avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 324 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Prescriptia raspunderii penale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Prescriptia raspunderii penale

sotul meu a fost condamnat definitiv pe art.9 lit.b din L 241/2005 pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala constand in aceea ca in anul 2004 luna martie respectiv iulie 2004 nu a inregistrat in contabilitate doua facturi fiscale si nu a declarat impozitul pe profit si tva aferent acestor facturi la fisc.Intrebarea mea este daca obligatia platii impozitului si a tva s-a prescris in anul 2010 ,tinind cont de analiza art.13 din legea evaziunii fiscale si de prev art.16 respectiv 34 din codul fiscal atunci a intervenit prescriptia prevazuta de art.122 si art.124 lit.d ,cod penal, in anul 2013 luna februarie ??Era obligata instanta de apel si cea din recurs sa invoce din oficiu aceasta prescriptie daca apararea nu a invocat-o??
Este posibil ca raspunderea penala sa fie prescrisa in 7 ani si sase luni de la ultimul act material cu raportare la prescrierea obligatiei de plata a celor doua impozite???
Va rog sa imi raspundeti cat puteti de repede.Vreau sa fac contestatie la executare si cerere de suspendare a executarii pedepsei pe motivul ca a intervenit prescriptia penala daca este eroare judiciara sau ce mai pot sa fac?
Va multumesc din suflet!!!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:38, 19 Septembrie 2013
Buna seara,
Dupa cate am inteles eu, faptele pentru care sotul dumneavoastra a fost condamnat au fost savarsite in anul 2004 cand nu era in vigoare Legea 241/2005 ci era in vigoare o alta lege si anume Legea nr. 87/1994 pentru combaterea evaziunii fiscale,care era mult mai blanda.
Prin urmare ,ar fi trebuit sa i se aplice aceasta Lege deoarece " legea penală se aplică infracţiunilor săvârşite în timpul cât ea se află în vigoare.” (art. 10, C.penal).
Legea penală este în vigoare de la intrarea şi până la ieşirea din vigoare. Ori,Legea 241/2005 a intrat in vigoare la data de 26 august 2005
Daca a intervenit prescriptia mai puteti spera.
In mod normal trebuia sa constate instanta care a judecat recursul.
Ar fi bine sa aiba si avocat angajat deoarece aceasta ar fi ultima sansa...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infractiune dezincriminata ContSters40598 ContSters40598 Un inculpat este trimis in judecata pentru inselaciune , 215 al.1-2 cp, fals intelectual, prev de art.43 din Legea 82/91 republicata si evaziune fiscala art.10 ... (vezi toată discuția)
Învinuit evaziune fiscala radu.radauti72 radu.radauti72 Sunt trimis in judecată pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, prev de ART. 9 alin 1 lit c și alin. 2 din legea 241/2005 cu aplicarea ART ... (vezi toată discuția)