avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezmostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezmostenire?

Buna seara tuturor!
Revin la un post mai vechi, dar e urgent si nu am vrut sa risc nimic.
Mama, recasatorita, impreuna cu tatal meu vitreg au "instrainat" casa cumparata impreuna catre fratele meu vitreg printr-un contract de intretinere. Se poate ataca in vre-un fel?
Si termenul de 3 ani de la decesul mamei e valabil?
Multumesc pentru orice sfat/raspuns.
Cel mai recent răspuns: Tirlea Andrei , Consilier juridic 15:45, 11 Noiembrie 2013
Retardila a scris:

Ceeace am inteles si pare a fi clar: nu se poate ceda un bun de catre parinti numai unuia dintre mostenitori.....Asa-i?

Nu, nu e deloc asa, nu ma tine niciun fiu si nicio fiica sa imi instrainez gtoate bunurile, dreptul de proprietate e garantat de lege.
Mostenitorii mei au drept la bunurile mele DACA eu le las mostenire acele bunuri.
DACA le-am instrainat oneros, nu mai au drept la ele. Daca le-am instrainat gratuit, legea le intoarce si lor o parte din bunuri DACA fac si ei niste demersuri in timp util.
Din ce spuneti dv., asa cum v-am intrebat si in postul anterior, vreti sa desfiintati un contract pentru ca a mers prea bine. E ilegal, e contra unor principii civile.

Doriti raspunsuri bazate pe lege etc., insa noi nu primim raspunsuri legate de intrebarile noastre juridice, mai mult ne raspundeti la intrebarile legate de moralitate... NU stim nimic despre acceptare, despre relatia cu fratele, inmormantare, cand ati aflat de deces, data mortii (3 ani si cateva saptamani nu ne ajuta mult), tipul de contract...
Oricum, vazand ce ati spus, ca acel contract a fost respectat intocmai, nu vad motiv de desfiintare.

Sarutmainile!
Raporturile cu fratele vitreg au vreo insemnatate?
Da, am aflat de decesul mamei "in timp util"!
Da, contractul de intretiner (de fapt se pare ca s-a chemat Conventie) a fost respectat, intr=adevar fratele a avut grija de ei....niciodata nu voi putea (nici macar moral, dar nici nu vreau!) sa contest acest lucru...Le-a montat centrala, dar asta a crescut si valoarea casei....a izolat casa, dar si asta a crescut valoarea casei...etc
Intrebarea era muuuult mai simpla: aveau parintii dreptul sa ma inlature de la mostenire prin acea "Conventie " sau nu?
Cred ca am ajuns in zona de teorii...ca de la decesul mamei au trecut mai bine de 3 ani...
Doar un "maruntis" in plus: nu am fost chemat la succesiune....probabil mama nu avea nimic in acel moment, nici bijuterii, nici cont, nici "bani la CEC ", nici ultima pensie....
dar ma repet: daca frate-meu nu vindea casa anul trecut nici prin gand nu mi-ar fi trecut sa fac vre-un atac..
DECI: raspundeti-mi, ca sunteti avocat!
POT FI DEZMOSTENIT PRINTR-O CONVENTIE CIVILA DE INTRETINERE SAU NU?
Traiti in SUa ca o dati inainte cu "dau in mostenire"?
(sa nu tineti cont ca ambii parinti aveau pensie integrala, ca au avut acces "gratuit" la serviciile medicale, sau de orice altceva este impotriva mea!)

Ultima modificare: Luni, 11 Noiembrie 2013
Admin, administrator
Art. 1100
Noţiunile de opţiune succesorală şi de succesibil
(1) Cel chemat la moştenire în temeiul legii sau al voinţei defunctului poate accepta moştenirea sau poate renunţa la ea.

Dispoziţii generale
Art. 1103
Termenul de opţiune succesorală
(1) Dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii.

Felurile acceptării
Art. 1108
(1) Acceptarea poate fi expresă sau tacită.
(2) Acceptarea este expresă când succesibilul îşi însuşeşte explicit titlul sau calitatea de moştenitor printr-un înscris autentic sau sub semnătură privată.
(3) Acceptarea este tacită când succesibilul face un act sau fapt pe care nu ar putea să îl facă decât în calitate de moştenitor.

Asta este din noul cod civil. Din datele dumneavoastra rezulta ca mama a murit pe vechiul cod, dar principiile din ce stiu erau in mare aceleasi, cu deosebirea ca termenul de optiune era de 6 luni, nu un an,

Asadar, legea protejeaza mostenitorii, impotriva actelor de instrainare, care de fapt sunt donatii.
Dumneavoastra nu sunteti mostenitor din ce povestiti, ci doar succesibil.
Dumneavoastra ati avut calitatea de succesibil care se putea transforma in mostenitor prin acceptate in termen de 1 an de la deschiderea mostenirii,
Atentie, deschiderea mostenirii, nu este deschiderea procedurii notariale, ci data mortii mamei.
Deci daca nu ati acceptat mnostenirea in termen de 1 an de la data mortii mamei nu sunteti mostenitor.
Dupa cum vedeti la art. 1108, acceptarea poate fi expresa sau tacita. Expres e clar ca nu ati acceptat, ar mai exista posibilitatea sa fi acceptat tacit, desi din ce povestiti nu cred ca este cazul. Pentru asta insa trebuie sa vorbiti cu un avocat, pentru ca pe net este imposibil sa aflati asa ceva.
Daca dovedeste ca a aflat de decesul mamei de mai putin de un an eu cred ca are sanse sa ceara dezbaterea mostenirii.
Deci: EU NU SUNT MOSTENITOR!!
E OK, mama si tatal vitreg transfera prin "orisice" mijloce o casa unuia dintre descendenti... si unii avocati "spune" ca e dreptul lor, eu nu sunt mostenitor..
Ultima modificare: Luni, 11 Noiembrie 2013
Admin, administrator

Alte discuții în legătură

Parinti - copii marbit marbit Buna ziua. Am si eu o mare problema; problema datorata increderii prea mari in unicul meu frate si \" distinsa\" lui sotie. In anul 1999, eu, in urma ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! act de moștenire menționez că tatăl meu a decedat ... Carmenstratone Carmenstratone Buna ziua! Act de moștenire Menționez că tatăl meu a decedat în urma cu 9 ani ,nu am făcut cu mama mea dezbaterea moștenirii după tata. Mama vrea ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! se poate face o declaratie de renuntare la mostenire ... vitalsmart vitalsmart Buna ziua! Se poate face o declaratie de renuntare la mostenire atat timp cat parintii mei sunt in viata? Mama mea urmeaza sa mosteneasca o casa in ... (vezi toată discuția)