Pe data de 3 decembrie ar trebui sa revin la serviciu dupa 2 ani de concediu de crestere a copilului. Mentionez ca in aceasta perioada la firma unde lucram s-a redus personalul foarte mult din lipsa de lucru. Ce ma asteapta ... somaj ... ?, ce este mai bine sa aleg ... ?
Am depus cererea de reluare a activitatii, conform legii, la terminarea CCC.
Stiam ca s-a redus personalul din lipsa de lucru, ma asteptam la aceasta situatie, am solicitat in acest caz sa fiu si eu disponibilizata dar cu posibilitatea de a beneficia de somaj si acum, dupa ce patronul s-a consultat cu contabila, spune ca nu poate sa ma trimita in somaj ci daca as gasi sa ma transfer sau sa umble la salar (acum nu stiu daca si la norma), sa ma tina 6 luni si dupa aia sa-mi faca plecarea.
Intrebarea mea: De ce totusi nu poate ? Daca umbla la norma mai pot beneficia de somaj dupa aia ?
Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.
Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.
Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.
Reducerea timpului de munca va poate afecta stagiul de cotizare la somaj . Astfel, stagiul minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni poate fi realizat numai daca durata timpului de munca este cuprinsa intre 4 ore/zi - 8 ore/zi.
Deci eu sunt in CCC (crestere copil 2 ani) pana pe data de 03.12.2013.
Luand in calcul ca de la data de 04.12.2013 patronul imi reduce norma la 4 ore timp de 6 luni, dupa care ma concediaza, atunci eu nu pot beneficia de somaj ?
V-am spus ca puteti benficia , chiar daca va reduce durata timpului de munca, insa pentru a indeplini conditia stagiului minim necesar pentru somaj de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii la somaj, timpul de munca la dvs poate fi cuprins intre 4 ore/zi si 8 ore/zi.
Daca lucrati timp de 6 luni de zile cu 4 ore/zi inseamna ca aveti un stagiu de cotizare la somaj de 3 luni , restul de 9 luni se constituie din perioada dinainte de intrarea in CCC cand ati avut program de 8 ore/zi.