avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... investire cu formula executorie a unui antecontract de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

investire cu formula executorie a unui antecontract de vanzare-cumparare

Buna seara,

As dori sa stiu care este procedura prin care se poate investi cu formula executorie, fara somatie, punere in intarziere, chemare in judecata sau orice alta formalitate prealabila, un antecontract de vanzare cumparare incheiat in froma autentica la notariat, conform art.66 din Legea 36/1995, aceasta mentiune fiind inserata in antecontract.
Data stabilita prin antecontract pentru incheierea contractului final de vanzare cumparare a fost depasita cu 2 luni, iar cumparatorul este indreptatit la dublul sumei dat ca avans.
Ma intereseaza care sunt pasii de urmat pentru recuperearea avansului.

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: PPPP , utilizator 23:23, 31 Octombrie 2010
Eu vorbesc din proprie experienta si poate in mai putine cuvinte frumoase.
Eu am spus atat: partea interesata va alege. Fie va solicita instantei perfectarea contractului, fie va cere instantei sa constate existenta pactului comisoriu, dupa ce ii va chema la notar.In concluzie, nu se poate investi antecontractul.

"succesuri"
av. Ileana Schwarz

Nu pot fi de acord atata timp cat legea speciala prevede clar ca este titlu executoriu, iar codul de procedura civila stipuleaza ca titluri executorii de drept nu se investesc cu formula executorie.

Un ultim argument , ne aflam in fata a doua obligaţii alternative - acelea în care dacă obiectul prestaţiei constă în două sau mai multe prestaţii, executarea unei prestaţii la alegerea uneia dintre părti duce la stingerea obligaţiei. Alegerea o are debitorul, dacă nu s-a convenit altfel. Nu se poate executa câte o parte din fiecare obligaţie.
Alegerea prestaţiei aparţine debitorului, dacă nu s-a acordat expres creditorului. Dacă la scadenţă debitorul nu optează pentru una din prestaţii, creditorul poate cere executarea silită pentru oricare dintre ele.

Nimic mai simplu
Ultima modificare: Vineri, 27 Martie 2009
ContSters42249, utilizator
Problema in speta asta este lipsa caracterului CERT al creantei, asa cum zice si themis.
De aici si concluzia justa trasa de instanta de apel, aceea a neintrunirii in cauza a uneia din conditiile legale pentru pornirea executarii silite, respectiv aceea privind caracterul CERT al creantei de executat.
Conform art. 379 alin 1 C. p.c nicio urmarire nu poate avea loc decat pentru o crenta certa, lichida si exigibila, iar conform alin 3 al aceluiasi art. creanta certa este aceea a carei existenta rezulta din INSUSI actul de creanta sau din alte acte, chiar neautentice, emanate de la debitor sau recunoscute de dansul.
In speta, existenta creantei de ... nu rezulta din insusi antecontractul...; potrivit celor aratate, nasterea acestei creante este conditionata de angajarea raspunderii contractuale a partii culpabile de neexecutarea contractului...

Si ne cam intoarcem de unde am plecat. Adica, de acord ca inscrisul autentificat de notarul public care constata o crenta CERTA ...la la la ...are putere de titlu executoriu.
Numai ca aci nu prea-i certa. Si atunci nici incrisul cu pricina nu poate avea putere de titlu executoriu. (Parerea mea, vorba lui themis :)



Dar Incheierea de Certificare care arata partea care nu a venit cu banii sau cu actele necesare, dupa caz, nu intra la categoria "alte acte" de la art. 379 alin. 3 ???

Caracterul de certitudine ar trebui analizat in cadrul unei investiri cu formula magica pentru spetele unde se certifica si se indica culpa si/sau partea culpabila.

In lipsa unei astfel de posibilitati care mai este rostul unei promisiuni notariale / autentice in comparatie cu un antecontract redactat pe un servetel in restaurant ?
Ultima modificare: Duminică, 31 Octombrie 2010
PPPP, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este titlu executoriu promisiunea bilaterala de vinzare cumparare- autentica? br_nicku br_nicku Am o mare dilema! #-o Am calitatea de promitent cumparator intr-o Promisiune bilaterala de v/c , incheiata in fata unui notar public. Am ... (vezi toată discuția)
Amanarea promisiunii bilaterale de vanzare cumparare marinmih marinmih Buna ziua! In data de 03.07.2013 am incheiat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare a unui teren in valoare de 8300 EURO platind un avans de 2000 Euro ... (vezi toată discuția)
Investire formula executorie kytyna kytyna buna seara, se poate cere instantei investirea cu formula executorie a unui antecontract v.c.(-fara o notificare prealabila a promitent ... (vezi toată discuția)