avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie

Buna seara....as avea
Prima speta consta in faptul ca o persoana si-a depus dosarul de pensie, si a primit si decizia de pensionare. Problema este ca persoana respectiva nu a anuntat societatea ca a primit decizie de pensie, si in continuare isi desfasoara activitatea normal, in baza aceluiasi CIM. Este legal ? Acea persoana primeste si pensie si salariu? Nu cumva trebuia sa ii inceteze CIM, iar dupa aceea sa incheie un nou CIM cu angajatorul ?
A doua este ca o persoana a indeplinit conditiile pe pensionare conform L.263, respectiv varsta cat si stg. de cotizare, dar in continuare isi desfasoara activitatea . Nu era normal ca in conformitate cu legislatia in vigoare sa ii inceteze de drept CIM iar structura de R.U. sa o anunte? Mentionez ca persoana nu si-a depus dosar de pensie.

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri....
Cu stima
Cel mai recent răspuns: DimitriP , utilizator 21:15, 29 Mai 2015
1. Ati omis sa precizati despre ce fel de pensie este vorba:
- pensie pentru limita de varsta cu varsta standard de pensionare;
- pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
- pensie anticipata;
- pensie anticipata partiala;
- etc.

2. Din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...

c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;
...

3. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
...
Scuzele mele..era vorba de pensie cu reducerea varstei de pensionare...oricum dv. m-ati lamurit.
Cu respect

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala Emilia Tofan Emilia Tofan Am un angajat care doreste sa se pensioneze anticipat. Indeplineste conditiile de varsta si stagiu de cotizare asa cum sunt prevazute de legea 19/2000. ... (vezi toată discuția)
Salariat si pensionar in sectorul privat crinab crinab Unul dintre salariatii unei societati comerciale cu raspundere limitata doreste sa se pensioneze, indeplinind canditiile de pensionare. Acesta doreste ca sa ... (vezi toată discuția)
Cim pensionar otto2009 otto2009 Lucrez ca infirmiera intr-un spital de stat.La data de 15 august 2015 indeplinesc conditiile de pensionare la limita de varsta. In conditiile in care ... (vezi toată discuția)