avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1229 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM la nivel de ramura vs CCM la nivel national
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM la nivel de ramura vs CCM la nivel national

in cazul in care exista CCM la nivel de ramura se aplica prevederile acestuia fata de cele ale CCM la niv national?
este vorba de cuantumul unor ajutoare.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:17, 28 Martie 2009
Art.35.

3)Salariatii din invatamant beneficiaza si de urmatoarele sporuri si ajutoare:
a)[ ]
b) [ ]
c)in caz de deces al unui salariat din invatamant, prin grija angajatorului cei indreptatiti beneficiaza de un ajutor in cuantum de 5 salarii ale persoanei decedate, din bugetul asigurarilor sociale/si din fonduri proprii conform hotararii Comisiei Paritare
d)in caz de deces al unui membru de familie se acorda un ajutor de deces conform legii 19/2000, cu modif si completarile ulterioare
In cazul art. 35, lit. d) este vorba despre ajutorul de deces acordat, la cerere, de casa de pensii.

In cazul art. 35, lit. c) exista act normativ in vigoare care obliga casa de pensii la plata acestui ajutor de inmormantare. Practic, nu este obligata casa de pensii sa efectueze plati dar suma trebuie avansata din bugetul asigurarilor sociale de stat si am intalnit cazuri cand aceste sume nu erau varsate in conturile unitatilor de invatamant.
Ultima modificare: Vineri, 27 Martie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
da exista legea speciala 128/1997 care spune ca se acorda 5 salarii de la bugetul asigurarilor sociale

dar daca luam cazul unui angajat oarecare care deci nu lucreaza neaparat in invatamant, acesta beneficiaza de cuantumul prev de legea 19/2000 precum si de cuamtumul prevazut de CCM unic la niv national 2007-2010 din bugetul unitatii. Corect?
Da, doamna, are dreptul si la ajutorul de inmormantare conform CCMUNN si la ajutorul de deces conform Legii nr. 19/2000.

Primul este platit de firma iar cel de-al doilea este platit, la cerere, de catre casa de pensii.
asa zic si eu
deci aj de inmormantare este conf CCM la nivel de ramura de 5 salarii si se acorda de catre unitate iar lg 128/1997 este legea speciala care in loc de suma aia fixa pe care o prevede lg 19/2000 prevede 5 salarii de la bugetul asig sociale.

deci sotul supravietuitor va incasa 10 salarii?

Alte discuții în legătură

Ajutor deces - 2 legi speciale miruna.c miruna.c decedatul este cadru didactic conform legii 128/1997 - statutul personalului didactic familia beneficiaza de 5 salarii de baza ale pers decedate din bugetul ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare.. leta2010 leta2010 buna seara! Va rog sa ma lamuriti in legatura cu o problema.In ianuarie 2010 sotul meu, cadru didactic, a decedat. Conform legii 128/1997 republicata si CCM ... (vezi toată discuția)
Salarii pentru angajatii decedati whosyourdady whosyourdady Buna ziua. De curand, o ruda de gradul I a decedat. Persoana era cadru activ in invatamant cu sporuri la activ. Intrebarea mea este daca se aplica acea ... (vezi toată discuția)