Buna ziua. Sunt absolventa a Liceului Pedagogic cu o vechime in invatamant de 20 de ani si in prezent incadrata ca invatatoare. In iulie 2013 am absolvit Facultatea de drept si as dori sa stiu cum voi fi incadrata din 1 septembrie 2013, ca institutor sau ca profesor pentru invatamantul scolar? Va pun aceasta intrebare pentru ca am primit raspunsuri contradictorii. Multumesc.
Ordonanta respectiva se refera inclusiv la cei care aveau calitatea de student in momentul intrarii in vigoare a legii educatiei nationale, 1/2011, pentru nediscriminarea acestora. In partea introductiva a ordonantei 92 din 2012 se specifica acest lucru.
Pai da, erau studenti atunci, altfel nu puteau obtine licenta in vara lui 2011 sau in februarie si iunie 2012.
Licentele obtinute dupa intararea in vigoare a ordonantei dau dreptul la incadrare ca profesor pentru invatamantul primar/prescolar numai absolventilor de stiinte ale educatiei.
Ordonanta nr 92 din 2012 se refera doar la invatatorii care la data intrarii in vigoare a Legii Educatiei Nationale 1/2011 aveau si calitatea de student, adica promotiile 2011, 2012 si 2013. Conform acestei ordonante ar trebui sa fiu incadrata ca profesor in invatamantul primar pe baza diplomei de licenta, indiferent de specializare, daca am la baza Liceul Pedagogic.Astept opiniile dumneavoastra. Multumesc.
Potrivit actului mormativ citat de dvs , absolvenţilor liceelor pedagogice, filiera vocaţională, profilul pedagogic, specializarea învăţător-educatoare, ai şcolilor postliceale pedagogice, ai colegiilor universitare de institutori sau ai altor şcoli echivalente, încadraţi în învăţământul preşcolar şi primar, li se recunoaşte îndeplinită condiţia pentru ocuparea funcţiilor didactice de profesor pentru învăţământul preşcolar, respectiv profesor pentru învăţământul primar, de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, pe baza diplomei de licenţă.
Astfel , daca sunteti absolventa a liceului pedagogic , fliera vocaţională, profilul pedagogic, specializarea învăţător-educatoare vi se recunoaste indeplinita conditia pentru ocuparea functiei de profesor pentru invatamantul prescolar , respectiv primar.