avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Acoperis bloc - regie proprie - ilegal - raspundere ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Acoperis bloc - regie proprie - ilegal - raspundere legala

bun gasit

am urmatoarea problema delicata:

locuiesc la ultimul etaj (4) si am deasupra un acoperis din placi de azbociment, construit in regie proprie de cei de la acest etaj ( pe cheltuiala lor ... nu a tuturor locatarilor), cu 3-4 ani inainte de mutarea mea acolo.

in urma recentelor furtuni, au fost dislocate cateva placi care au zburat ... unde au vrut ele.

intrebarea 1: daca cineva de la sol are avarii la automobil, la un imobil, este lovit (sau ... mai rau ... ), si alte cazuri de acest gen, cine este raspunzator in fata legii ?

intrebarea 2: in conditiile in care nu exista documente de executie de niciun fel, in proprietatea cui se afla aceasta constructie ?

intrebarea 3: dupa ce s-au reparat avariile, exista un temei legal pentru a solicita recuperarea cheltuielilor de la locatarii blocului, in conditiile de la intrebarea 2 ?

multumesc frumos pentru ajutorul si recomandarile dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 06:50, 7 Octombrie 2013
Adriantot a scris:

In acesti 12 ani ati avut si dumneavoastra raspunderea sa va ingrijiti de acel acoperis asa cum au avut si ceilalti vecini.
Daca e sa gasim vinovatii se pare ca vinovati sunteti toti cei ce stati sub acel acoperis.


i-auzi !!! ... vorbim pe reguli de bun simt, pe impresii sau pe lege ? in contractul meu de proprietate nu scrie nimic de acoperis, nici in cadastru si nici la obligatii ... si atunci cand m-am mutat aici nu am semnat vreo hartie care cuprinde vreun cuvant legat de "acoperis din placi de azbociment aflat pe terasa superioara a blocului"

Atunci sa vedem ce prevede legislatia.
In actul de proprietate scrie ca sunteti proprietar al imobilului format din x camere si dependinte, cu suprafata utila de xx metri patrati, si ca sunteti proprietar al unei cote indivize de Z% din partile comune ale constructiei si teren. Verificati si o sa vedeti ca asa scrie.

Atat in legislatia de acum 15 ani ca si in legea 230/2007 se prevede ca proprietarul are obligatia sa intretina atat proprietatea individuala cat si pe cea comuna.
De exemplu art 16 din L 230/2007 prevede:
(1) Proprietarii sunt obligaţi să ia măsuri pentru consolidarea sau modernizarea clădirii, pentru reabilitarea termică şi eficienţa energetică, potrivit prevederilor legale.

Apoi HG 1588/2007 reia pe larg atat drepturile cat si obligatiile proprietarilor si o buna parte din acestea se gasesc in art. 12. Dar actul normativ citit in totalitate ne lamureste asupra tuturor drepturilor si obligatiilor proprietarilor.
tatutzul a scris:

asigurarea se face pe documente ... iar acestea nu exista.


Eu ziceam de bunul peste care au cazut placutele de azbociment. Cred ca exista documente pentru acest bun. El trebuie asigurat.

Adriantot a scris:

Atat in legislatia de acum 15 ani ca si in legea 230/2007 se prevede ca proprietarul are obligatia sa intretina atat proprietatea individuala cat si pe cea comuna.


cat si pe cea comuna ... de acord

proprietatea comuna este, din cate stiu eu, acoperisul, subsolul si casa scarii.

din constructie, acoperisul este un plafon ORIZONTAL, aflat la marginea superioara a imobilului, izolat ocazional impotriva factorilor naturali ( apa, raze solare, radiatii, etc ) ... nu-i asa?

si aici se opreste istoria scriptica a acoperisului ... faptic, acoperisul este tot acolo, numai ca peste el a mai aparut o constructie care nu este sustinuta legal de nicio hartie sau hotarare a tuturor proprietarilor imobilului.

la momentul prezent eu vad 3 solutii:
1. inscrierea in legalitate a acestei constructii ( desi e o cazua pierduta din start ) - actiune ce intra in raspunderea Presedintelui de asociatie
2. dispunerea tot de catre Presedinte a demolarii acestei constructii ilegale
3. rugaciuni si acatiste pentru protectia divina de orice dauna fizica , umana si/sau de alta natura

intrebarile mele erau legate de raspunderea legale pana la rezolvarea celor 3 solutii de mai sus.

ca sa le reformulez intr-una singura, zic: cine trebuie sa se sesizeze macar, ca sa aiba o acoperire legala in acest demers ?
elga50 a scris:

tatutzul a scris:

asigurarea se face pe documente ... iar acestea nu exista.

Eu ziceam de bunul peste care au cazut placutele de azbociment. Cred ca exista documente pentru acest bun. El trebuie asigurat.


si asiguratorul vine peste asociatia de proprietari ... si incepe "distracia"

Alte discuții în legătură

Acoperisul blocului este parte comuna? andrei_70 andrei_70 Am cumparat un apartament la ultimul etaj al blocului. Blocul are acoperis insa la momentul achizitiei apartamentului nu am cerut nimanui acte sau ... (vezi toată discuția)
Reparatie acoperis Ovidiu Ardeleanu Ovidiu Ardeleanu Buna seara....as dori sa ma sfatuiti sau sa ma ajutati cu raspunsuri la urmatoarea problema. Sunt un locatar al unui bloc cu 4 etaje... Locuind la etajul ... (vezi toată discuția)
Acoperisul balconului de la ultimul etaj geresy geresy Bună ziua, Locuiesc la etajul 10/10. Acum 2 săptămâni s-au montat schele pentru realizarea izolaţiei termice la faţada blocului. Zilele trecute ... (vezi toată discuția)