avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... lnmatriculare masina adusa din germania
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

lnmatriculare masina adusa din germania

Am achizitionat pe 22.10.2013 o masina din Germania, am facut RAR pe 12.11.2013 care e valabil 60 de zile, iar pe 20.11.2013 urmeaza sa-mi expire numerele provizorii de Germania. Problema este ca acum timbrul de mediu este foarte mare si as vrea sa astept pana dupa 1 ianuarie ca sa inmatriculez masina, daca bag masina in garaj si n-o mai scot deloc pana rezolv toate documentele dupa 1 ianuarie e vreo problema? La taxe si impozite trebuie sa platesc ceva?
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 22:52, 14 Noiembrie 2013
Poti sa o bagi linistit in garaj, dar cand te vei duce sa o bagi la impozit ti-o va baga cu incepere de la data de la care ai cumparat-o(conform contractului), deci nu castigi nimic. Ba chiar pot sa iti dea si o amenda (30 lei parca) aia de la impozite ca nu ai declarat-o in 30 de zile.

Fa-i de pe acum calculul taxei la ANAF (ca dureaza cateva zile) urmand ca in ianuarie doar sa platesti taxa si sa o inscrii, asta sa fii 100% ca te incadrezi in cele 60 de zile cat e RAR valabil.
carmen01011958 a scris:

Da, trebuie sa va duceti si sa declarati masina la taxe si impozite.
Cititi acest topic :
www.avocatnet.ro/content/for...


Interesanta ar fi motivarea instantei :-/ .
cosmintt26 a scris:

Poti sa o bagi linistit in garaj, dar cand te vei duce sa o bagi la impozit ti-o va baga cu incepere de la data de la care ai cumparat-o(conform contractului), deci nu castigi nimic. Ba chiar pot sa iti dea si o amenda (30 lei parca) aia de la impozite ca nu ai declarat-o in 30 de zile.

Asa este, dar pe langa amenda pentru declararea cu intarziere va plati si majorari de intarziere pentru neachitarea la termenele scadente a impozitului.

Revin cu informatiile din topicul pe care vi l-am indicat sa-l cititi :

- Impozitul pe mijloacele de transport se calculeaza anual si se plateste in doua rate egale(termenele de scadenta 31 martie si 30 septembrie)

- Impozitul se calculeaza incepand cu data de intai a lunii urmatoare dobandirii.
Data dobandirii , conform punctului 118, a), 2 din normele de aplicare ale art 264 cod fiscal :
[ link extern ] ...
"2. data înscrisă în documentele care atestă dobândirea din statele membre ale Uniunii Europene, pentru cele dobândite după data de 1 ianuarie 2007"


Cod fiscal, titlul IX, cap 4 Taxa asupra mijloacelor de transport
[ link extern ] ...

- art 261, alin 1:
(1) Orice persoană care are în proprietate un mijloc de transport care trebuie înmatriculat/înregistrat în România datorează un impozit anual pentru mijlocul de transport, cu excepția cazurilor în care în prezentul capitol se prevede altfel.

- art 264 Dobândiri şi transferuri ale mijloacelor de transport
(1) În cazul unui mijloc de transport dobândit de o persoană în cursul unui an, taxa asupra mijlocului de transport se datorează de persoană de la data de întâi a lunii următoare celei în care mijlocul de transport a fost dobândit.
...
(4) Orice persoană care dobândeşte/înstrăinează un mijloc de transport sau îşi schimbă domiciliul/sediul/punctul de lucru are obligaţia de a depune o declaraţie fiscală cu privire la mijlocul de transport, la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale pe a cărei rază teritorială îşi are domiciliul/sediul/punctul de lucru, în termen de 30 de zile inclusiv de la modificarea survenită.

- art 265 Plata taxei
(1) Impozitul pe mijlocul de transport se plăteşte anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie inclusiv.

Referitor la amenda pentru declararea cu intarziere
- ART. 294 Sancţiuni
[ link extern ]
...
(2) Constituie contravenţii următoarele fapte:
a) depunerea peste termen a declaraţiilor de impunere prevăzute la art. 254 alin. (5) şi (6), art. 259 alin. (6) şi (7), art. 264 alin. (4), art. 267 alin. (14) lit. b), art. 277 alin. (2), art. 281 alin. (2) şi art. 290;
b) nedepunerea declaraţiilor de impunere prevăzute la art. 254 alin. (5) şi (6), art. 259 alin. (6) şi (7), art. 264 alin. (4), art. 267 alin. (14) lit. b), art. 277 alin. (2), art. 281 alin. (2) şi art. 290;
c) nerespectarea prevederilor art. 254 alin. (7), ale art. 259 alin. (6^1) şi ale art. 264 alin. (5), referitoare la înstrăinarea, înregistrarea/radierea bunurilor impozabile, precum şi la comunicarea actelor translative ale dreptului de proprietate;
...
3) Contravenţia prevăzută la alin. (2) lit. a) se sancţionează cu amendă de la 60 lei la 240 lei, iar cele de la alin. (2) lit. b) - d), cu amendă de la 240 lei la 600 lei (actualizat conform HG 956/2009).

Referitor la majorarile de intarziere pe care le veti avea de plata
- conform Codului de procedura fiscala, art 124^1 Majorări de întârziere în cazul creanţelor datorate bugetelor locale
(1) Prin excepţie de la prevederile art. 119 alin. (1) şi art. 120^1, pentru neachitarea la termenul de scadenţă de către debitor a obligaţiilor de plată datorate bugetelor locale, se datorează după acest termen majorări de întârziere.
(2) Nivelul majorării de întârziere este de 2% din cuantumul obligaţiilor fiscale principale neachitate în termen, calculată pentru fiecare lună sau fracţiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate inclusiv.


[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 14 Noiembrie 2013
carmen01011958, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati rol fiscal lataretudan lataretudan care sunt penalizarile pentru intarzierea neanscrierii in rolul fiscal? am intarziat pt ca nu am stiut ca trb sa ma inscriu, am luat dosarul de la circa ... (vezi toată discuția)
Termen deschidere rol fiscal dupa succesiune si dupa hotarare judecatoreasca cosmintby cosmintby Care este termenul legal de deschidere a ROL-ului fiscal la primarie pentru un imobil dupa o succesiune, dar dupa o hotarare judecatoreasca? Care ar fi ... (vezi toată discuția)
Radiere auto.........ajutati-ma va rog vzolex vzolex buna problema ar fi urmatoarea: in urma cu trei luni am vandut o masina la o persoana care sta in alt judet in trei luni de zile el n-a obosit sa-l ... (vezi toată discuția)