avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intabulare pe baza actului de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intabulare pe baza actului de donatie

Buna ziua, sotul meu a primit prin act de donatie, in timpul casatoriei, de la mama lui un teren si autorizatia de construire emisa pentru construirea unei case. Casa se construieste in timpul casatoriei. Eu, ca sotie, la intabulare pot fi trecuta ca si co-proprietar?
Pai nu are cum sa fie pe ambele nume, este pe numele celui care are autorizatia de constructie care se elibereaza proprietarului sau altui dezmembramant, nu se elibereaza pe numele sotului/sotiei sau a ambilor. Art. 1 din legea 50/1991 actualizata privind autorizarea lucrarilor in constructii.
Si in cazul in care ar discuta si ar obtine, ilegal spun eu, un astfel de proces-verbal de receptie, declaratia tot n-ar fi necesara.

Ca sa se ajunga la un PV pe numele ambilor ar trebui un act anterior de constituire de drepturi pe teren pentru sotie; cum spuneam mai sus, poate sa nu fie donatie musai, poate fi un drept de superficie...
Dreptul de superficie pe teren de acord. Insa autorizatia este ca o promisiune pe când procesul verbal de receptie este cel care definitivieaza construcția . Autorizatia da dreptul de a construi asta nu înseamnă ca si construiești. Intabularea construcției se face după obținerea acestui proces verbal. Autorizatia se notează pe teren . Dacă procesul verbal este întocmit după căsătorie se intabuleaza construcția pe ambii soți, urmând sa se constituie un drept de superficie pt cel care nu este proprietar pe teren.
tare complicat!
poate mama sotului sa anuleze donatia facuta si sa o refaca pe numele amandorura?
Sau o conventie matrimoniala...

Joha, nu se poate legal intabula pe alt nume decat al celui care are un drept privind terenul; PV de receptie la terminarea lucrarilor nu se poate elibera decat pe numele proprietarului sau al celui cu un drept de superficie... legal functionarii nu ma mai pot trece si pe mine ca asa a zis sotul meu, bunica sau primarul din oras.
In plus, daca exista regimul legal al comunitatii de bunuri, la un partaj un astfel de act nici n-ar sta in picioare in instanta; una din parti invoca accesiunea si cealalta tot cu un drept de creanta ramane.
Daca nu exista un act creator de drepturi noi, celalalt sot ramane cu buza umflata oricum.
Pentru ca, in esenta, unul dintre soti are terenul si vrea sa-i dea si celuilalt sot un drept la constructie, nu numai la banii investiti in ea. Or ca sa dai de la tine un drept iti trebuie un act juridic. Asta inseamna instituirea unui drept intr-un fel sau altul, trebuie o conventie, simplul fapt al casatoriei nu te trece in toate actele sotului/sotiei.
Constructia e un accesoriu al terenului, adica al bunului propriu al sotului care il are in proprietate, asa incat constructia va urma regimul juridic al principalului DACA nu exista vreun act juridic ce sa schimbe asta.
Da Liliana, ai dreptate. :bow:

Cred ca o conventie matrimoniala ar fi cea mai indicata. Adica sa va schimbati regimul matrimonial al comunitatii legale de bunuri in regim matrimonial conventional.

Alte discuții în legătură

Intabulare casa camelia_b camelia_b Buna, Vreau sa stiu ce solutie exista ca atunci cand vom intabula casa construita de mine si sotul meu, pe actul de proprietate sa fim amandoi trecuti. ... (vezi toată discuția)
Numele ambilor soti pe autorizatia de constructie ap_florin ap_florin Buna ziua.Vin cu o intrebare l-a dumneavoastra,am luat un teren in concesiune pe numele meu si vreau impreuna cu sotia sa ne construim o casa.Problema este ca ... (vezi toată discuția)
Drept de superficie ionescucarmen ionescucarmen fiul a construit pe terenul mamei (terenul este doar al mamei pt ca i s-a reconstituit dreptul de proprietate aesteia in calitate d emostenitoare) o casa. se ... (vezi toată discuția)