avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce date se iau in calcul pe lista de plata a ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce date se iau in calcul pe lista de plata a intretinerii?

Lista de plata a lunii iulie se afiseaza pe 25.08,iar scadenta e la14.09.
1.Pana la ce data se iau in calcul incasarile,atunci cand se calculeaza lista lui iulie,pana la data afisarii(25.08),sau o data anterioara?E reglementat de lege acest lucru sau de AGA?
2.Penalitatile de pe lista la ce data sunt calculate,data afisarii(25.08),sau poate fi si o data anterioara?
Cel mai recent răspuns: carmenbn , utilizator 21:55, 16 Septembrie 2013
carmenbn a scris:

Lista de plata a lunii iulie se afiseaza pe 25.08,iar scadenta e la14.09.
1.Pana la ce data se iau in calcul incasarile,atunci cand se calculeaza lista lui iulie,pana la data afisarii(25.08),sau o data anterioara?E reglementat de lege acest lucru sau de AGA?
2.Penalitatile de pe lista la ce data sunt calculate,data afisarii(25.08),sau poate fi si o data anterioara?

1. Orice incasare se inregistreaza in registrul de casa si in fisele individuale ale fiecarui proprietar, cu data incasarii. Asadar daca pana in data de 25.08.2013 s-a incasat ceva, ceea ce s-a incasat se scade din fisele proprietarului iar pe lista de plata afisata pe 25.08.2013 apare pe coloana "restante" ceea ce nu a platit inca adica soldul stabilit dupa scaderea ultimei incasari ce a avut data de 24.08.2013. Si acest mod de lucru trebuie aplicat atat pentru restantele la cotele de intretinere cat si pentru restantele la fonduri (rulment, reparatii, alte fonduri legal constituite) ca si la soldul penalizarilor.
Asadar trebuie sa evidentiati si sa luati in calcul toate incasarile efectuate pana la 25.08.2013

2. Penalizarile se calculeaza pana la data afisarii listei de plata. Pentru a afisa lista de plata in 25.08.2013, se definitiveaza soldurile cu incasarile pana la 24.08.2013 inclusiv. Dar pentru a aclcula penalizarile pana in 25.08.2013 trebuie sa tineti cont de sitemul propriu de penalizari adoptat de comitetul executiv al asociatiei si sa penalizati acele restante care sunt penalizabile si nu toate "restantele la zi".
Poate ca in acel sistem de penalizari ati prevazut aplicarea penalizarilor numai asupra cotelor de intretinere si nu asupra altor sume neachitate (fonduri, de exemplu).
Apoi tineti cont de procentul de penalizare care poate fi stabilit oricat, dar maxim 0,2%/zi
Tineti cont de data scadentei afisata pe lista de plata, de termenul de gratie de 30 de zile, eventual de existenta fondului de rulment daca s-a stabilit aceasta in sistemul propriu.
Asa ca, in functie de aceste elemente, in data de 25.08.2013 pot fi penalizate restantele mai vechi de 30 pana la 50 de zile ceea ce inseamna restante existente in fisa proprietarului pana la data de 25.07 (30 de zile) sau pana la data de 05.07 (50 de zile) si nu puteti calcula penalizari pentru debitele adaugate in sarcina acestui proprietar dupa aceste date. Ele sunt debite, sunt sume datorate dar inca nepenalizabile la data de 25.08.2013

Sigur ca pe un tabel centralizator, apar aceste elemente pe linii restantele luna de luna iar pe coloane data afisarii, data scadentei, data platilor partiale, numar de zile de intarziere, procentul de penalizare, suma penalizata, penalizarea calculata...
La acesta se pot anexa explicatii din care sa reiasa faptul ca suma datorata este mai mare decat suma penalizata tocmai datorita acelor termene de 20-50 de zile sau altor prevederi din sistemul propriu de penalizari.

Un sfat:
Daca ati introdus actiunea in instanta si prin aceasta ati solicita suma de 3500 lei restante intretinere, 120 lei restante reparatii, 200 lei fond de rulment..., si 2500 lei penalizari, este bine "sa faceti" ca in tabelul pe care-l introduceti acum in instanta sa apara la totaluri aceste sume pe care le-ati solicitat initial in instanta. Nu va contraziceti singuri. Asta este, asta sustineti!
Restantierul are dreptul sa solicite expertiza, sa o platesca... Expertul va lua legatura cu partile, veni la asociatie, va recalcula si va stabili o alta suma, iar aceasta nu poate fi cu mult diferita fata de cea existenta in evidentele asociatiei si in listele de plata. Instanta in final va obliga restantierul la plata sumelor stabilite in raportul de expertiza, obligandu-l si la plata onorariului expertului.
Sa va mai spun ceva:
- conform prev. L 230/2007, art. 49, al. (1 ) si mai ales art. 30, lit. j), com. ex. al asociatiei de proprietari stabileste sistemul propriu de penalizari al as. prop. pentru restantele afisate pe lista de plata ce privesc cheltuielile as. prop., conform prevederilor legale;
Acest document este bine sa fie anexat la fiecare dosar prezentat in instanta. Ei, in conditiile in care ati fi avut acest document, nu ar mai fi fost nevoie sa puneti atatea intrebari, la care noi nu putem raspunde deoarece nu stim ce s-a dispus de com. executiv.
Va dau un exemplu de la noi:
- data afisarii LP, in jurul datei de 20 a lunii (functie de cum sosesc facturile la asociatie); aceasta data este afisata distinct pe LP, chiar deasupra capului de tabel al LP;
- deoarece termenul de plata este un interval cuprins intre 1 si 20 zile, data termenului de plata (chiar daca este cam caraghios), este data afisarii LP + 1 zi;
- data scadenta este data termenului de plata + 30 zile; adica ai afisata lista de plata pentru luna respectiva timp de 30 zile, timp in care poti sa achita intretinerea; s-a afisat noua lista de plata si nu ai achitat, deja ai depasit scadenta;
- cum spuneam, acest informatii sunt afisate distinct pe LP; desigur, in acest document mai este prevazut si procentul de penalizare, la noi acum este 0,1% pe zi;
.................................
Din cate-mi amintesc, la Documente utile este postat un astfel de document de unde va puteti inspira.
In alta ordine de idei, cred ca contabila asociatiei dvs. face cam ce vrea dansa. Aceasta, fiind salariata, nu are intocmita o Fisa a postului?. Daca nu are, este rau, iar daca are de ce nu o respecta?
As mai vrea sa va spun ca si noi avem oarece probleme in sensul ca aceste penalizari care sunt trecute in rubrica separata pe LP, nu prea sunt calculate in fiecare luna, insa acolo unde este cazul (dosar in instanta), dupa intocmitea acelui document centralizator, ”sincronizam” informatiile pe ambele documente...
Pe de alta parte legislatia este foarte clara in privinta penalizarilor, adica:
Legea 230/2007, art. 49, al. (1).... Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.

