avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Afisare intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Afisare intretinere


Va rog sa imi spuneti cate zile trebuie afisata intretinerea la vizier?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:51, 21 Septembrie 2013
dalv a scris:
cred ca gresiti
Daca 15 august este data afisarii, proprietarii au la dispozitie 20 de zile pentru plata intretinerii adica , 03 septembrie, dupa care mai au la dispozitie inca 30 de zile conform legii deci 03 octombrie deunde rezulta ca penaltatile se aplica incepand cu a 51 zi de la afisare adica incepand cu 04 octombrie.

NU. Penalizarile nu se aplica incepand cu a 51-a zi de la afisare ci se aplica asa cum prevede sistemul propriu de penalizari si acesta poate sa pevada ca se aplica penalizari incepabd cu prima zi dupa data scadente. Asta poate fi a 21-a zi de exemplu daca termenul de scadenta este de 20 de zile sau a 7-a zi daca termenul de scadenta este de 6 zile de la data afisarii.
La exemplul dat de dv, pe care l-am, citat trebuie sa vedeti ca daca s-a afisat pe 15 august si are 20 de zile scadenta, nu inseamna ca pe 20 septembrie cand se afiseaza noua lista, se vor aplica penalizari pentru intretinerea lunii iulie afisata pe 15 august. NU. Pe 20 septembrie se calculeaza penalizari pentru perioada 15 august-20 septembrie (36 de zile) dar pentru restantele anterioare datei de 15 august si nu pentru sumele afisate pe 15 august aferente lunii iulie. Pe 20 septembrie se calculeaza penalizari de o,2%/zi pentru sumele restante inainte de 15 august. Acestea au o vechime penalizabila de 36 de zile si nu cele aferente lunii iulie afisate pe 15 august.
Dar aceste termene se stabilesc in sistemul propriu de penalizari si nu "dupa ureche".

Domnule @Adriantot,
Va dau exemplu cum calculam noi penalizarile si va rog sa imi spuneti daca gresim sa ne putem indrepta:
La afisarea lunii AUGUST din totalul restantei unui apartament care este de 1222.53 (fara penalizari vechi, deci numai intretineri restante) am scazut intretinerea lunii IUNIE care a fost 145.90, intretinerea lunii IULIE care a fost 127.79 si fondul de rulment al apartamentului care este 98.00, a ramas de penalizat suma de 850.84 lei.
Data afisarii lunii iulie fiind 14 august iar data afisarii lunii august 16 septembrie au rezultat 33 de zile de penalizare, si am penalizat 850.84 x 0.2% = 1.70168 lei/ zi x 33 = 56.16 lei penalizare luna august.
Va multumesc!
Ati scazut mult.
Parerea mea este, dar asta s-ar putea adeveri pe un calcul amanuntit al tuturor restantelor, ca IUNIE si FR nu trebuia scazute din restante.
Practic folositi perioada de gratie de 30 de zile si la calculul penalizarilor si pe deasupra ii mai acordati si un bonus prin fondul de rulment.

Eu pentru AUGUST scad doar luna IULIE si...si asa pierd jumatate de luna pentru luna care intra prima data in penalizare, adica IUNIE, dar e bine si asa.....
thran a scris:
Data afisarii lunii iulie fiind 14 august iar data afisarii lunii august 16 septembrie au rezultat 33 de zile de penalizare, si am penalizat 850.84 x 0.2% = 1.70168 lei/ zi x 33 = 56.16 lei penalizare luna august.

Este foarte bine daca asa ati stabilit prin sistemul propriu de penalizari.

Noi pe 18 septembrie am afisat lista de plata aferenta lunii august. Am calculat penalizari pentru sumele restante cu doua luni in urma, adica cele afisate pe 18 iulie. Asa au proprietarii la dispozitie (au avut) doua luni fara a li se percepe penalizari. Daca pana la afisarea listei din 18 septembrie (17 septembrie ultima zi de plata) achitau integral debitul afisat pe 18 iulie, restanta penalizabila pe 18 septembrie era "zero" si firesc penalizare "zero", chiar daca pe lista apare restanta suma datorat de pe lista afisata pe 18 august.
Dar spre deosebire de dumneavoastra noi nu mai scadem si fondul de rulment pentru ca acesta este dimensionat sa acopere o luna si nu 2-3 luni ca sa putem aplica penalizari in 18 septembrie doar pentru debitele mai vechi de 3 luni asa cum faceti dv luand in calcul si fondul de rulment ce acopera o luna.

Dar, repet, daca asa ati prevazut in sitemul propriu de penalizari, iar asociatia are in acest fel posibilitatea sa-si acopere cheltuielile si penalizarile catre furnizori, e in regula.
Altfel, daca nu va descurcati cu datoriile, mai scurtati termenele, mai taiati, aplicati penalizari pentru fiecare zi de restanta socotita imediat dupa data scadeta s.a.m.d. Daca e necesar adopatati un nou sistem de penalizari in comitet.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati intirziere ainginer ainginer buna ziua poate sa-mi spuna si mie cineva cum se face calculul penalitatilor de intirziere la plata cotelor de intretinere Cu multumiri (vezi toată discuția)
Precizari art 49 - 230/2007 - sistemul propriu de penalizari IIC IIC Buna ziua, Am nevoie de ajutorul vostru pentru a lamuri o chestie simpla, dar pentru care am nevoie de o confirmare a celor mai cu experienta. Legea ... (vezi toată discuția)
Penalizare la penalizare este legală?! Alex_51 Alex_51 Penalizare la penalizare nu este legală, nu? Atunci ce înseamnă când un imberb de administrator se trezește să pună de plată niște penalizări deși ... (vezi toată discuția)