avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca

Buna ziua, am o nelamurire legata de un angajat. La controlul anual la medicina muncii nu a primit avizul , a fost in concedii medicale apoi dupa 90 de zile a fost la medicul expert al Asigurarilor Sociale, care i-a dat Decizia medicala asupra capacitatii de munca gradul III pe un an. I-am desfacut contractul de munca si si-a depus dosar de pensionare de boala. Dupa o luna si jumatate acelasi medic i-a schimbat gradul de invaliditate in II si l-am reangajat cu 4 ore/zi pe perioada determinata de un an. Angajatul doreste acum sa revina la program de 8 ore /zi si pe perioada nedeterminata intrucat si-a retras dosarul de la pensii spunand ca renunta la pensie. Intrebarea este daca am procedat corect si ce sa facem in continuare cu acest angajat. E valabila o verificare la medicina muncii sau tot acest medic expert ne poate da act ca este apt pt 8 ore pe zi. ? Precizez ca firma are contract de medicina muncii - trebuie sa fie actul de la acest medic ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:42, 1 Octombrie 2013
E ceva gresit in postarea dvs. Cred ca prima data a fost incadrat in gr II si ulterior in gradul III. Daca doreste sa renunte la pensia de invaliditate o poate face. Ii incheiati un CIM pe norma intreaga, va depune o copie la CJPAS si va solicita incetarea pensiei de invaliditate incepand cu data angajarii. Bineinteles ca are nevoie de o decizie a medicului ca e apt de munca pt o norma intreaga.
Sa o luam pe rand:
1. Pentru incadrare in grad II nu are drept de munca.
2. Pentru gradul III are drept de munca 4 ore/zi, deci jumatate de norma.
Daca vrea norma intreaga, poate ca nu este chiar asa bolnav, dar asta este problema lui/ei.
Daca doreste neaparat norma intreaga poate renunta la pensia de invaliditate, asa cum a spus si colegul meu, dar nu uitati ca va trebui sa treaca iar pe la medicina muncii, si ar fi indicat si un aviz din partea medicului expert care sa ateste ca este apt de munca.
Aveti grija mare la varianta "trecem in contract 4 ore, tu lucrezi 8 si merge si asa" ca nu se stie niciodata.
Nu are cum sa se faca abstractie de Decizia asupra acpacitatii de munca. Va trebui sa meraga la comisie si sa i se dea decizie ca aeste apt de munca integral.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie invaliditate grad iii si drept de munca anamihai192 anamihai192 Buna, am pensie de invaliditate grad III, deci cu drept de munca pentru patru ore. As avea cateva intrebari. Am inteles ca daca gasesc un loc de munca part ... (vezi toată discuția)
Grad 2 invaliditate k666 k666 Bună ziua, Am gradul 2 de invaliditate și doresc sa mă angajez, de altfel și medicii specialiști susțin sa mă angajez, și nu știu care este varianta ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, comisia medicală m-a încadrat în gradul iii de ... URIAS URIAS Bună ziua, Comisia medicală m-a încadrat în gradul III de invaliditate, cu drept de muncă de 4 ore, însă angajatorul mi-a spus că îmi suspendă ... (vezi toată discuția)