avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Recuperare bani in cazul in care s-au demarat ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Recuperare bani in cazul in care s-au demarat actiunile de judecata

Buna ziua,

In cazul urmator:
- un proprietar nu si-a platit inretinerea timp de 6 luni
- au fost demarate actiunile de judecata
- a venit si a platit restantele insa a rugat asociatia sa ii ofere posibilitatea platii cheltuielilor cu avocatul in rate (aprox. 1.200 lei)
- pentru a fi de ajutor am fost cu totii de acord, asa ca a platit la zi intretinerea urmand ca de luna viitoare sa inceapa platile esalonate pentru cheltuielile respective (stim ca legal ar fi trebuit sa luam mai intai banii respectivi)
- dupa care nu a mai venit personal, ci doar a trimis chiriasii sa plateasca intretinerea
- nu a mai raspuns la telefon, email, etc.
- a trecut aproape un an

Intrebare: ce cale este cea mai buna de urmat in acest caz?

Multumesc.

PS: Scuze din greseala din titlu, nu stiu cum sa il editez...
Ultima modificare: Joi, 31 Octombrie 2013
AlainCostea, utilizator
Cel mai recent răspuns: AlainCostea , utilizator 20:34, 30 Noiembrie 2013
Am avut permanent probleme cu restantierii iar pentru recuperarea debitelor uneori am cheltuit ceva bani alteori nu.
Astfel pentru o notificare cu confirmare de primire prin posta am cheltuit 5 lei.
Pentru instituirea privilegiului imobiliar 100 -110 lei
Pentru invitatia la mediere 50 lei
Pentru actionarea in judecata imeori nu am apelat la avocati dau uneori am apelat si-am platit un onorariu 500 - 1200 lei.
In trimpul procesului solicitandu-se efectuarea unei expertize pentru stabilirea corecta a debitelor, uneori a achitat restantierul dar am avut si cazuri cand acesta nu achita onorariul si expertiza nu putea sa se faca, instanta acordand noi termene, cazuri in care asociatia a achitat acest onorariu provizoriu de 800 lei ca sa putem sa ne judecam mai repede.
In unele cazuri am ajuns la executor si-aici, cand a fost cazul, asociatia iar a trebuit sa plateasca onorariu....

Fiecare din aceasta cheltuiala, de la 5 lei notificarea pana la 1200 lei onorariu, au fost trecute in sarcina proprietarului-restantieru in ziua in carea au fost facute si fiecare din acestea au aparut pe lista de plata urmatoare.
Daca unii restantieri au platit debitele dupa notificare, au achitat si cheltuiala cu notificarea.
Daca unii au platit in timp ce eram in proces si-am incheiat procesul ramanand fara obiect, restantierul a platit si onorariul avocatului sau expertiza. Altfel nu solicitam instantei sa incheiem procesul ca "ramas fara obiect" si continuam pana obtineam hotararea definitiva ...

Avand in vedere ca de la formularea cererii si pana la primul termen trecea destul timp si aparea lista noua de plata, lista ce cuprindea si onorariul avocatului, la primul termen introduceam in instanta si aceasta noua lista ca dovada scrisa, pe langa alte "inscrisuri" asa cum permite procedura....

Acum, in cazul concret e la inceputul acestei discutii, observati ca nu s-a consemnat onorariul in listele de plata, nu s-a facut macar o intelegere scrisa cu angajamentul restantierului ca va plati onorariul la data de... Apoi s-a mers probabil in instanta spunand ca asociatia nu mai are nici o pretentie si ca procesul ramane fara obiect, lucru ce ar fi fost normal daca restantierul platea toate debitele, inclusiv cheltuielile facute de asociatie pentru recuperarea acestor debite.
Asociatia a gresit.
A gresit, toti suntem de acord cu asta.
Problema ridicata aici este cum se pot recupera acesti bani si aduce inapoi de unde au fost cheltuiti.
Daca omul a achitat datoria si nu sa ajuns la instanta de ce sa mai plateasca bani avocatului ?. In modul acesta se pot incarca listele de plata cu onorarii avocatiale la fiecare intarziere mai mare sau mai mica a unui proprietar. Intarzie la plata ?. Pac, onorariul !.
johnpescar a scris:

Daca omul a achitat datoria si nu sa ajuns la instanta de ce sa mai plateasca bani avocatului ?. In modul acesta se pot incarca listele de plata cu onorarii avocatiale la fiecare intarziere mai mare sau mai mica a unui proprietar. Intarzie la plata ?. Pac, onorariul !.

