avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... stenografierea dezbaterilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

stenografierea dezbaterilor

Conform art. 149 C. pr. civ., partea poate solicita stenografierea dezbaterilor, aplicandu-se procedura privind expertii.
Astfel, instanta, admitand, mi-a pus in vedere sa depun o lista cu stenografi atestati din care sa aleaga.
Problema mea este ca nu stiu unde sa gasesc o astfel de lista, sau macar 1-2 stenografi.

Va rog, daca stiti, ajutati-ma in acest sens

Multumesc,
George
Cel mai recent răspuns: Maria Marcu , Alte profesii 22:27, 27 Noiembrie 2010
Eu nu va contrazic.
Dar si grefierele sunt sau...ar trebui sa fie pregatite...
Poate ca s-au si deformat profesional in timp...

Pe de alta parte, am avut situatii in care la o simpla declaratie de martor s-au strecurat asemenea greseli facute de grefiera incat, daca nu eram atent, se pierdea procesul...dar am vazut si martorul nu a semnat pana nu s-a indreptat greseala...
Dar... si greselile acestea sunt cam dubioase...

Una peste alta, poate ca stenografa nu ar gresi si nu ar trebui sa stea avocatul cu ochii pe ea ca sa vada tot ce scrie...

avocat Claudiu Lascoschi
Este exact ceea ce spuneam, atât cu privire la gradul de dificultate ce-l presupune exercitarea acestei profesii, pe de o parte, cât şi cu privire la faptul că, tocmai din acest motiv, nu se încumetă oricine să profeseze stenografia. La aceste aspecte, să mai adăugăm faptul că în ţările cu un grad de civilizaţie avansat, stenograful intră în sala de şedinţe având în dotare stenotipul, respectiv aparatul deosebit de util stenografului profesionist, căruia, în acest fel, i se asigură respectul faţă de demnitatea sa profesională., precum şi faţă de importanţa şi, exact cum spuneaţi, "utilitatea" de nepreţuit a acestei activităţi. Pe când noi ..., ne plângem că nu avem stenografi...
Grefierii pot grei si la un simplu ,,nu".
Dar, aveti dreptate, poate fi mai complicat decat pare...

avocat Claudiu Lascoschi
Prezenţa sau omisiunea unei negaţii este deja foarte mult spus, dar de importanţă fundamentală este şi prezenţa unei virgule, omisiunea unei virgule, sau amplasarea acesteia, greşit, din punct de vedere gramatical, deoarece acestea sunt aspecte care pot SCHIMBA DIN TEMELIE sensul conţinutului unei argumentări, unei motivări, unei depoziţii de martor etc. Dar FOARTE PUŢINE PERSOANE cunosc faptul că stenografia este în primul rând un sistem de scriere AVOCALIC, la care se adaugă gradul de dificultate în descifrare amplificat tocmai de INEXISTENŢA cu desăvârşire a acestor semne gramaticale, numite VIRGULE.
Una peste alta, poate ca stenografa nu ar gresi si nu ar trebui sa stea avocatul cu ochii pe ea ca sa vada tot ce scrie...

avocat Claudiu Lascoschi

Domnule avocat, chiar credeţi că, dacă nu ar trebui, aţi putea, cumva, să staţi cu ochii pe ceea ce scrie un stenograf ???!!! E păcat de timpul Dumneavoastră !!! Vă spun eu, că puteţi să staţi, dar staţi precis degeaba, pentru că un privitor îşi consumă privirea şi chiar şi vederea, în mod inutil şi, implicit, fără rezultate !!! Asemenea comentarii explică faptul că nici cel puţin persoanele care ar fi vizate, cum ar fi juriştii, nu au habar de specificul acestei profesiuni speciale, pentru că a face referire la lipsa minimelor cunoştinţe pe care această categorie de specialişti - în speţă, juriştii - nu le au cu privire la domeniul de activitate a acestor profesionişti numiţi "stenografi", este deja foarte, foarte mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

..stenografierea dezbaterii ..!! tutu12 tutu12 ..Pentru a responsabiliza si a atrage atentia unor erori evidente de care sa se tina cont la urmatoarele cai de atac , [b]conform art.149. C p civila poate ... (vezi toată discuția)
O mica nelamurire despre declaratie MAdina MAdina daca persoana care urmeaza sa dea o declaratia sau sa retraga o plangere nu poate scrie datorita unei probleme medicale temporare (ex: mana in ghips) ,se poate ... (vezi toată discuția)
Caut penalist incisiv PARTEVATAMATA2010 PARTEVATAMATA2010 Caut avocat pentru recurs impotriva rezolutiei procuraturii de NUP (vezi toată discuția)