avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cine este bun de plata? Firma sau angajatul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cine este bun de plata? Firma sau angajatul

Buna ziua!

Sunt recent angajat la o firma pe un post de conducere cu multa responsabilitate, si as vrea sa aflu daca in urma unor eventuale controale de la ITM, ANPC, cine va fii amendat (in urma unor lipsuri) firma ca persoana juridica, sau angajatul ca persoana fizica desemnata pentru coordonarea firmei (precizez ca sunt angajat pe pozitia de coordonator si nu sunt administratorul si nici proprietarul firmei).

Multumesc mult pentru ajutor. Cu respect.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:12, 20 Octombrie 2013
Depinde de la caz la caz, insa de principiu primul vizat este administratorul, apoi firma, apoi angajatul (dvs). Repect, este un clasament de principiu, teoretic. Dar mai exista si situatia cand firma se poate intoarce impotriva dvs pentru recuperarea sumei pentru o raspundere ce va revenea prin fisa postului sau prin contractul de munca.
Sanctiunile contraventonale se aplica angajatorului , care apoi se poate indrepta impotriva persoanei care nu si-a indeplinit corespunzator acele atributii pentru care a fost sanctionat.

Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca prevede sanctiuni contaraventionale numai pentru persoana juridica, nu se pune problema sanctionarii contraventionale a unei persoane fizice pentru neconformitati stabilite in baza acestei legi.
Sunt prevazute in legislatie si sanctiuni care se pot aplica direct conducătorului unităţii, a reprezentantului legal, a unui angajat, prepus ori a altei persoane aflate în locaţiile supuse controlului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pasi de urmat in cazul unui control itm Roland Mindrila Roland Mindrila Nu impiedicati organul de control al ITM . Impiedicarea, in orice mod, de catre un angajator - persoana fizica sau juridica - a inspectorilor de munca in a-si ... (vezi toată discuția)
Diminuare a frecventei abuzurilor asupra angajatilor Nicolaie Ciobotaru Nicolaie Ciobotaru Prezentarile de cazuri concrete si cererile de solutii pe forum ale angajatilor supusi la abuzuri de persoane responsabile ale firmei in care lucreaza au o ... (vezi toată discuția)
Contestare certificare iso 9001 bogdan1978buc bogdan1978buc Buna ziua, As dori sa contest certificarea unei companii care a incalcat in mod sistematic acest standard. Ce etape am de parcurs in acest sens? Din ce am ... (vezi toată discuția)