avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Acoperis bloc - regie proprie - ilegal - raspundere ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Acoperis bloc - regie proprie - ilegal - raspundere legala

bun gasit

am urmatoarea problema delicata:

locuiesc la ultimul etaj (4) si am deasupra un acoperis din placi de azbociment, construit in regie proprie de cei de la acest etaj ( pe cheltuiala lor ... nu a tuturor locatarilor), cu 3-4 ani inainte de mutarea mea acolo.

in urma recentelor furtuni, au fost dislocate cateva placi care au zburat ... unde au vrut ele.

intrebarea 1: daca cineva de la sol are avarii la automobil, la un imobil, este lovit (sau ... mai rau ... ), si alte cazuri de acest gen, cine este raspunzator in fata legii ?

intrebarea 2: in conditiile in care nu exista documente de executie de niciun fel, in proprietatea cui se afla aceasta constructie ?

intrebarea 3: dupa ce s-au reparat avariile, exista un temei legal pentru a solicita recuperarea cheltuielilor de la locatarii blocului, in conditiile de la intrebarea 2 ?

multumesc frumos pentru ajutorul si recomandarile dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 06:50, 7 Octombrie 2013
O asociatie de proprietari este ca o familie. Daca unul din membrii familiei vede ca acoperisul casei a fost deteriorat, discuta cu ceilalti din familie (sot, sotie, tata, mama...) si gasesc impreuna solutii. Pot remediua singuri sau pot apela la firme specializate cu proiect, contract, aprobari, avize...
Intr-o asociatie de proprietari orice membru al asociatiei poate sesiza problema si impreuna cu ceilalti membri ai asociatiei, pot lua decizii in cadrul comitetului executiv sau hotarari in cadrul adunarii generale.
Logic este sa se analizeze, discutand cu firme de constructii, posibilitatea mentinerii acelui acoperis cu reparatiile necesare sau a dezafectarii lui si reparatia terasei blocului. In functie de varianta poate fi necesat proiect, avize de la primarie...sau nu. Dar, acestea le stabiliti dumneavoastra proprietarii in una din cele doua forme de conducere: adunare generala sau comitet executiv.
Adriantot a scris:

O asociatie de proprietari este ca o familie.


ce frumos suna !!! in realitate este ... altceva, construit pe principiul interesului individual ... si atat.

dar pentru ca furtuna a trecut, acoperisul a fost reparat ( de catre una din persoanele care l-a construit in urma cu 15 ani ), si pentru ca sunt sigur ca subiectul initiat de mine va prinde bine si altor proprietari din tara aflati in aceeasi situatie, o sa va prezint masurile de urgenta luat de mine:

1. la o ora de la incident, am urcat pe bloc in aceleasi conditii de furtuna si ploaie si am asigurat restul placilor ( in jur de 10 buc. ) cu SARMA, pentru a limita pagubele si a evita alte evenimente tragice - ulterior mi-am dat seama ca, legal, nici acest lucru nu trebuia sa-l fac - am facut-o insa dintr-o simtire MORALA.

2. a doua zi am depus catre Asociatia de Proprietari o INSTIINTARE de depalsare catre sol a unor placi de azbociment din componenta acoperisului, si o CERERE de reparatie in regim colectiv a acoperisului. Am solicitat nr de inregistrare si stampila - cu aceasta ocazie am aflat ( prin rezolutie scrisa pe exemplarul meu ) ca totul s-a facut in regie proprie de cei de la etajul superior de la acel moment, si ca asociatia nu are nicio implicatie.

3. pentru ca vremea se anunta la fel de nefavorabila si in urmatoarele zile, si nu stiam la acel moment cand se va repara ceva, a treia zi am facut o alta hartie catre Primarie - compartimentul Administratie Publica, in care am inclus aceeasi INSTIINTARE si o SOLICITARE de izolare si protectie la sol a spatiului public din dreptul avariilor prezente pe bloc.

sper sa nu treceti prin astfel de evenimente, dar daca se intampla, incercati sa va acoperiti cu documente scrise si confirmate cu stampile si numere de inregistrare ... e mai bine asa ... :)
Opinia mea este ca trebuie purtata o discutie serioasa in proxima AG a proprietarilor, chiar pe aceste puncte/intrebari care au fost postate mai sus.
Sunt convins 100% ca acel acoperis, sarpanta sau cum mai poate fi denumita acea constructie, s-a realizat cu acordul proprietarilor blocului respectiv, dar fara autorizatie de construire din partea celor in drept.
In situatiile descrise, intelegand ca nu aveti autoriaztiile necesare, consider ca prin acceptare tacita, atat as. prop.,cat si primaria locala pot fi trase la raspundere, dar numai in cazuri foarte grave, adica distrugeri de bunuri sau chiar pierderi de vieti omenesti (atunci incep sa se puna intrebarile serioase despre sandramaua de care vorbiti). De aceea am zis mai sus ca bine ar fi sa reactivati aprobarile de care aveti nevoie. Dupa atatea intamplari dramatice care s-au petrecut in ultimul timp, toti se vor feri ca dracu' de tamaie sa va de-a vreo aprobare, daca constructia nu are la baza un proiect si autorizatie de construire, asa ca bine ar fi daca ati renunta total la aceasta constructie care intre timp s-a si deteriorat, iar riscul de accident este si mai mare.
Cred ca ar trebui sa initiati aceste discutii in as. prop., sa le explicati cam in ce situatie va aflati cu aceasta constructie, chiar daca unii dintre proprietari nu vor fi de acord (insasi dezafectarea implica costuri...).
Succes!
Adam Grecu a scris:

atat as. prop.,cat si primaria locala pot fi trase la raspundere, dar numai in cazuri foarte grave, adica distrugeri de bunuri sau chiar pierderi de vieti omenesti


pana la sedinta de convingere, intreb si eu mai mult retoric: cele 2 hartii pe care am mentionat ca le-am depus la AS si PRIMARIE, n-ar trebui sa nasca de la sine o autosesizare din partea lor ?
Va complicati inutil in situatia concreta de existenta a unei constructii fara forme legale
Sesizati oficial serviciul urbanism din primarie sau inspectoratul de stat in constructii care vor constata si consemna incalcarea normelor in vigoare, vor dispune dezafectarea constructiei si aducerea la forma anterioara interventiei neautorizate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acoperisul blocului este parte comuna? andrei_70 andrei_70 Am cumparat un apartament la ultimul etaj al blocului. Blocul are acoperis insa la momentul achizitiei apartamentului nu am cerut nimanui acte sau ... (vezi toată discuția)
Reparatie acoperis Ovidiu Ardeleanu Ovidiu Ardeleanu Buna seara....as dori sa ma sfatuiti sau sa ma ajutati cu raspunsuri la urmatoarea problema. Sunt un locatar al unui bloc cu 4 etaje... Locuind la etajul ... (vezi toată discuția)
Acoperisul balconului de la ultimul etaj geresy geresy Bună ziua, Locuiesc la etajul 10/10. Acum 2 săptămâni s-au montat schele pentru realizarea izolaţiei termice la faţada blocului. Zilele trecute ... (vezi toată discuția)