avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Situatia legala privind jocurile piramidale si MLM
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Situatia legala privind jocurile piramidale si MLM

Buna ziua!

As dori sa stiu care este reglementarea legala in Romania referitor la jocurile piramidale si multi level marketing.
Sunt acestea legale?

(Ca o mica nota explicativa: Stiu ca in legislatia altor tari, majoritatea in UE, acestea sunt ilegale si organizarea lor pedepsita incadrata ca infractiune. Fapt pt. care ma mira voiosia cu care acestea infloresc nestingherit in Romania.)
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 20:54, 11 Octombrie 2013
Nu cunosc ce spun legile romanesti in privinta asta, dar in alte tari este o deosebire intre "schema piramidala" si MLM. Schema piramidala vizeaza exclusiv bani (investitii), fara a vinde un produs real. MLM-urile sunt sisteme de marketing pentru a vinde un produs real. Vezi [ link extern ]

O introducere rapida (si cu simt critic) in ce inseamna MLM este pe [ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 11 Octombrie 2013
tgeorgescu, utilizator
Cunosc aceste "documente" (ghilimele reflecta parerea mea despre ele) in care se tot explica cum este MLM altceva decat schemele piramidale. Parerea mea este ca-i fix acelasi lucru. Legea germana, de exemplu, este de aceeasi parere.
Toate aceste documente explica fix ce ai zis si tu, cum ca s-ar vinde un produs sau serviciu real. Unu la mana, hai sa fim seriosi, vand o periuta de dinti ca si cum acesta nu s-ar putea cumpara de la magazin. Doi la mana, legiuitorul german explica legea adusa, si anume si MLM cat si piramidele au aceeasi problema, cantitatea finita de persoane care pot fi aspirate in sistem. In momentul cand nu mai adera nimeni la sistem, cei din urma au pierdut investitia. Si la MLM produsul in cauza nu este adresat unui consumator. Eu daca primesc de la cel de peste mine acest produs nu sunt consumator (ce naiba sa fac cu o periuta de dinti cumparata la suprapret?) ci trebuie sa-l revand.

Oricum nu asta era intrebarea mea. Eventual o pot reformula: Pedepseste legislatia romana jocurile piramidale si MLM-ul, fie si diferentiat sau in masura diferita?
In masura in care e vorba de o schema Ponzi, e definita prin Codul Penal drept escrocherie, eventual poate cuprinde si alte infractiuni economico-financiare ca evaziune fiscala, spalare de bani, fals intelectual, infractiuni pe piata de capital, etc. In rest, sunt multe MLM-uri care activeaza in Romania si n-am auzit sa fi fost declarate ilegale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gift of legacy sau cadoul mostenitor - o schema piramidala spamchecker87 spamchecker87 Acest articol face parte dintr-un document care a fost tradus in 5 limbi. Să aflăm mai multe despre fondatorii Gift of Legacy: - Chris Hattingh Mai ... (vezi toată discuția)
Contract mlm ContSters56278 ContSters56278 Mi-a fost prezentat un sistem MLM (firma straina asociat in SRL romanesc)prin care se faciliteaza membrilor obtinerea de reduceri de pret prin cumparaturi ... (vezi toată discuția)
Firma pentru mlm szeszterke szeszterke Sunt membra a unui sistem de multi level marketing si am ajuns la nivelul la care mi s-a adunat ceva castig. Acesti bani pot scoate doar daca depun factura la ... (vezi toată discuția)