in cazul meu, la ce data s-a nascut dreptul meu de a cere executarea silita, la data emiterii dispozitiei de reincadrere, respectiv 29.07.2010 sau la 30 de zile dupa data de 29.07.2010 ( termenul legal in care era obligat sa mi-o comunice)
Imi cer scuze pentru insistenta, dar am primit raspunsuri diferite si sunt foarte derutata
. Muntumesc!
Dreptul de a cere executarea silita se naste de la data cand hotararea a devenit definitiva.
Nu are nicio legatura cu decizia de reintegrare acest drept.
Cu scuzele de rigoare, revin, intrucat se pare ca nu reusesc sa fiu destul de explicita, sau termenii juridici in care mi se aduc raspunsurile sunt prea greu de inteles.
Reformulez mai succint, sper:
La data de 29.07.2010 se emite o dispozitie de reincadrare cu punere in aplicare de la 01.08.2010, care m-a afectat la salariu. Nu mi se comunica pana in primavara acestui an, cand am intrat in posesia ei in urma unor memorii depuse la secretariatul institutiei.
Depun plangere in contencios la data de 30.07.2013 unde-mi cer drepturile salariale.In intampinare, partea parata imi invoca pe cale de exceptie prescriptia extinctiva.
Intrebare: care este prima zi de cand incep sa se calculeze cei trei ani ai prescriptiei: data emiterii dispozitiei, data comunicarii acesteia sau prima zi dupa termenul de 30 de zile in care, conform legii, trebuie comunicata orice dispozitie/ act, etc.?
Precizez ca am intrebat 3 avocati si am primit 3 raspunsuri diferite, cate unul din cele formulate in intrebare.
Acest fapt m-a determinat sa apelez din nou la dvs.
Va multumesc anticipat!
Vi s-a explicat destul de clar de cand curge termenul de prescriptie.
In cazul dvs , este vorba despre prescriptia dreptului de a cere executarea silita.
Potrivit Noului Cod de procedura civila:
Art. 705 - Termenul de prescripție
(1) Dreptul de a obține executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. În cazul titlurilor emise în materia drepturilor reale, termenul de prescripție este de 10 ani.
(2) Termenul de prescripție începe să curgă de la data când se naște dreptul de a obține executarea silită. În cazul hotărârilor judecătorești și arbitrale, termenul de prescripție începe să curgă de la data rămânerii lor definitive.
Asa cum se prevede in lege, termenul incepe sa curga de la data cand hotararea a ramas definitiva.
Nu are nicio legatura cu comunicarea, emiterea acelei decizii.
Dvs trebuia sa depuneti toate diligentele pentru executarea silita a hotararii obtinute in 2010.
De exemplu, o hotarare executorie obtinuta in data de 15.10.2010 se putea pune in executare pana la data de 15.10.2013 , dupa aceasta data s-a prescris dreptul de a solicita executarea silita.
NU REUSESC SA EXPIC. Eu nu am o hotarare judecatoreasca, eu la data de 30.07.2013 de-abia am depus plangere in contencios, pentru o dispozitie de salarizare emisa de primarie la data de 29.07.2010 care mi-a afectat salariul si comunicata abia in primavara acestui an, dupa multe insistente.
Reprezentantul primariei spune ca m-am prea trezit tarziu sa depun actiune in instanta pentru ca sunt 3 ani si 1 zi de cand s-a emis acea dispozitie...29.07.2010 (care mi-a fost comunicata 2 ani si jumatate mai tarziu, cand am facut memorii scrise la primarie) si pana la data depunerii plangerii in instanta 30.07.2013 si pe motivul asta nu am castig de cauza.
La tribunal a avut loc o singura infatisare, unde partea parata a depus intampinare in care invoca prescriptia extinctiva, cerand respingerea dosarului.
Urmeaza ca la cea de-a doua infatisare care este pe 29.10.2013 sa duc eu un raspuns la intampinare, prin care sa demonstrez ca cererea de prescriptie nu este legala.
Dupa raspunsul meu, se ramane in pronuntare.
In concluzie nu vorbim de executare silita cat n-am o hotarare definitiva si irevocabila.
.
Sa inteleg ca nu se pune problema termenului de prescriptie extinctiva invocata atata timp cat nu am hotarare definitiva si irevocabila?
Ce sanse am?