avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Polita asigurare RCA autoturism leasing
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Polita asigurare RCA autoturism leasing

Buna ziua,
Avem un autoturism cu contract de leasing pe firma care se incheie la data de 30 oct 2013 , polita de asigurare RCA actuala este valabila pana in data de 28 oct 2013 . Ni s-a emis o alta polita de asigurare RCA pe termen de 6 luni , la 30 oct 2013 trebuie sa facem transferul de proprietate , atunci masina va fi inmatriculata pe firma . Am solicitat sa ni se emita o polita RCA pe 1 luna pana se face transferul de proprietate si au spus ca nu se poate , iar asigurarea RCA dorim sa o facem cu alta firma de asigurari . Va rugam sa ne spuneti daca suntem obligati sa acceptam polita de asigurare RCA emisa de ei .
Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 08:13, 22 Septembrie 2013
biti a scris:

Buna ziua,
Avem un autoturism cu contract de leasing pe firma care de finalizeaza la data de 30 oct 2013 , polita de asigurare RCA actuala este valabila pana in data de 28 oct 2013 . Ni s-a emis o alta polita de asigurare RCA pe termen de 6 luni , proprietar firma de leasing , la 30 oct 2013 trebuie sa facem transferul de proprietate , atunci masina va fi inmatriculata pe firma . Am solicitat sa ni se emita o polita RCA pe 1 luna pana se face transferul de proprietate si au spus ca nu se poate , iar asigurarea RCA dorim sa o facem cu alta firma de asigurari . Va rugam sa ne spuneti daca suntem obligati sa acceptam polita de asigurare RCA emisa de ei .


In cazul prezentat, nu se poate incheia asigurarea RCA doar pt. o singura luna, intrucat legea ( Ordinul CSA nr.14/2012) prevede alte situatii in care s-ar putea aplica cererea dvs. Puteti citi mai jos:
"Art. 19. — Asigurarea obligatorie RCA se incheie pe perioada determinata:
a) anual ori semestrial, pentru vehiculele inmatriculate ori inregistrate in Romania, dupa caz;
b) pe perioada de valabilitate a autorizatiei provizorii de circulatie, pentru vehiculele care se inmatriculeaza sau se inregistreaza provizoriu;
c) pe perioada inmatricularii/inregistrarii temporare, dar nu mai mult de 15 luni;
d) pe o perioada de maximum 30 de zile de la data dobandirii proprietatii, dovedita cu documente justificative, pentru vehicule inmatriculate/inregistrate in alte state membre, pentru care se solicita asigurarea in vederea inmatricularii/inregistrarii in Romania;
e) pe perioade de cate o luna, dar nu mai mult de 3 luni, pentru vehicule inmatriculate/inregistrate in state terte, pentru care se solicita asigurarea in vederea inmatricularii/inregistrarii in Romania".

Insa, chiar daca acea asigurare a fost incheiata pt. 6 luni, dvs. o puteti pastra, tot potrivit disp. legale, pana la expirare, fara a schimba datele inserate si fara a mai achita o noua asigurare RCA. Dupa expirarea acelei perioade inscrise in polita , evident ca veti [putea sa va adresati oricarui asigurator RCA doriti pentru reinoirea contractului asigurarii obligatorii auto.

"Art. 30. — (1) Raspunderea asiguratorului RCA inceteaza la ora 24,00 a ultimei zile de valabilitate inscrise in polita de asigurare RCA sau anterior acestei date in momentul radierii din evidenta circulatiei.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), pentru vehiculele pentru care se transmite dreptul de proprietate noului proprietar in perioada de asigurare ca urmare a incetarii contractelor de leasing, asigurarile obligatorii RCA raman in vigoare pana la expirarea perioadei de valabilitate inscrise in documentele de asigurare, fara modificarea primei de asigurare, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
— noii proprietari sunt utilizatorii prevazuti in documentele de asigurare; si
— asiguratorul a incasat integral prima de asigurare aferenta perioadei de valabilitate".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rca la reinmatriculare Remus47 Remus47 Am un autoturiusm in leasing si in luna dec 2013 am cumparat polita RCA pe 6 luni. In ian 2014 se termina leasingul si o inmatriculez pe soc. care era ... (vezi toată discuția)
Rca dupã încheierea contractului de leasing vnita54 vnita54 Pe 12 ianuarie 2010 am achitat polita de asigurare RCA în valoare de 454 RON cu valabilitate de 6 luni(23.01.2010- 22.07.2010) la societatea GENERALI( ... (vezi toată discuția)
Rca - auto romanesc pe masina de anglia ContSters294253 ContSters294253 Bua ziua.Am o masina cu numar de anglia.recent i-am facut omologare , in RAR, si itp-ul si ma intereseaza daca pot incheia asigurare auto romaneasca.Va ... (vezi toată discuția)