avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Vizitarea nepotilor de catre bunicii materni dupa ce ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Vizitarea nepotilor de catre bunicii materni dupa ce mama copiilor a murit

Am doi copii, iar prima mea sotie (mama lor) a murit. Bunicul matern este un om de afaceri cu posibilitati financiare peste medie si este obisnuit sa dirijeze vietile celor din jurul sau. N-am avut nimic impotriva sa-si viziteze nepotii si, de aceea, i-am lasat de multe ori pe copiii mei impreuna cu bunicii la diverse iesiri in oras. Ma deranjeaza foarte mult ca bunicul incearca sa le transmita nepotilor alte principii de viata decat cele pe care le-au invatat de la mine.

In plus, in ultimul timp, datorita faptului ca m-am recasatorit, acelasi bunic le-a spus nepotilor diverse lucruri urate despre mine (si despre sotia mea), subminandu-mi astfel autoritatea de tata in fata lor. Desi eu nu am fost de acord, le-a facut cadouri scumpe si consumatoare din timpul necesar temelor (console de jocuri electronice, tablete PC) si intentiona sa le mai faca (era in tratative cu nepotul minor pentru un iPhone). Actuala mea sotie este o persoana responsabila care s-a atasat de copiii mei si care le poarta de grija. Suntem casatoriti civil si cununati. Copiii o indragesc si ii spun "mama" fara sa le ceara nimeni acest lucru.

In repetate randuri l-am rugat pe bunic sa nu le mai spuna copiilor mei lucruri urate despre mine, dar nu a inteles.

La ultima iesire pe care bunicii au avut-o cu copiii, bunicul le-a spus ca, la 14 ani, vor putea alege unde sa stea: in continuare cu mine (tatal lor), sau sa se mute la bunici. M-am suparat si nu i-am mai lasat sa iasa impreuna. I-am transmis bunicului ca, daca imi promite ca nu le mai spune copiilor lucruri urate despre mine si daca tine cont de principiile pe care le-au invatat de la mine, revenim la o relatie fireasca si poate sa-si vada nepotii in continuare. Bunicul, care, probabil, a considerat sub demnitatea lui sa promita asta, a apelat la instanta pentru a se stabili un program de vizitare a nepotilor.

Dupa ce instanta va stabili un program de vizitare, ce voi face? Voi privi neputincios cum bunicul ma va ponegri in fata copiilor mei? Vrea sa mearga si in vacanta cu ei, dar el nu are experienta cu copiii (odata unul dintre nepoti era sa se inece atunci cand a fost dus de bunic la piscina), iar bunica este un "caz". Ea nu primeste pe cineva in casa decat in cazuri deosebite, nici chiar pe nepoti. Unul dintre nepoti n-a intrat in casa bunicii pana la 5 ani si, pana la 8 ani, a stat in casa ei maxim o ora si jumatate in total (in cele 4-5 vizite pe care a reusit sa le faca). Celalalt nepot, mai mare, a stat in total (in toata viata lui) vreo 4-5 ore. Bunica nu porneste aragazul (mananca numai de la restaurant), nu le-a fiert nepotilor niciodata un ou, nu le-a facut un ceai, nu le-a schimbat niciodata un scutec, nu le-a dat un medicament, nu stie sa ii ia in brate... Ea are o teama de microbi si, de aceea (dar nu numai de aceea) nu pune mana usor pe ceva, inclusiv pe nepoti. De exemplu, cand vrea sa intre intr-un magazin, asteapta la usa pana intra sau iese cineva pentru a se putea strecura fara sa puna mana pe usa. Daca nu trece nimeni, scoate din poseta o manusa, o pune pe mana dreapta, deschide usa cu aceasta, intra, iar apoi isi scoate manusa si o pune la loc. Este un "caz". Cum ar putrea aceasta bunica sa ingrijeasca nepotii?

Daca instanta decide ca nepotii sa stea la bunici un weekend din cand in cand, bunica va fi bulversata. Nepotii n-au dormit niciodata in casa ei si nici nu vrea asta. Ea vrea sa-i vada numai in locuri impersonale: in parcuri, la restaurante, la locuri de joaca etc.

Daca instanta hotaraste sa-mi las copiii cu bunicii in vacanta, ce voi face?

Va rog sa-mi dati un sfat.

Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 5 Noiembrie 2013
un_tata, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ionica Porumbel , Consultant in arhivarea documentelor 16:02, 13 Noiembrie 2013
Va multumesc pentru raspunsuri.

Avocata bunicului, mama si om integru, mi-a sugerat sa particip impreuna cu bunicii la o mediere in cabinetul unui psiholog. Sunt de acord. Eu ii respect in continuare pe bunici, nu sunt absurd: doar mi-au fost socrii timp de 20 de ani. In plus, bunicii sunt destul de afectati de pierderea singurului copil.

Acest proces initiat de ei este, de fapt, in defavoarea lor. Daca instanta va decide vizitarea nepotilor un weekend la doua luni, bunicii vor fi dezavantajati. In vremurile bune veneau in vizita in fiecare weekend, iar mai tarziu la doua saptamani. Daca vor veni o data la doua luni, vor fi tristi. Nu stiu de ce au ales aceasta cale in locul unei discutii prietenesti si a unei promisiuni de a-mi respecta cele cateva dorinte de bun simt.

