avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Nelamuriri Procura Speciala pt \\"evitarea\\" taxei de ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Nelamuriri Procura Speciala pt "evitarea" taxei de mediu.

Buna ziua. Am o nelamurire cu privire la ce am facut (sper sa nu fie prea tarziu) in urma cu 4-5 zile. Pe scurt am vandut o masina Daewoo Nubira euro 2 unui om care il cunosteam partial. Pentru ca taxa de mediu are o valoare destul de ridicata si mi-a promis ca o cumpara pentru sotia lui, am fost amandoi de acord sa facem la notar o procura speciala pentru ca el (cumparatorul) sa poata utiliza masina fara sa plateasca taxa de mediu. Nu ma deranja ca eu sa fiu inca proprietar in acte, asadar am fost la notar si am facut procura, insa aici o prima problema...
1. Notarul i-a spus ca pentru a putea folosi masina este nevoie de contract de comodat (190 ron) insa cumparatorul avand o experienta fericita anterioara cu fratele lui care a folosit o procura speciala (90 ron) a decis sa foloseasca asa ceva. De fapt procura ii ofera doar dreptul de a o vinde si contine anumite paragrafe care pot fi interpretate ca avand dreptul a o folosi si normal. Am zis ok.. nu e nici o problema. Am facut actele la notar... apoi am fost si am facut facut contractul de vanzare-cumparare apoi am fost la primarie la financiar si am scos acel act prin care arata ca nu aveam datorii si ca doresc sa scot masina de pe numele meu si sa o pun pe numele cumparatorului.
In acest moment stiu ca trebuia sa scriu pe certificat de inmatriculare faptul ca se instraineaza catre cumparator la data de... si astfel il oblig ca in termen de 30 de zile sa o inmatriculeze la politie de numele lui insa NU am facut asta tocmai pentru a evita plata taxei de mediu. Dupa ce am facut aceste acte i-am dat Certificatul de inmatriculare, CIV, cheile masinii, asigurarea, rovinieta si la revedere.

Totul bine si frumos pana cand am aflat ca de fapt cumparatorul a scos masina la vanzarea si spune ca are procura,etc. NU ma deranjeaza atat de tare faptul ca o vinde pentru ca are dreptul sa o vanda cu acea procura la pretul stabilit in procura, insa nu doresc ca actele in care eu figurez ca proprietar Certificat, CIV, Asigurare, etc sa ajunga la al 3-lea, 4-lea ,etc cumparator.. Nu doresc sa ma trezesc cu probleme la politia rutiera din cauza acestei dorinta de a-l ajuta.
Concluzia: As dori sa stiu daca este o posibilitate de a ma scoate din baza de date a politiei rutiere ca proprietar in urma vanzarii(contract vanzare-cumparare) tocmai pentru a evita viitoare neplaceri. Pe procura scrie clar ca poate fi revocata daca fac cerere scrisa insa eu doresc ca aceasta solutie sa fie ultima. NU ma deranjeaza ca o vinde, dar ma deranjeaza ca o face cu mine proprietar in actele de la politie, ca la financiar nu mai figurez.
Imi puteti spune ce neplaceri imi poate cauza aceasta "afacere"?X-(

Amenzile le ia soferul, nu masina.
Mai raman amenzile de la camerele radar, dar la care vine intai acasa scrisoare sa anuntati cine a condus masina in locul x, la ora y.
Si cele de la camerele de rovinieta, dar care se anuleaza in instanta, pe baza actelor care dovedesc vanzarea.
Cu procura, fara procura, el va vinde masina mai departe. Pentru ca el este proprietar, si nu il puteti impiedica sa-si vanda proprietatea.
Update: Am fost astazi si am facut scrisoarea de de revocare a procurii si cum sunt obligat sa anunt cumparatorul de acest lucru si pentru a avea dovada acestui lucru am trimis prin posta cu recomandata copia dupa decizie. Urmeaza acum hotararea judecatoareasca pentru radierea masiniii de pe numele meu.
slai a scris:

Amenzile le ia soferul, nu masina.
Mai raman amenzile de la camerele radar, dar la care vine intai acasa scrisoare sa anuntati cine a condus masina in locul x, la ora y.
Si cele de la camerele de rovinieta, dar care se anuleaza in instanta, pe baza actelor care dovedesc vanzarea.
Cu procura, fara procura, el va vinde masina mai departe. Pentru ca el este proprietar, si nu il puteti impiedica sa-si vanda proprietatea.


Buna. Ai dreptate. Conform contractului de vanzare-cumparare + a faptului ca la financiar masina a fost trecuta pe numele lui , masina este a lui proprietate persoanal. Eu nu ii ingradesc dreptul de a-si vinde proprietatea ci doar posibilitatea de a o face atat timp cat masina inca este pe numele meu in evidenta Politiei. Atata tot.
slai a scris:

Amenzile le ia soferul, nu masina.



Soferul le ia amenzile, doar daca este oprit in trafic.:O Cele mai multe amenzi, sunt radarele, deci asta inseamna ca se da pe masina. Nu intotdeauna este trimisa acasa adresa prin care declari cine era la volan.
Ba da, la radar intotdeauna se trimite acea foaie intai. Si oricum, indiferent ce amenda vine, se contesta cu succes din moment ce el nu mai e proprietar al masinii...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzator autoturism firma, cumparator persoana fizica la a 2-a mana. trandafir2 trandafir2 Buna ziua, O firma vinde cu acte in regula un auto catre persoana fizica PF1. Se specifica pe spatele talonului, instrainat catre PF1. Firma se scoate din ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla daca masina nu a fost declarata la politie cristinamary cristinamary Buna ziua, Am nevoie de putin ajutor privind situatia unei masini. Aceasta a fost luata in leasing de catre proprietar in 2008(ultima rata leasing). S-a ... (vezi toată discuția)
Vanzare masina, omisiune inscriere vanzare pe certificatul de inmatriculare florentz florentz Buna ziua! Ma aflu in urmatoarea situatie si va rog sa ma ajutati: mi-am vandut masina vineri (26.09.2014) si totul a decurs normal cu o singura exceptie, nu ... (vezi toată discuția)