avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA la cãrți
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA la cãrți

Bună ziua,

Aș dori să aflu și eu care e TVA-ul la cărți, acum, în 2013.

Am comandat de pe Amazon.com (USA) și vameșul mi-a perceput 24% TVA. Ceea ce mi s-a părut ciudat, căci de fiecare dată când comand din România plătesc doar 9%.

Fac vreo ilegalitate librăriile online din România acordându-mi TVA de 9%? Sau nu a știut vameșul legea atunci când m-a taxat cu 24%?
Ea s-a justificat spunând că numai la manuale școlare există această derogare, ceea ce mie mi se pare suspect.

Mulțumesc mult pentru ajutor,
Ciprian
Buna ziua,

Conform Cod Fiscal

ART. 140 Cotele
(2) Cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele prestări de servicii şi/sau livrări de bunuri:

b) livrarea de manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, cu excepţia celor destinate exclusiv sau în principal publicităţii;

Concluzia: librariile din Romania nu comit o ilegalitate aplicand cota de 9%, daca nu livreaza carti ce intra la exceptii, asa cum este mentionat mai sus.
Așa știam și eu, de asta m-am contrazis cu vameșa.

Aceasta era însă foarte sigură pe ea, motivând ca bază legală două documente:
OMFP 1975/2010
OMFP 2220/2006

Știți unde aș putea să le găsesc ca să văd exact la ce s-a referit și cum a ajuns să-mi calculeze 24% TVA?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa vamala aplicata corect? original original Povestea pe scurt....... Am comandat bunuri(imbracaminte) pe internet,din SUA,in valoare totala cu transport cu tot de $75 .Plata am efectuat-o anticipat ... (vezi toată discuția)
Tva vanzare carti t_alina t_alina Societatea la care lucrez a cumnparat carti din UE. Societatea doreste sa le vanda unor participanti la cursuri. Pe factura, avand in vedere ca sunt ... (vezi toată discuția)
Tva pentru vanzare carte in format electronic crisandr crisandr As dori sa stiu daca se percepe TVA respectiv ce procent din pretul final in cazul in care doresc sa vand carti in format electronic pe un site web propriu. Nu ... (vezi toată discuția)