,mi s a raspuns ca sunt atatea cabinete medicale am unde gasi un psiholog, dupa care constituindu ma parte civila pot sa cer ceva...Da am numar de dosar la parchet de unde n am primit nici o citatie si nu m a contactat nimeni.Va specific faptul ca pana n am depus plangerea la departamentul de arme, Dl.politai "n a reusit sa l contacteze pe parat si sa l audieze"decat dupa ce a fost contactat de catre cei din cadrul departamentului arme....ciudat...
Ca să lămurim scurt problema, am să redau textul Legii :
ACŢIUNEA PENALÃ ªI ACŢIUNEA CIVILÃ ÎN PROCESUL PENAL
Secţiunea II
Acţiunea civilă
Art. 15
Constituirea ca parte civilă
Persoana vătămată se poate constitui parte civilă în contra învinuitului sau inculpatului şi persoanei responsabile civilmente.
Constituirea ca parte civilă se poate face în cursul urmăririi penale, precum şi în faţa instanţei de judecată până la citirea actului de sesizare.
Calitatea de parte civilă a persoanei care a suferit o vătămare prin infracţiune nu înlătură dreptul acestei persoane de a participa în calitate de parte vătămată în aceeaşi cauză.
Acţiunea civilă este scutită de taxa de timbru.
Ciudat sau nu, aceștia sunt cei abilitați a lucra în dosarul penal (probabil, se cunosc etc etc sau dezinteresul sau lenea respectivului polițist : oricum, ziua trece, lefa o primește)Trebuie făcute diligențe sporite asupra procurorului prin Cereri scrise și înregistrate, prin audiență personală la procurorul șef etc etc solicitați în scris, grăbirea dosarului.