avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Recuperare TVA dintr-o tara membra UE
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Recuperare TVA dintr-o tara membra UE

Buna ziua, suntem o firma platitoare de TVA din Romania si dorim sa cumparam produse dintr-o tara UE (Ungaria) de la o firma platitoare de TVA. Din ce am citit pe acest forum in mod normal, firma ne factureaza fara TVA urmand ca noi sa colectam TVA In Romania (si sa-l dam la finante) in momentul in care vindem produsele. Firma din Ungaria insa refuza sa ne vanda fara TVA si in acest caz noi putem achizitiona produsele achitand si TVA in Ungaria, urmand ca apoi sa incercam sa deducem acest TVA de le statul Ungar prin intermediul unei firme specializate pentru ca nu putem deduce acest TVA de la statul roman. Doresc sa stiu daca este corecta expunerea mea. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Flava , utilizator 10:23, 30 Martie 2009
Este corect ca iti poti recupera tva-ul din Ungaria, ce nu este corect, este faptul ca firma din Ungaria nu respecta legislatia UE.Ei nu au acest drept decat daca nu prezentati un cod valabil de tva.Cred ca si ei sunt in ceata cu legislatia comunitara.
Intradevar nu este legal ce fac ei dar desi nu pot sa-ti dau un raspuns sigur pot sa-ti spun faptul ca, am cunostinta de un caz asemanator ce a gasit solutii.
Anterior intrarii Romaniei in UE unele societati de import auto, plateau TVA furnizorului si-l recupera din vama tarii respective odata cu dovada iesirii lor de pe acel teritoriu.
Intereseazate de la autoritatile vamale a tarii din care faci importurile trimitand o intrebare oficiala, vor avea obligatia sa-ti raspunda in maxim 30 zile.
Firmele romanesti care fac anumite cheltuieli in strainatate pot cere tarii respective rambursarea taxei pe valoare adaugata (TVA), potrivit legislatiei europene. Pentru anul trecut, poate fi solicitata rambursarea TVA pentru 16 tari, iar odata cu aderarea la UE, pentru 36 de tari. "Aderarea Romaniei la UE ofera posibilitatea firmelor de a-si recupera TVA-ul pentru o gama mai larga de cheltuieli, de afaceri si protocol", a declarat Ionel Constantin, secretarul general al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR). Cu toate acestea, statisticile CCIR arata ca, de la inceputul acestui an, mai putin de 20% dintre firmele care au trecut granita Romaniei in interes de afaceri au solicitat rambursarea TVA. " Motivele pentru care peste 80% dintre firmele care au facut cheltuieli in strainatate nu au solicitat rambursarea TVA sunt multiple: insuficienta informare a companiilor respective, barierele lingvistice, dar si relatia cu administratiile fiscale din strainatate, care este foarte complicata. Trebuie stiut ca firmele se pot adresa direct autoritatilor fiscale din strainatate, Camerei de Comert din Romania sau unor firme de specialitate", a mai adaugat Ionel Constantin. Recuperea TVA-ului pentru unele cheltuieli facute peste hotare a fost "simtita" imediat ca o oportunitate de afaceri de catre unii intreprinzatori, care au infiintat firme sau departamente de recuperare de TVA. "Companiile care au afaceri in strainatate platesc 5-25% din cheltuieli numai pentru TVA. Pe lista cheltuielilor pentru care se poate solicita recuperarea TVA se numara cele pentru expozitii, hotel, conferinte, protocol, mese, cazare, combustibil, telecomunicatii sau costuri publicitare. Firmele de asigurari, bancile, institutiile de stat si cele care desfasoara activitati de caritate nu pot solicita rambursari de TVA", a declarat Niamh Gunn, directorul comercial al unei companii specializate in recuperarea de TVA. Comisionul pentru recuperarea TVA-ului platit in strainatate este cuprins intre 10 si 17,5% din suma returnata. Pe lista documentele obligatorii se afla facturile in original si dovada inregistrarii in Romania ca platitor de TVA. Sunt acceptate si bonurile fiscale, cu conditia ca taxa sa fie inscrisa separat. In cazul sumelor ceva mai mici, nu este nevoie ca numele firmei sa fie inscris pe document. Perioada de returnare a TVA - ului depinde de fiecare tara, dar, in general, banii se returneaza in 2-6 chiar si 8 luni in moneda locala prin cec sau transfer bancar. Incepand cu luna aprilie, legislatia romaneasca va permite rambursarea TVA si pentru firmele straine care vin in Romani
societatea din Ungaria nu incalca nici o lege, este dreptul ei sa opteze pentru plata TVA, ceea ce va protejeaza in legatura cu speta in cauza este faptul ca si Ungaria si-a armonizat legislatia cu prevederile europene si in acest caz va numiti un reprezentant fiscal in Ungaria si puteti solicita astfel restituirea TVA acolo in Ungaria.
Ce se intampla in fapt: sunt operatori intracomunitari care aplica la facturarea cu TVA pentru a se proteja in legatura cu organele fiscale din statul membru din care fac parte. Daca ar factura fara TVA aplicand regimul livrarilor intracomunitare ar trebui sa fie in posesia unor documente justificative in vederea justificarii scutirii de TVA a operatiunii intracomunitare respective cum sunt: dovada ca dumneavoastra aveti un cod valid, dovada ca bunurile au parasit Ungaria si au ajuns intr-un alt stat membru si alte documente care pot justifica operatiunea intracomunitara, in plus trebuie sa aplice si la un set de declaratii in legatura cu livrarea intracomunitara...Ei si-au simplificat existenta si au ales colectarea de TVA lasand greul pe umerii dumneavoastra, nu e fair dar e legal.
Spor la recuperarea TVA.#-o
Multumesc pentru raspunsuri. Totusi nu sunt pe deplin lamurit daca putem recupera TVA-ul din Ungaria pentru orice produs sau doar pentru anumite servicii cum ar fi expozitii, hotel, conferinte, protocol, mese, cazare, combustibil, telecomunicatii sau costuri publicitare, asa cum a declarat secretarul CCIR?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare de tva non -ue fifi58 fifi58 Firma din RO inregistrat ca platittor de tva primeste o factura dintr-o tara non ue pentru participare la expozitii .Expozitia are loc in tara non ue Factura ... (vezi toată discuția)
Firma neplatitoare de tva doreste sa faca export in ue ocristina ocristina Am nevoie de ajutor va rog.Detin un srl platitor de impozit pe venit , neplatitor de tva care se ocupa cu cresterea viperelor si comercializarea veninului ... (vezi toată discuția)
Caz facturare tva ue Cik22 Cik22 Societate (SRL) din Romania, platitoare TVA (neinscrisa in ROI), comercializeaza diverse produse cu amanuntul. Ocazional, o societate comerciala din UE ... (vezi toată discuția)