avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Violarea intimitatii la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Violarea intimitatii la locul de munca

Buna ziua,

Prietena mea lucreaza ca receptioner la un hotel. Recent, a aflat ca sunt monitorizati pe toata durata de timp pe care o petrec la serviciu, fara ca ei sa fi fost anuntati. Concret, una din colegele ei a fost chemata in birou sa i se atraga atentia ca nu a incasat banii pentru nu stiu ce camera si obligata sa declare asta in scris pentru ca "sunt camere si microfoane peste tot, am auzit si am vazut exact ce ai facut". Sunt doar doua sau trei camere de supraveghere la vedere, iar restul sunt ascunse, inclusiv in vestiarul unde se schimba cand intra si ies din tura. Ce se poate face in aceasta situatie? Stiu ca angajatorul poate supraveghea angajatii cu ajutorul camerelor video, insa doar cu acordul acestuia din urma, in prealabil. Plus ca montarea camerelor de supraveghere in vestiare si bai e interzisa, din cate stiu eu.


Va multumesc anticipat!

Cristi C.
Ultima modificare: Joi, 12 Februarie 2015
cristicdr, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:51, 12 Februarie 2015
"Angajatii pot fi supravegheati video, insa nu si in birourile in care isi desfasoara activitatea la locul de munca.

Potrivit Deciziei nr. 52/2012 privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video, angajatorii pot dispune supravegherea video a angajatilor, insa doar pentru indeplinirea unor obligatii legale exprese sau in temeiul unui interes legitim, cu respectarea drepturilor persoanelor angajate. In situatia in care aceste prevederi nu se pot aplica, atunci supravegherea se va efectua doar pe baza consimtamantului expres si liber exprimat al angajatilor, dupa ce acestia au fost informati in prealabil.

In schimb, este interzisa amplasarea camerelor video in birourile angajatilor de la locul de munca, cu exceptia situatiilor prevazute expres de lege sau a avizului Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal".

Detalii : www.avocatnet.ro/content/art...
Ok...asta am inteles. Dar ce se poate face in acest sens? Ma refer aici la ce masuri legale se pot lua impotriva acestor abuzuri? Pentru ca daca merge si le spune sefilor "uitati ce articol interesant am gasit eu pe net", nu cred ca acestia isi vor cere scuze si vor demonta camerele alea video.
Poate depune o sesizare la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.
Email : anspdcp@dataprotection.ro

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Date cu caracter personal - supraveghere video la locul de munca maria_2012 maria_2012 Buna seara. Avem la birou camere de supraveghere. Sediul companiei noastre este in alt oras. Monitoarele din birourile sefilor sunt pornite non stop si toti ... (vezi toată discuția)
Angajatorul poate supraveghea video angajatii? simina_28 simina_28 Buna. Este legal ca un angajator sa monteze camerevideo in hala de productie pentru a supraveghea angajatii? Multumesc. (vezi toată discuția)
Supravegherea video la locul de munca ayslefm79 ayslefm79 Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea problema.Fratele meu lucreaza la o firma de transpor persoane,privata.Patronul vrea sa le monteze sisteme de supraveghere ... (vezi toată discuția)