Pai acel ornorariu trebuie platit de cineva.
Problema se pune daca se repartizeaza tuturor proprietarilor dupa CPI sau doar proprietarului care a cauzat cheltuiala.

Dna avocat @Gabriela Pintea are dreptate pana la un punct.
In cazul de fata cheltuielile mentionate nu sunt cheltuieli de judecata, in sensul legii mentionte.

Conform legii, cheltuielile din cadrul unei asociatii de proprietari pot fi de 6 feluri.

Cheltuielile asociatiei de proprietari sunt urmatoarele:
a) cheltuieli pe numar de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati în
proprietati individuale;
b) cheltuieli pe consumuri individuale;
c) cheltuieli pe cota-parte indiviza, în functie de suprafata utila a proprietatii
individuale;
d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor,
dar gestionate financiar prin intermediul asociatiei de proprietari;
e) cheltuieli pe consumatori tehnici;
f) cheltuieli de alta natura.

Orice cheltuiala, inclusiv cele judecatoresti se incadreza in una din aceste categorii. Si din puntul meu de vedere trebuie repartizate pe listele de plata ca atare.


Va dau un simplu exemplu.


O asociatia da in judecata proprietarul X pentur neplata obligatiilor. Si cheltuieste 2000 de lei, reprezentand onorarii avocat, instituire privilegiu imobiliar, etc. Dupa 2 ani asociatia castiga si instanta decide ca proprietarul X sa plateasca cheltuieli de judecata doar 1500 de lei


Ambele sume se vor regasi pe listele de plata.
Acei 2000 de lei trebuie suportati din buzunarul cuiva. Drept urmare se vor repartiza pe listele de plata tuturor proprietarilor in contul cheltuielilor dupa CPI.

Dupa decizia instantei, de fapt chiar dupa ce asociatia va incasa efectiv banii de la datornic,
acele \"cheltuieli\" - 1500 lei iarasi se vor regasi pe listele de plata, in aceeasi rubrica, in dreptul tutur proprietarilor. Practic se vor deduce din totalul cheltuielilor din luna respectiva iar sumele de plata vor fi mai mici.
Iar in ceea ce priveste proprietarul X, 1500 de lei pe care trebuie sa-i plateasca, intradevar nu trebuie sa se regaseasca pe list de plata in dreptul lui, pentru dpdv legal nu reprezinta o cheltuiala pentru asociatie, este de fapt un debit pe care asociatia il incaseaza in baza deciziei judecatoresti

Evident, asociatia ar putea sa repartizeze rau platnicului din prima acei 2000 de lei insa trebuie sa fie constienti ca trebuie sa fie suportati totusi din buzunarul cuiva; ca doar n-o sa faca asociatia un imprumut la banca.





Ultima modificare: Miercuri, 6 Noiembrie 2013
grandanat, utilizator
Eu nu cred ca asociatia a platit 1200 lei (cat spune userul) pentru prestatia unui avocat care nu a mai ajuns in instanta sa isi arate indemanarea intr-un singur dosar.Mai degraba cred ca a fost vorba de un contract de asistenta juridica la nivel de asociatie, avocatul avand mai multe dosare de solutionat, mai multe probleme juridice de lamurit, etc. .

Daca administratora a platit banii inainte ca avocatul sa deschida macar gura, sa plateasca din salariul ei .

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata frgt_me frgt_me Buna ziua, am avut 3 luni restante la intretinere,am fost actionat in instanta,am achitat datoria restanta,iar maine am termen de judecata, problema este ca nu ... (vezi toată discuția)
Repartizare chelt avocat cmd_ro cmd_ro Cum se repartizeaza cheltuielile cu onorariul avocatului , la toti locatarii sau numai locatarului care este dat in judecata pentru restanta ? (vezi toată discuția)
Este corect cum a procedat asociatia in urmatorul caz ? eugarizan eugarizan Buna ziua In listele de plata pe luna Iunie 2015 in dreptul apartamentului X apare rublica \\" cheltuieli judecatoresti \\" in valoare de 1000 lei ... (vezi toată discuția)