avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Situatia elementelor de activ si pasiv la asociatiile ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Situatia elementelor de activ si pasiv la asociatiile de proprietari

Buna ziua,

si eu tin evidenta contabila la o asociatie din august si nu am mai lucrat cu asociatii. Am mari nelamuriri la elementele de activ si pasiv. Daca ma puteti ajuta...
Avem asa: penalitati incasate si penalitati de incasat; fond de rulment incasat si de incasat, fond reparatii incasat si de incasat,
Intrebarea mea este in activ se trec cele de incasat si in pasiv cele incasate sau in pasiv se trece totalul fondului (si incasat si de incasat).
La gaze si la lumina mai sunt facturi cu minus, sume marisoare (ex: - 424,30) ceea ce inseamna ca proprietarii au avut facturi mai mari decat au consumat si din asociatie s-au platit mai multi bani noi avand un credit la furnizori deci ei sunt debitori la noi. Sumele cu minus ar trebui trecute in activ la debitori sau raman facturile catre proprietari cu 0 pana se ajunge la consumul respectiv si asta nu priveste elementele de activ si pasiv?
Va multumesc din suflet si astept cu nerabdare un raspuns.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 13:19, 30 Septembrie 2013
La asociatia de proprietari situatia soldurilor ACTIV - PASIV arata astfel:

ACTIV

1. sume de incasat de la proprietari (inclusiv penalizari daca au fost trecute pe liste)

2. facturi pentru listele urmatoare (facturi, salarii, cheltuieli de orice fel care, toate, vor fi trecute pe listele urmatoare, indiferent daca au fost sau nu au fost achitate)

3. ajutorul pentru incalzire (care va figura pe lista urmatoare; in acest caz factura de la RADET - de la punctul anterior - sau furnizorul de caldura va fi mai mica cu valoarea acestui ajutor

4. sold casa
5. sold banca

PASIV

1. fond de rulment
1.1 incasat
1.2 restant

2 fond de reparatii
- similar ca la punctul 1

3 fond de penalizari (daca exista)
- similar ca la punctul 1

4. alte fonduri (daca exista)
- similar ca la punctul 1

5 facturi neachitate la furnizori. Aici sunt toate facturile venite la asociatie, neachitate inca, indiferent ca ele sunt de la utilitati, prestatori de lucrari reparatii, salarii, toate acestea indiferent pe ce lista au figurat sau vor figura.

In cazul dv., daca aveti facturi pe minus. nu treceti aceste facturi in liste, deci nu vor figura in ACTIV, iar in Pasiv le treceti cu semnul minus.

Sau, daca vreti o alta interpretare, pot fi trecute in Activ, la o rubrica noua "Plati in avans" cu semnul +.
Personal as opta pentru prima varianta.

Balanta se poate face in orice moment, in orice zi, cu conditia ca cifrele din ea sa reflecte situatia din acea zi, de la acel moment.
In Activ, punctul 1 treceti ce a mai ramas de plata din ce a fost Total de plata pe lista afisata.

Va multumesc tare mult pentru amabilitate. Eu am trecut pe activ fonduri de incasat iar pe pasiv numai fonduri incasate si tot imi da un pasiv mai mare. Daca as adauga pe pasiv si fondurile de incasat suma pe pasiv ar fi fabuloasa. Ideea este ca Fondurile incasate trecute in pasiv ca datorii nu au cum sa mai fie datorii ca doamna administrator a achitat restante la furnizori din fondurile incasate fie ca erau de rulment, reparatii sau penalitati ea tot ce a incasat a dat catre plata furnizorilor nu i-a tinut in casa sau banca. Asadar daca eu le trec in pasiv toate aceste fonduri unde se regasesc in activ ca in casa nu sunt. Mai este cazul sa trec in pasiv aceste fonduri chiar daca ele nu exista? Va rog tare mult sa ma ajutati ca am senzatia ca mai tare ma afund decat ies la suprafata... :(((((((
Incerc, cu conditia sa uitati complet ce-ati facut pana acum, ca altfel amestecati lucrurile.

In ACTIV

1. Luati in fata lista de plata afisata si situatia incasarilor de la locatari pe aceasta lista.
Scadeti ce v-au platit locatarii pana acum si obtineti punctul 1 din balanta, asa cum v-am descris-o mai sus.

2. Luati in fata toate facturile venite de la furnizori, precum si chitantele de la lucrari sau cumparaturi administrative, toate acestea urmeaza sa le puna administratora pe lista urmatoare. Insumati-le. La aceasta adunati salariile si cheltuielile salariale, indemnizatiile care vor urma puse pe lista viitoare. Nu are importanta daca au fost sau nu achitate.

3. Intrebati ce suma are in casa.
4. Intrebati ce suma are in banca

Faceti totalul.

Cum se reflecta acest Activ in Pasiv?

Se reflecta in fonduri de toate felurile - incasate si restante.
Luati in fata registrele tuturor fondurilor si vedeti ce s-a incasat pana acum si ce restante mai sunt. Conditia acestor restante la fonduri este ca aceste sume sa fi fost puse pe liste vreodata.

Se mai reflecta in facturi, salarii neachitate, inca, la furnizori si salariati sau prestatori.

Faceti totalul acestor fonduri (incasate si restante la ele) si a facturilor neachitate la furnizori, dar si salarii neachitate.

Trebuie sa va dea aceeasi suma ca in Activ.

Cu alte cuvinte, ce avem in Activ de incasat de la locatari (din listele afisate, dar si din listele viitoare de la punctul 2. + soldul din casa si banca trebuie sa platim facturile neachitate inca din pasiv, punctul 5, iar restul sa facem cate o punguta pentru fiecare fond in care punem soldul fiecaruia.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce contine pasivul si activul care se depune la primarie carmennecula carmennecula Sunt foarte multe pareri de cum se intocmeste activul si pasivul intr-o asociatie de proprietari, de aceea, cer parerea unui specialist in care sa-mi explice ... (vezi toată discuția)
Situatia elementelor de activ si pasiv la o asociatie de proprietari alenka alenka 1.Soldul la casa si la banca il iau pe cel din 30.06.2013? 2.La sume neachitate de proprietarii din asociatie pt.lista de plata curenta -asta inseamna cei ... (vezi toată discuția)
Balanta activ-pasiv asociatii proprietari pante pante Cu ceva timp in urma, radet a emis doua facturi pentru plata in aceeasi luna calendaristica, de ex. pentru decembrie si ianuarie. Acestea au fost prinse drept ... (vezi toată discuția)