Presedinta mi-a spus ca, daca procesul va continua, baiatul - care are 12 ani - va fi chemat la judecatorie pentru audiere. Acest lucru este neplacut si se poate evita prin realizarea intelegerii intre mine si bunici. Eu asta doresc dar, din pacate, bunicul prefera ca, de multe ori, sa impuna cu forta dorintele sale.

Pana la urmatorul termen, peste doua saptamani, poate bunicul se va gandi mai bine si-mi va da un telefon (eu l-am mai sunat, dar nu mi-a raspuns) si va accepta cerintele mele care sunt atat de usor de indeplinit.

Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 7 Noiembrie 2013
un_tata, utilizator
mirebire a scris:

Insa cererile dvs (cele numerotate de la 1 la 10) nu pot fi impuse de catre instanta.


Intr-adevar, cererile dv. punctuale nu pot fi impuse de instanta, insa la mediator dv. puteti cere tot ceea ce considerati important, iar acesta va va asista in negocierea unui program si a unor conditii de comun acord, de obicei intr-o singura sedinta, dupa care puteti merge in instanta cu acordul de mediere pentru autentificare, iar procesul se considera incheiat.

un_tata a scris:

Avocata bunicului, mama si om integru, mi-a sugerat sa particip impreuna cu bunicii la o mediere in cabinetul unui psiholog.


Avocata v-a facut o propunere foarte potrivita, aceea de a merge la mediere. Insa eu n-am inteles cum este cu propunerea de mediere in cabinetul unui psiholog...Este adevarat ca nu este obligatoriu ca mediatorul sa desfasoare sedinta in biroul sau, insa in acest caz, este vorba de o mediere asistata de un mediator, de o tentativa de "mediere" in prezenta unui psiholog sau de o mediere asistata de un mediator in prezenta unui psiholog?!
Nu trebuie sa fiti atat de speriat de acest proces. Copiii dvs. sunt marisori si cu ei se poate discuta. Daca copiii nu vor sa mearga la bunici in vizita, pot spune acest lucru si nu-i ia nimeni cu forta.
Propuneti dvs. un program de vizita pentru bunici, aratati ca le intelegeti durerea pentru pierderea suferita, dar interesul copiilor este sa fie crescuti in familia refacuta, bineinteles cu mentinerea legaturilor firesti cu bunicii naturali, dar in maniera propusa de dvs.
Parintii sotiei dvs. nu au acest drept.
mihaela corina a scris:

...in acest caz, este vorba de o mediere asistata de un mediator, de o tentativa de "mediere" in prezenta unui psiholog sau de o mediere asistata de un mediator in prezenta unui psiholog?!


Nu stiu sa va spun exact cum va fi medierea. Doamna avocat mi-a spus ca vom merge la cabinetul unui psiholog (cred ca de copii). In orice caz, indiferent cine va media, eu vreau sa merg. Poate mie mi se pare ca dreptatea este numai a mea; poate bunicilor li se pare ca dreptatea este numai a lor. Un om neimplicat emotional si cu experienta poate vedea mai clar ce este bine sa facem.

Va multumesc pentru raspuns.
Ultima modificare: Joi, 7 Noiembrie 2013
un_tata, utilizator
Martonze a scris:

Daca copiii nu vor sa mearga la bunici in vizita, pot spune acest lucru si nu-i ia nimeni cu forta.



Copiii mei vor sa mearga cu bunicii. Cum sa nu vrea? Bunicul este o sursa aproape inepuizabila de cadouri, dulciuri, distractii... Eu nu ma supar pentru asta; este frumos sa aiba si astfel de momente, sa se bucure si in acest fel de copilarie. Problema este in momentul in care bunicul intra intr-o stare euforica de genul: "Mai, nepoate! Langa mine o s-o duceti bine, o sa ajungeti departe. Pe tine te fac patron de hotel, iar pe tine directoare la fabrica. O sa ajungeti oameni mari." Sau, altadata: "Taica-tu o sa faca o nerozie, o sa ajungeti rau." In plus, bunicul are un stil aparte de umflare a penelor care ii face pe nepoti sa-l vada ca pe Superman.

Toate acestea (si altele) corodeaza imaginea pe care copiii o au despre mine, tatal lor. Eu ii pun si la teme, le mai pun si restrictii la TV (nu-i las sa se uite cu orele si nesupravegheati), le mai pun si reguli... Cu bunicul regulile parca dispar si ramane doar distractia,
Ultima modificare: Joi, 7 Noiembrie 2013
un_tata, utilizator

Alte discuții în legătură

Relatia nepot-bunic alenira alenira Conform legii 274/2004, cunosc faptul ca atat nepotii cat si bunicii au dreptul la o buna comunicare intre ei care sa conduca la intarirea afectiunii ... (vezi toată discuția)
Drept de vizita copii dupa divort Bibi2017 Bibi2017 Buna ziua.Fratele meu a divortat.Divortul s-a desfasurat in conditii foarte dificile.Nu s-au stabilit prin lege clar drepturile tatalui de a vedea copiii (2 ... (vezi toată discuția)