Subliniez inca o data ca asociatia trebuie sa aiba acest Sistem propiu de penalizari. Noi ne-am ”contrat” pe aceasta tema in instanta, deoarece la unele sentinte nu ni s-a aprobat capatul de cerere cu privire la penalizari. Nu am la indemana acum (sunt acasa) o sentinta in care sa va spun exact motivarea instantei, dar este o chestiune de tot rasul, adica dosarul nostru a fost complet si f. bine documentat, dar ni se reprosa faptul ca nu am prezentat instantei acest tabel centralizator, ba ca nu avem o copie dupa PV al AG in care s-a aprobat % de penalizare, etc. ... Am facut recurs si totul a reintrat in normal (la fel am patit cu capatul de cerere cu privire la cheltuielile de judecata - unele instante ni le-au aprobat ”din prima”, la altele a fost nevoie de recurs...).
Succes!
As vrea sa subliniez un lucru si voi continua sa-l spun atata timp cat problema se va pune, iar eu voi ramane pe acest forum:
- perioada de gratie de 30 zile peste data scadenta este pentru plata cotei de intretinere, nu pentru calculul penalizarii.

Daca proprietarul are la dispozitie termenul de data scadenta + 30 zile si nu achita aceasta cota, pe lista imediat urmatoare calculul penalizarii incepe imediat de la data scadenta a acelei luni, adica nu se sare peste inca 30 zile de nepenalizare sau altfel spus, nu se acorda gratia si la calculul penalizarii.

Asa procedeaza si furnizorii la care deobicei se fac restantele mari si penalizabile, in speta furnizorii de AC si caldura si cei de AR si as ruga pe cei tentati sa ma contrazica sa consulte sau sa intrebe furnizorii cum calculeaza penalizarile.
Daca asociatiile nu aplica acest mod de calcul, iar procentul de penalizare este mentinut la nivelul furnizorilor, risca sa ramana cu nimic in fondul de penalizari, ba chiar sa fie nevoite sa-si ia din alte surse banii pentru plata penalizarilor.
Exista o hotarare a comitetului care zice ca penalitatile sunt de 0,2%/zi.Atat,nu zice ca se inchide luna pe 15,25 sau altceva.
Casiera face fisele,in care trece suma de plata si incasarile.Contabila a hotarat sa inchida luna pe 15,deci verifica listele cu fisele si calculeaza penalitati pana pe 15.Blocul are 420 apartamente,deci probabil ca ii e greu sa ia in calcul incasarile cu 24 inclusiv si sa le afiseze pe 25.Si da,contabila face ce doreste ea,adica nu crede ca e musai sa calculezi penalitati pana la data afisarii.
Eu am trecut in centralizator o coloana "Data de la care se calculeaza penalitati",in care am adunat 30 zile de la data scadenta(adica 50 de la afisare).Inteleg din postarea de mai sus ca nu e tocmai corect ca scutesc de penalizari cele 30 de zile de gratie?

Uitati-va in factura de la Apa Nova pe prima pagina, la paragraful Factura trebuie platita integral pâna la data scadenta, si o sa vedeti cum scrie.

Alte discuții în legătură

Penalitati intirziere ainginer ainginer buna ziua poate sa-mi spuna si mie cineva cum se face calculul penalitatilor de intirziere la plata cotelor de intretinere Cu multumiri (vezi toată discuția)
Modalitate calcul penalizari narciisa narciisa Buna seara, Am o nelamurire referitoare la modalitatea de calcul a penalizarilor si pentru asta va expun un exemplu. Locatarul X plateste in 30.06 suma de ... (vezi toată discuția)
Penalitati calculate anticipat la asociatia de proprietari marilyn31 marilyn31 ce lege fiscala permite asociatiilor de proprietari sa impute la plata pe lista de chetuieli afrente unei luni, penalitati de intarizere afrente lunii imediat ... (vezi toată discuția)