Pe data de 3 decembrie ar trebui sa revin la serviciu dupa 2 ani de concediu de crestere a copilului. Mentionez ca in aceasta perioada la firma unde lucram s-a redus personalul foarte mult din lipsa de lucru. Ce ma asteapta ... somaj ... ?, ce este mai bine sa aleg ... ?
Incepand cu data de 01.11.2011 (aprox. cu 1 luna inainte sa nasc) s-a suspendat contractul in vederea efectuarii concediului de maternitate, in temeiul prevederilor art. 50 lit. a din Legea 53/2003 - Codul muncii.
Incepand cu data de 01.02.1012 (aprox. 2 luni de la nastere) s-a suspendat contractul in vederea efectuarii concediului pentru cresterea copilului pana la 2 ani, in temeiul prevederilor art. 51 lit. a, din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii.
Intrebarea mea este: CAND TREBUIE SA REVIN EU LA SERVICIU ?
Potrivit prevederilor art. 16 alin. (2) din OUG nr. 111/2010, plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului încetează cu ziua următoare celei în care copilul a împlinit vârsta de 1 an, 2 ani, respectiv de 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Astfel, dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului va înceta în aceleaşi condiţii şi acest lucru tocmai pentru a evita suprapunerea de drepturi în ziua în care copilul împlineşte 1 an, 2 ani sau 3 ani, respectiv: dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului şi dreptul la salariu în ziua întoarcerii la activitatea profesională. Ziua în care se va relua activitatea profesională este ziua următoare celei în care copilul împlineşte 1 an, 2 ani sau 3 ani.
In speta, data revenirii la munca este data de 04.12.2013.
Am depus cererea de reluare a activitatii la terminarea CCC pentru crestere copil pana la implinirea varstei de 2 ani (03.12.2013) si am fost informata de catre patron ca nu are de lucru (in perioada CCC a redus personalul din lipsa de lucru) si vrea sa ma puna pe liber. In acest caz cum ma poate disponibiliza pentru a putea sa beneficiez de somaj macar ? Nici el si nici contabila inca nu stiu cum sa procedeze, e o situatie noua si pentru ei.
Pentru a beneficia de somaj va trebui sa va inceteze c.i.m. in baza art.65 C.mun. - concedierea pentru desfiintarea postului.
Pasii privind concedierea individuala:
- hotarare AGA privind desfiintarea postului
- comunicare si emiterea instiintarii de preaviz salariatului in cauza
- la terminarea preavizului : emiterea si comunicarea deciziei de concediere, emiterea si comunicarea adeverintei de vechime: emiterea si comunicarea adeverintei de somaj.
Pentru a beneficia de somaj de la data incetarii c.i.m., va trebui sa depuneti actele la AJOFM in termen de 10 zile de la data incetarii c.i.m.
Depunerea actelor dupa aceasta data , dar nu mai tarziu de 12 luni de la data incetarii c.i.m., inseamna ca veti beneficia de somaj de la data depunerii actelor.