avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Certificat energetic - ruina
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Certificat energetic - ruina

Tranzactia unui imobil la notar este conditionata de obtinerea certificatului energetic. Daca este vorba despre o ruina, o constructie veche, degradata (fara geamuri sau acoperis) nu exista o exceptie in acest sens sau vreo modalitate de evitare/micsorare a costurilor aferente obtinerii certificatului? (avuta fiind in vedere absurditatea acestuia in speta)
Cel mai recent răspuns: brisc_jr , utilizator 13:47, 26 Septembrie 2013
:tooth: Pai ruina dvs. are o performanta energetica de speriat daca ar fi sa luam in calcul "energia din surse regenerabile" - precum cea ... solara si eoliana care asigura conforul interior bantuind prin acoperisul lipsa :tooth:


De fapt, intrebarea ar fi: o ruina fara acoperis poate fi socotita cladire in sensul Legii 372/2005 rep. privind performanta energetica a cladirilor !?

art. 3 Termenii si expresiile utilizate in cuprinsul prezentei legi au urmatorul inteles:

clădire - ansamblu de spaţii cu funcţiuni precizate, delimitat de elementele de construcţie care alcătuiesc anvelopa clădirii, inclusiv instalaţiile aferente acesteia, în care energia este utilizată pentru asigurarea confortului interior;

anvelopa clădirii - totalitate a elementelor de construcţie perimetrale care delimitează spaţiul interior al unei clădiri de mediul exterior
Ultima modificare: Miercuri, 25 Septembrie 2013
romascanu, moderator
Legea nr. 159/2013 - modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor prevede la art.17 alin.4: contractele de vanzare-cumparare incheiate fara respectarea prevederilor alin. (1) sunt supuse nulitatii relative, potrivit prevederilor Codului civil.

Implicit, partea interesata (cumparatorul) poate sa nu invoce nulitatea relativa.
Singura problema ar fi cu obligatia notarului de a semnala existenta nulitatii relative si eventual sa refuze autentificarea din perspectiva art. 1258 NCC (Repararea prejudiciului în cazul nulităţii contractului încheiat în formă autentică) care nu stiu in ce masura ar fi functional daca lipsa certificatului energetic este asumata de cumparator.

Desigur, in felul acesta atat timp cat cumparatorul nu are nevoie de certificat de performanta energetica intreaga obligativitate iese din discutie.

Si da, o cladire degradata si neracordata la vreo sursa de energie pune in discutie incadrarea la definitia cladirii din lege: ...energia este utilizata pentru asigurarea confortului interior.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este nevoie de certificat energetic la o ruina? ricaramurica100 ricaramurica100 Eu am o fosta casa de locuit si o fosta moare, din care au ramas doar zidurile. In cazul acesta de ce mai este nevoie de certificat energeti, daca eu nu consum ... (vezi toată discuția)
Constructiile in stare de ruina nu necesita certificat de performanta energetica Rica_Ramurica Rica_Ramurica Constructiile in stare de ruina nu necesita certificat de performanta energetica. Auditorul energetic trebuie sa emita o nota de constare care are urmatorul ... (vezi toată discuția)
Este nevoie sau nu de certificat energetic? ricaramurica10 ricaramurica10 E NEVOIE SAU NU DE CERTIFICAT ENERGETIC. Mentionez ca detin la tara o cladire care in actele de la cadastru figureaza ca si casa de locuit, o cladire care a ... (vezi toată discuția)