avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Recuperare bani in cazul in care s-au demarat ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Recuperare bani in cazul in care s-au demarat actiunile de judecata

Buna ziua,

In cazul urmator:
- un proprietar nu si-a platit inretinerea timp de 6 luni
- au fost demarate actiunile de judecata
- a venit si a platit restantele insa a rugat asociatia sa ii ofere posibilitatea platii cheltuielilor cu avocatul in rate (aprox. 1.200 lei)
- pentru a fi de ajutor am fost cu totii de acord, asa ca a platit la zi intretinerea urmand ca de luna viitoare sa inceapa platile esalonate pentru cheltuielile respective (stim ca legal ar fi trebuit sa luam mai intai banii respectivi)
- dupa care nu a mai venit personal, ci doar a trimis chiriasii sa plateasca intretinerea
- nu a mai raspuns la telefon, email, etc.
- a trecut aproape un an

Intrebare: ce cale este cea mai buna de urmat in acest caz?

Multumesc.

PS: Scuze din greseala din titlu, nu stiu cum sa il editez...
Ultima modificare: Joi, 31 Octombrie 2013
AlainCostea, utilizator
Cel mai recent răspuns: AlainCostea , utilizator 20:34, 30 Noiembrie 2013
Pai daca actionam in judecata sa zicem 5 restantieri in acelasi timp in acelasi dosar toti platesc chieltuieli de judecata sa zicem 1000 lei / 5 = 200lei pe restantier
daca actionam in judecata doar un restantier sa zicem 500 lei se repartizeaza doar aceluia intrega valoare.
Corect.
O fi valabil in teorie dar in practica fiecare restantier poate fi actionat in judecata separat, fiecare avand proprietatea sa, debitul sau diferit de al celorlalti...

Dar iata povestea spusa de dumneavoastra:
Am inaintat actiune catre un restantier in luna ian 13 am angajat avocat am achitat onorariu si a depus dosarul pentru instanta. Daca nu plateam avocat nu avea cine sa ne reprezinte deci am achitat. Am primit termen in luna NOV 13. Intre timp datornicul a achitat. Intrebarea este cine achita ch. de judecata. Restantierul ? Nu ca nu avem o hotarare judecatoareasca. Proprietarii? De ce? Pentru ca noi am facut o chieltuiala cu el pentru ca nu a achitat intretinerea. Administratorul de ce? Nu el a hotarat sa dea restantierul in judecata chiar daca a achitat onorariu, daca nu achita nu aveam avocat si Nu ne descurcam singuri. Presedintele ca el e de vina ca la actionat in judecata? Presedintele doar a respectat legislatia.
Eu am rezolvat aceasta problema dar invit persoanele de mai sus sa mediteze la asta.

La rugamintea mea sa ne spuneti cum ati rezolvat problema, adica cum ati recuperat suma cheltuita cu onorariul avocatului pentru acest restantier (un restantier), dv spuneti:
La noi a hotarat AG ca aceste chieltuieli sa fie suportate de toate persoanele care au fost actionate in instanta pe lista urmatoare de plata.

Iar acum in ultimul mesaj spuneti...(nu mai reiau ca se poate citi).
Totusi cum recuperati banii pe care i-ati cheltuit cu acel singur restantier, acela pentru care ti deschis dosarul cu ajutorul avocatului in ianuarie 2013? Care e solutia gasita de dumneavoastra?
Buna ziua,

Imi cer scuze ca nu am mai scris, insa am fost plecat.

Deoarece vad ca discutia a iscat ceva interes, voi face niste precizari:
1. Bineinteles ca pe toate actele cu avocatul a fost trecut atat numarul apartamentului cat si nemele proprietarului.

2. Avocatul a fost ales dupa ce s-au cautat mai multe oferte, si el a avut-o pe cea mai buna (oricum, diferentele nu au fost mari). Cam asa se face la noi in privinta oricarei cheltuieli.

3. Au fost doi proprietari dati in judecata, la diferenta de o luna. Unul din ei a platit tot, si nici nu a mai avut probleme.

4. Din cate stiu eu, dupa expirarea termenului de 3 luni, poate fi dat in judecata neplatitorul, iar toate cheltuielile - chiar daca se ajunge sau nu la judecata vor fi suportate de cel care le-a cauzat prin faptul ca nu si-a achitat datoriile. Evident, pe baza de acte justificative.

5. De ce nu am alergat singuri pe la judecatorie, sau unde ar trebui depuse astfel de acte? Persoana care a ridicat aceasta problema, este, din punctul meu de vedere, cel putin amuzanta. Cel mai de bun simt argument este urmatorul: daca la el in casa se sparge instalatia de apa, se apuca sa o repare singur? Sau daca ia foc instalatia electrica? Sau da i se strica telefonul? Pentru ca, la urma urmei, ce mare lucru, niste tevi, niste chei franceze, o surubelnita... Ati inteles ideea. De-altfel subliniata si de ceilalti: prefer sa platesc un avocat, specializat pe astfel de procese, decat sa risc eu sa aduc prejudicii asociatiei prin lipsa mea de cunostinte.

Imi cer scuze ca am fost putin offtopic.
Revenind:

In cazul de fata, am trimis o instiintare la inceputul lunii proprietarului (in cutia postala), prin email si sms (insa se pare ca nu mai e valabil numarul de telefon). In acel apartament sta altcineva in chirie acum, desi nu am primit nici un act (dar asta e alta discutie).
Maine se termina luna si nu am primit nici un semn.
De luni voi lua legatura cu avocatul, si vom merge mai departe.

Si cum am mai precizat: toate astea pentru ca in loc sa aplic pur si simplu ce trebuia (nu platea toti banii, continuam ce incepuseram), am incercat sa fim oameni. Asta este.

Multumesc pentru sfaturi, si va voi tine la curent, poate va ajuta si pe altcineva.

O zi deosebita tuturor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata frgt_me frgt_me Buna ziua, am avut 3 luni restante la intretinere,am fost actionat in instanta,am achitat datoria restanta,iar maine am termen de judecata, problema este ca nu ... (vezi toată discuția)
Repartizare chelt avocat cmd_ro cmd_ro Cum se repartizeaza cheltuielile cu onorariul avocatului , la toti locatarii sau numai locatarului care este dat in judecata pentru restanta ? (vezi toată discuția)
Este corect cum a procedat asociatia in urmatorul caz ? eugarizan eugarizan Buna ziua In listele de plata pe luna Iunie 2015 in dreptul apartamentului X apare rublica \\" cheltuieli judecatoresti \\" in valoare de 1000 lei ... (vezi toată discuția)