avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Export la vama din RO de o firma din UE
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Export la vama din RO de o firma din UE

Am urmatoarea problema:

Firma A din Romania Cumpara un bun din UE. Il prelucreaza si factureaza bunul plus prelucrarea firmei B din Franta dar il pune la dispozitie firmei franceze in depozitul sau din Ro de unde firma B il ia si il exporta (in Moldova sa zicem- in afara UE)
Automat pe DVE apare firma B. Nr de bucati = cu factura initiala de la a la b, dar valoarea este mai mare. ( b are si un adaos ca doar nu munceste degeaba)
Sunt intr-o discutie interminabila cu o firma de audit din categoria BIG 4 care imi tot repeta ca firma B trebuie sa se inregistreze in RO ca sa faca acest export si automat A sa factureze B cu tva iar B sa l recupereze in Ro.
M am documentat, si in Ordin 2222 / 22.12.2006 , modificat ( ultima modificare ord 518/2012 ), Instructiuni, Art 6

Art. 6. - (1) Sunt scutite de taxă, potrivit prevederilor art. 143 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, prestările de servicii efectuate în România asupra bunurilor mobile achiziţionate sau importate în vederea prelucrării în România şi care ulterior sunt transportate în afara Comunităţii de către prestatorul serviciilor sau de către client, dacă acesta nu este stabilit în România, ori de altă persoană în numele oricăruia dintre aceştia. Scutirea de taxă pe valoarea adăugată prevăzută la art. 143 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică prestărilor de servicii de prelucrare şi în cazul în care prestatorul de servicii care efectuează aceste servicii în baza unui contract încheiat cu un client nestabilit în România achiziţionează sau importă bunuri în vederea încorporării în produsul prelucrat sau în vederea utilizării în legătură directă cu produsele prelucrate. Orice bun încorporat în produsul prelucrat, ambalajele sau alte bunuri utilizate în legătură directă cu produsul prelucrat reprezintă livrări accesorii serviciilor realizate şi nu vor fi tratate ca livrări de bunuri, ci ca fiind parte a serviciului prestat. Scutirea de taxă pe valoarea adăugată se justifică cu documentele prevăzute la alin. (2) sau alin. (5), după caz.
…… samd tot articolul

Gresesc cu ceva eu ? #-o Mi se pare foarte clar ca firma B franceza nu este obligata sa se inregistreze doar pt a efectua acest export. Ca Firma A nu datoreaza TVA in Ro daca are dovada exportului.( DVE, factura transport, chiar si plata).
Astept opinii de orice fel...
Ultima modificare: Miercuri, 11 Septembrie 2013
Vlajoaga Robert PFA, Contabil
Cel mai recent răspuns: Vlajoaga Robert PFA , Contabil 09:45, 12 Septembrie 2013
Buna ziua!

Firma B din Franta nu trebuie sa se inregistreze in Rominia pt acest export, mai mult firma B din Franta detine un nr EORI valabil in toata comunitatea, cu acest nr poate sa face exporturi din toata comunitatea, inclusiv din Romania.
Multumesc pt raspuns, asa am gandit si eu dar... cum sa conving "marea experta Deloitte" ca asa este? Le am dat articolele de mai sus si ei in continuare o tin pe a lor... Ca firma franceza ca sa faca exportul trebuie sa fie inregistrata in RO in scopuri de tva, ca firma romaneasca ar trebui sa factureze cu tva pe cea franceza( pe acest cod de tva romanesc) iar cea franceza sa si recupereze ulterior TVA ul..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transport legat de exportul de bunuri ramolex ramolex o societate comerciala romana \\"alfa\\" exporta cherestea in china, toate cheltuielile de transport al marfurilor fiind cuprinse in pretul de vanzare, acestea ... (vezi toată discuția)
Transport marfa intracomunitar Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA O soc.romana A transporta tot pt o soc.romana B marfa in Serbia. Soc.A emite factura de transport catre soc.B cu sau fara TVA? (vezi toată discuția)
E considerat export? Mircea1968 Mircea1968 Buna ziua, Am comandat pentru o firma inregistrata in Danemarca (EU) ceva materiale promotionale la o tipografie din Romania. Tipografia a emis factura fara ... (vezi toată discuția)